Αυστραλία- Δόλλης: Η Ελλάδα θα επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με τους απόδημους.

Η πολιτική της Ελλάδας για τον απόδημο Ελληνισμό, η δομή και η δράση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και η σχέση των αποδήμων με το Εθνικό Κέντρο θα επαναπροσδιοριστούν από την ελληνική κυβέρνηση στο προσεχές μέλλον, με κεντρικούς στόχους τις ανάγκες των νέων γενεών αποδήμων και τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος των κυβερνητικών επενδύσεων στη διασπορά.

Τις αλλαγές αυτές θα ανακοινώσει ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αποδήμων, κ. Δημήτρης Δόλλης, στην αυριανή συνεδρίαση του προεδρείου του Παγκόσμιου ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Νέο Κόσμο», ο κ. Δόλλης αποκάλυψε, ότι η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου θα αναδομήσει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, θα αναβαθμίσει τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), θα αποκαταστήσει και θα διευρύνει τα Προγράμματα Φιλοξενίας Ελληνοπαίδων, θα στηρίξει άμεσα την Ελληνομάθεια και θα δημιουργήσει μόνιμους διαύλους επικοινωνίας του Εθνικού Κέντρου με τις νέες γενιές Ελλήνων της διασποράς.

Επιπροσθέτως, ο κ. Δόλλης θα επισκεφτεί τα μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού της διασποράς για επιτόπιες διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες κοινοτικών, εκπαιδευτικών και άλλων φορέων της ομογένειας.

«Στη Συνεδρίαση του Προεδρείου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που συγκαλείται με πρωτοβουλία μου το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, θα ανακοινώσω την αναστολή της Παγκόσμιας Συνέλευσης Αποδήμων και των Περιφερειακών Συνελεύσεων, διότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπει τέτοιες, δαπανηρές συνάξεις», λέει ο κ. Δόλλης.

«Επίσης, στη συνάντησή μου με το Προεδρείο θα ανακοινώσω την επανεξέταση του έργου του ΣΑΕ σε μία διαδικασία, στην οποία θα κληθούν να πάρουν μέρος οι απόδημοι και από την οποία θα προκύψει το νέο σχήμα του συντονιστικού οργάνου των δραστηριοτήτων του απόδημου Ελληνισμού. Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, πιστεύουμε ότι ο Ελληνισμός πρέπει να έχει λόγο στο σχεδιασμό της πολιτικής για τη διασπορά», προσθέτει.

Κατά τον κ. Δόλλη, το αναδομημένο ΣΑΕ θα είναι πιο λειτουργικό, λιγότερο δαπανηρό, απόλυτα προσανατολισμένο στις ανάγκες της διασποράς και απαλλαγμένο από τις αδυναμίες που λειτούργησαν ανασταλτικά στο παρελθόν.

Τα άμεσα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνουν και σύντομη αναδόμηση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

«Ο κύκλος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με τη μορφή που λειτούργησε από το 1981, κλείνει στην παρούσα φάση», λέει ο υφυπουργός Αποδήμων.

«Σήμερα μιλάμε για απόδημους της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, χωρίς να υποτιμάμε ή να υποβαθμίζουμε την προσφορά ων προηγούμενων γενεών αποδήμων.

Κατά συνέπεια, οι νέοι στόχοι μας πρέπει να είναι οι γενιές αυτές που έχουν εδραιωθεί και έχουν καταξιωθεί σε όλους τους τομείς στις χώρες μόνιμης διαμονής τους. Κοντολογίς, πρέπει να προσεγγίσουμε και να αξιοποιήσουμε στο έπακρον το ανθρώπινο δυναμικό της διασποράς, προς αμοιβαίο όφελος».

Ο κ. Δόλλης δηλώνει, ότι η στήριξη της Ελληνομάθειας είναι «το σοβαρότερο κομμάτι της κυβερνητικής πολιτικής» και αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα.

«Η κυβέρνηση Παπανδρέου προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην Ελληνομάθεια και την κατατάσσει στις άμεσες προτεραιότητές της», διαβεβαιώνει.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ακυρώθηκαν τα φετινά Προγράμματα Φιλοξενίας Ελληνοπαίδων, που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Ο κ. Δόλλης διαβεβαιώνει, ότι τα προγράμματα αυτά θα αποκατασταθούν και θα διευρυνθούν.

Η ψήφος των αποδήμων στις εθνικές εκλογές παραμένει στόχος της κυβέρνησης Παπανδρέου, λέει ο κ. Δόλλης.

«Πρωταρχικό μέλημα είναι η δυνατότητα ψηφοφορίας στον τόπο διαμονής των ομογενών», διασαφηνίζει. «Αυτή η μεθόδευση θα δώσει τη δυνατότητα καταγραφής των Ελλήνων της διασποράς, βασική προϋπόθεση για τον καθορισμό της αντιπροσώπευσης του Ελληνισμού του εξωτερικού στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

Η ομογένεια θα ενημερώνεται και για την πορεία και αυτής της διαδικασίας» διαβεβαιώνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s