Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν και μερικούς μήνες πριν, θα παρατηρήσουμε ότι «οι ροζκοκκινοπράσινοι» τον Απρίλιο είχαν, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του SVT, προσεγγίσει το 50% των ψηφοφόρων και βάδιζαν ακάθεκτοι για την επικράτηση. Όμως στο μεσοδιάστημα και συγκεκριμένα στις αρχές Μαΐου, δόθηκε το έναυσμα για διάφορες πολιτικές τοποθετήσεις, οι οποίες απεδείχθησαν ανόητες, επιπόλαιες και μοιραίες για την σοσιαλδημοκρατία, κυρίως, και προς όφελος του MP.

Από πολύ ενωρίτερα είχαν αρχίσει οι αμφιταλαντευόμενοι και προβληματισμένοι παραδοσιακοί σοσιαλδημοκράτες να αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν «τραβάει» στο Κόμμα, ότι κάποιοι καιροσκόποι και εφήμεροι, όπως το MP, δανείζεται τις ψήφους μας για να «ανέβει» (το διαπιστώσαμε σήμερα). Άκουγαν οι παραδοσιακοί σοσιαλδημοκράτες κάτι άναρθρα συνθήματα από το Vänster partiet, που μας μετέφεραν σε άλλες εποχές, αλησμόνητες, σταλινικές.

Άρχισε, λοιπόν, να αναθεωρείται, ενστικτωδώς η πρότερη συμπάθεια για τη νοσταλγία του χθες και να μετατρέπεται σε συναίσθημα αβεβαιότητας για το αύριο του κόμματος των σοσιαλδημοκρατών. Η Mona Sahlin κατάφερε ό,τι δεν κατάφεραν επί 100 χρόνια οι προηγούμενες γενιές σοσιαλδημοκρατών στη Σουηδία. Επεδίωξε τη συγκατοίκηση με δύο κόμματα, που αποτελούσαν τα «εξαπτέρυγα της παρέας», τα οποία σκάβοντας μεθοδικά τον «πολιτικό της λάκκο» τα κατάφεραν στο έπακρον.

Σταχυολογώντας τα κυριότερα από τα συνθήματα και τα αποσπάσματα ομιλιών από τις περιοδείες, προεκλογικά, των «πρασινοκόκκινων» εξαπτέρυγων,τα παραθέτουμε:

Στις 3/5, δηλώνουν οι MP ότι θα καταργήσουν το vårdnadsbidrag (επίδομα περίθαλψης), ότι θα αυξήσουν την τιμή της βενζίνης (bensinskatt), ότι θα αυξήσουν το φόρο εισοδήματος (inkomstskatt), ότι θα καταργήσουν το φόρο απαλλαγής από τις υπηρεσίες στο σπίτι (RUT avdrag ), ότι θα επιβάλουν φόρο για τις μεταφορές (kilometerskatt på transporter) και ότι θα αυξήσουν τα φορολογικά τέλη της εργοδοσίας, όταν προσλαμβάνουν νέα παιδιά, και ότι θα αυξήσουν το δημοτικό φόρο, με 60 öre.

Στις 25/5 οι κοκκινοπράσινοι, εν χορώ, δηλώνουν ότι αν εκλεγούν θα… απαιτήσουν από τις Η.Π.Αμερικής να αποσύρουν όλες τις βάσεις τους από όλα τα σημεία της γης.

Στις 10/7 οι MP υπόσχονται όταν έλθουν στην εξουσία, να σταματήσουν την κατασκευή μεγάλων εμπορικών κέντρων για 5 χρόνια. Επίσης θα σταματήσουν τον δακτύλιο (förbifart Stockholm) παρότι έχει ήδη αρχίσει. Κατά τα άλλα, επιδιώκουν… «Modernisera Sverige» καταργώντας τελείως το Kärnkraft, αντικαθιστώντας το με κάρβουνο και… αέρα κοπανιστό.

Στις 28/7 η Carin Jämtin, Stockholms Stads-ledare, υπόσχεται ότι θα δημιουργήσει ειδικές τουαλέτες για τους ομοφυλόφιλους στους δημόσιους χώρους.

Στις 16/8 η ανωτέρω πολιτικός διερωτάται μαζί με τον γραμματέα του κόμματος, τον Ilija Batljan på DN debatt, …Πότε θα βρούμε καιρό να κάνουμε έρωτα και να διασκεδάσουμε, με αυτά τα σημερινά μέσα συγκοινωνίας. Εννοούσε σίγουρα ότι εφόσον αργούν πολύ.

Στις 23/8 προτείνει το MP διά στόματος Esabelle Dingizian ότι, όταν θα κερδίσουν τις εκλογές,… όλα τα γηροκομεία θα τα επισκέπτονται clowner på ålderdomshemmen. Με την υποστήριξη του clownen Manne på Newsmill.

Στις 29/8 ο Björn Rosengren προβλέπει και δηλώνει σε SVT, Agenda …Δεν πιστεύω ότι αυτή (Σαλίν) θα οδηγήσει το κόμμα σε δεύτερη εκλογική περίοδο. (Φωνή βοώντος εν τη ερήμω). Ενωρίτερα, ο Göran Persson, …De får skärpa sig och jobba hårdare. Ο δε  Kjell-Olof Feldt μαζί με τον Jan O. Karlsson έκαναν δριμύτατη κριτική για την απόφαση της Mona Sahlin να συνεργασθεί με MP και Vänsterpartiet.

Στις 30/8 ο Thomas Bodström κάνει τα μπάνια του σε πισίνες του Dunkin donuts i Pittfield, Massachusetts. Και από εκεί… διεξάγει τον προεκλογικό του αγώνα διά μέσω του Facebook, υπέρ φτωχών και αδυνάτων, επαναπαυόμενος, βεβαίως, ότι η Μόνα… χτενίζεται.

Στις 31/8 ανακαλύπτουν οι κοκκινοπράσινοι ότι λείπουν 4 δις για την προεκλογική περίοδο και την εκλογική διακήρυξη.

Στις 5/9 ο Lars Ohly ερωτάται τι εννοεί με …V-kravet på jämnt kvoterad föräldrarledighet… Και απαντά σαν γνήσιος γιδοβοσκός…. «η πρώην μου γυναίκα χρησιμοποιούσε τρόμπα αρμέγματος όταν θήλαζε τα παιδιά». Και σήμερα λοιπόν πρέπει διά νόμου να καθιερωθεί, είπε, και η δε Μόνα… εμειδίασεν, αγναντεύοντας το μέλλον με τις και τους… τρόμπες.

Στις 10/9 η «Expressen» αποκαλύπτει ότι οι κοκκινοπράσινοι αλλάζουν πολιτική τακτική κατά την εκλογική τους προκήρυξη. Ενώ στην αρχή έλεγαν «Alla företag, även enmans-, ska bli skyldiga att uppräta jämställdhetsplaner, ξαφνικά το αλλάζουν και υποστηρίζουν «förslaget gäller bara företag med 10 anställda eller fler»

Στις 13/9 το MP, διά της Yvonne Ruwaida, υπόσχεται ότι μετά τις εκλογές θα απαγορευθεί η είσοδος στη Στοκχόλμη αυτοκινήτων κατασκευής πριν το 2000.

Στις 12/9 στη Järna, σε χοροεσπερίδα του Vänsterpartiet κάνει στριπτίζζζζζζζζζζζζ η Miss Cookie με… bara trosor och små klistermärken med Vänsterpartiets logga på bröstvårtorna. Ένας εκπρόσωπος του κόμματος δικαιολογείται στην «Aftonbladet», «det fanns en naken man också som kastade knivar och spottade äpplen över publiken.». (Στην Ελλάδα το αριστερό κόμμα χρησιμοποιούσε τη δεκαετία του 60 για τις… παρτοδεξιώσεις του ένα πλοίο στον Πειραιά με το όνομα «Πορτοκαλής Ήλιος». Ε, ρε, κάτι εποχές… αξέχαστες! Όλος ο κόσμος… έτρωγε! Είτε χορτάτος είτε πεινασμένος, εις το όνομα του… κόμματος.

Στις 14/9 ο Lars Ohly αρχίζει καμπάνια ενάντια στον ρατσισμό για… τα σκυλιά! «Hets mot folkgrupp är inte tillåtet i Sverige. Men vad som nu håller på att hända är en oönskad rasism inom hundvärlden», γράφει  ο αρχηγός του «κομμουνιστικού» κόμματος Σουηδίας.

Με αυτά και πάρα πολλά άλλα που ακούστηκαν ή διαβάστηκαν στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο στη Σουηδία από τα εξαπτέρυγα, λακκοσκάπτες της Mona Sahlin και της σοσιαλδημοκρατίας, οδεύσαμε προς τις εκλογές της 19ης ενάτου του 2010 και… ιδού η Ρόδος, ιδού και το Πήδημα!

Διά χειρός
Γιώργου Κουβάτσου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s