ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ……ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ 19/09/2010

Στις 19 τού μηνός αποφασίζουμε,όσοι βέβαια έχουν δικαίωμα ψήφου,ποιοί από τούς πολιτικούς θα μας εκπροσωπήσουν τα επόμενα τέσσερα έτη ,στην Σουηδική κοινωνία πού ζούμε .Στη Σουηδία,πριν μερικά χρόνια αποφασίσθηκε ,ότι οποιοσδήποτε υποψήφιος από την ΄΄λίστα΄΄,αφού πάρει ΄΄kryssning΄΄, μπορεί νά προκριθεί ,ανεξάρτητα αν έχει προτεραιότητα εκλογής ,από το κόμμα του ,ή όχι. Με λίγα λόγια ,τά κριτήρια επιλογής υποψηφίων, είναι πολύ περισσότερα από αυτά πού τά κόμματα προτείνουν .Ίσως κάποιος θέλει νά ψηφίσει κάποιον ,στην δική του ηλικία,νεαρό,ή, ηλικιωμένο,ή κάποιον με το ίδιο επάγγελμα, ίδια ενδιαφέροντα, ή καταγωγή,κ.ο.κ.

Οι ημέρες πλησιάζουν,λοιπόν και όλοι ήμαστε φορτισμένοι από διάφορα συναισθήματα,πού επηρεάζονται και τροφοδοτούνται από την καθημερινότητα, τού ΄΄σήμερα΄΄,την αβεβαιότητα,ή σιγουριά, τού΄αύριο΄΄ και από ..νοσταλγία ΄΄τού χθες΄΄.Αρκετοί,κυρίως ηλικιωμένοι ,απο τούς ψηφοφόρους,είναι πού επιθυμούν ,μια κοινωνία πού ……..΄΄ ή εξουσία θα πηγάζει από τον λαό, προορισμένη μόνον για το συμφέρον και τα ιδανικά των πολλών και όχι των ολίγων΄΄.Άλλοι ,απαντούν,ότι αυτά δεν είναι, παρά όνειρα απατηλά,εφόσον από γέννησης τού ανθρώπου ,ουδέποτε εφαρμόσθηκαν,άρα γιατί νά εφαρμοσθούν τώρα ,αφού και εφόσον ..όλοι καλά περνάμε. Δικαίωμα όμως τού κάθε ανθρώπου, είναι νά σκέφτεται, νά ελπίζει και νά ονειρεύεται.Γεγονός είναι ,πάντως ένα ,ότι το ΄΄πολιτικό γίγνεσθαι΄΄ των κοινωνιών παγκόσμια ,καθώς και ή πολιτική συμμετοχή τού κάθε ανθρώπου ,στην πολιτική καθημερινότητα,έχει διαφοροποιηθεί ,προς το καλύτερο.

Πριν μερικές δεκαετίες, τα κινήματα διαμαρτυρίας ήσαν εντονότερα και σε καθημερινή βάση, και κατείχαν μια μόνιμη θέση στη καθημερινή μας ζωή και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.Και σήμερα όμως,οι διεκδικήσεις και οι απαιτήσεις των λαών ,εκφράζονται ίσως διαφορετικά από το παρελθόν ,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν ατονίσει,ή, έχουν απενεργοποιηθεί.Απεναντίας,οι διεκδικήσεις και οι απαιτήσεις ,ικανοποιούνται,πολύ καλύτερα,από τότε.Σήμερα σχεδόν όλοι οι άνθρωποι ,απ άκρου ,σ΄άκρον ,τής γης είναι σχετικοί με τα γύρω τους συμβαίνοντα,και έχουν άποψη για τα πάντα.Εξ άλλου ,μη μας διαφεύγει ότι τα πάντα στη ζωή είναι ,πολιτική,ακόμη και ο αέρας πού αναπνέουμε, είναι πολιτική.Κάποτε ακούγοντας, ένα τραγούδι, κάποιου Σουηδού μουσικού,τού Mikael Wiehe,συγκράτησα λίγα από τούς στίχους τού τραγουδιού :
Dom tog våra löner
Dom tog våra jobb
Dom tog våra drömmar
och släckte vår hopp
Dom raserade allt
som vi hade byggt upp
Och nu ska vi ta det tillbaks,

Και σήμερα το ίδιο ισχύει.Κάποιοι,τα παίρνουν ,από κάποιους.Όμως, διερωτάται κανείς,ποιοι τα παίρνουν και από ποιους.
Ζούμε ,λοιπόν ,καθημερινά με διεκδικήσεις και απαιτήσεις .Οι αγώνες συνεχίζονται.Ο κόσμος όμως σήμερα έχει αλλάξει τελείως ,έχουν έλθει ΄΄τα πάνω κάτω΄΄. Λένε ΄΄αυτοί΄΄και ακούμε ΄΄εμείς.Όλα και όλοι για τον λαό .Ποιο λαό ,όμως ,ιδού ή απορία.Ποια κόμματα όμως ,ιδού ή απορία.Ποιοι οι πολιτικοί,ιδού ο μέγιστος προβληματισμός.
΄΄Όλοι το ίδιο ήμαστε σε τούτον τον κοσμάκη,γιατί όλοι έχουμε καρδιά ,λαός και Κολωνάκι(Östermalm),΄΄,έλεγε ένα παλιό ελληνικό τραγούδι.
Το δυστύχημα είναι βέβαια ,ότι πολλά από τα λαϊκά κινήματα, έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και έχουν όλα γίνει ,΄΄Ένα και το Αυτό, δηλαδή ένα μάτσο βιόλες΄΄.¨Ο κόσμος έχει δυσκολία να ξεχωρίσει ,΄΄καθαρές γραμμές ΄΄,σε πολιτικές ,λόγων και έργων.¨Όλοι πρωταγωνιστές ,στο ίδιο έργο παίζουν,Εξουσία,Καριέρα,Χρήμα. ΟΜΩΣ ΄΄κάτι με τραβάει κοντά σου ,μα δεν ξέρω τι,ίσως απ΄την ομορφιά σου ,πες μου το γιατί΄΄.Από ένα άλλο τραγούδι.

Η Σουηδία είναι φανταστική χώρα.Εδώ ,κάποτε όλοι, φτωχοί, πλούσιοι, κουτσοί, στραβοί, σήκωσαν το λάβαρο τής κοινωνικής απελευθέρωσης και ατομικής όσο το δυνατόν, ανεξαρτησίας. Και μέχρι ενός σημείου τα κατάφεραν και προηγούνται σχεδόν όλων των άλλων,πού τραβιούνται ακόμη. Και όλα αυτά χωρίς αιματοβαμμένες επαναστάσεις και θεωρίες ,γραπτές και άγραπτες,οι οποίες το μόνο πού κατάφεραν ήταν νά κοσμούν ,τις βιβλιοθήκες των Εγγράμματων και πεφωτισμένων, και μόνον αυτών. Στο προκείμενο,λοιπόν. Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν,ακόμη και στην Σουηδία των πολλών ιδιαιτεροτήτων.Βλέπουμε το κόμμα των Σουηδοδημοκρατών ,νά προσφέρουν καφέ και νά κάνουν περίπατο με τούς συνταξιούχους και τους νεολαίους.Κάνουν δηλαδή ότι έκαναν και οι Σοσιαλδημοκράτες πολλά χρόνια πριν .Ποιο πέρα οι συντηρητικοί αυτοαποκαλούνται κόμμα των εργατών.Οι δε περιβαλλοντολόγοι ,κόμμα γεννηθέν το 1998,μ.Χρ., παρουσιάζει την κλασσική περίπτωση,΄΄μπαλάνζας΄΄ή, το φτερό στον άνεμο.. Αλλά αυτό το ΄΄αλαλούμ, μπέρδεμα,κι ότι βγει΄΄,δεν απαντάται μόνον εδώ,σ αυτήν την χώρα. Παντού ,σε όλον τον κόσμο,ακόμη και στην κομμουνιστική Κίνα ( γελάστε ελεύθερα ,δεν υπάρχει ΄΄Μεγάλος Αδελφός ΄΄νά κρυφακούει),ή Παγκοσμιοποίηση, έχει επικρατήσει.Οι Αγορές πάλι μας έφεραν καπάκι,φορώντας μας ,σε άλλους ζουρλομανδύες και σε άλλους,καπέλα. Τι είχες Γιάννη ,τι είχα πάντα.

Παρόλα αυτά όμως ,όλα δεν είναι ,Μαύρο και Άσπρο,Ο Κόσμος περνάει πολύ καλύτερα από πριν. Άρα , Ανάπτυξη τής κοινωνίας και τού ανθρώπου, είναι ένα αποτέλεσμα διαρκούς Αγώνα για το Αύριο.Η δε Εξουσία,ή Καριέρα και το Χρήμα,(ανθρώπινα ευρήματα ) πάντοτε θα αποτελούν,την τροχοπέδη στην κίνηση αυτής τής Ανάπτυξης,σημειώνοντας, μερικές πρόσκαιρες επιτυχίες. Την πορεία όμως τής εξέλιξης ,΄΄Τίποτα΄΄ μα απολύτως ΄΄Τίποτα΄΄ δεν μπορεί νά σταματήσει.

Παιδιά σηκωθείτε νά βγούμε στους δρόμους στις 19 τού μηνός ,τραγουδώντας μαζί με τούς πολιτικούς τής αρεσκείας μας και των ανεκπλήρωτων επιθυμιών μας,το ΄΄Άντε και αντίο θα σε δω στο πλοίο στις 32 τού μηνός.
Kan dom ta från oss
Kan vi ta från dom
Fram och tillbaks
är precis lika långt
Livet var det
som det handlade om
Och nu ska vi ta det tillbaks

Δια χειρός
Γιώργου Κουβάτσου

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ GREKISK.SE

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s