Σε άνοδο το ακροδεξιό κόμμα της Αυστρίας

Το ακροδεξιό και εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, είναι ο ουσιαστικός νικητής των σημερινών τοπικών και δημοτικών εκλογών στη Βιέννη, καθώς, σύμφωνα με το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, μπόρεσε να βελτιώσει το ποσοστό του κατά δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2005 και να αποσπάσει 27%, φτάνοντας το, πρωτοφανές για την εποχή, ίδιο αποτέλεσμα που είχε πετύχει ο τότε ηγέτης της αυστριακής Ακροδεξιάς, ο διεθνώς γνωστός Γιέργκ Χάιντερ, στις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 1999.

Απώλειες είχαν τόσο το κυβερνών, εδώ και πάνω από 90 χρόνια, στο δήμο και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο χάνει την μέχρι τώρα απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και είναι αναγκασμένο να προχωρήσει σε συνασπισμό με κάποιο άλλο κόμμα, όσο και τα δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Πρασίνων, του οποίου ηγείται η Ελληνίδα Μαρία Βασιλάκου.

Σύμφωνα με το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, το ποσοστό των Σοσιαλοδημοκρατών μειώνεται κατά 5 μονάδες στο 44,1% από το 49,1% στις τοπικές και δημοτικές εκλογές του 2005, το Λαϊκό Κόμμα περιορίζεται στο 13,2% (από 18,8% το 2005), οι Πράσινοι στο 12,2% έναντι 14,6%, ενώ οι Ελεύθεροι, ξεπερνώντας κατά πολύ το στόχο τους για ποσοστό άνω του 20%, έφτασαν στο 27,1%, από το 15% των τελευταίων εκλογών.

Από τα άλλα έξι υποψήφια κόμματα κανένα δεν μπόρεσε να πετύχει το απαραίτητο εκλογικό μέτρο 5%.

Το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εκλογές ανήλθε στο 66%, ενώ στο σύνολο των 100 εδρών στην τοπική Βουλή που είναι συγχρόνως και το δημοτικό συμβούλιο της αυστριακής πρωτεύουσας, οι Σοσιαλδημοκράτες θα διαθέτουν στο μέλλον 48 έδρες έναντι 55 μέχρι τώρα, οι Ελεύθεροι 29 (αντί των 15), το Λαϊκό Κόμμα 12 (αντί των 18) και οι Πράσινοι 11 (14).

Μετατοπίσεις στα αποτελέσματα αυτά είναι δυνατόν να υπάρξουν μετά την καταμέτρηση των συνολικά σχεδόν 160.000 επιστολικών ψήφων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά αυτές οι μετατοπίσεις δεν πρόκειται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον συσχετισμό των δυνάμεων ούτε και να εξασφαλίσουν εκ νέου την απόλυτη πλειοψηφία εδρών για τους Σοσιαλδημοκράτες, για την οποία απαιτείται ποσοστό γύρω στο 47%.

Εκφράζοντας τη λύπη του για τις απώλειες του κόμματός του, ο επικεφαλής των υποψηφίων των Σοσιαλδημοκρατών και εδώ και 16 χρόνια δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, ανέφερε πως οι Σοσιαλδημοκράτες δεν μπόρεσαν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους γεγονός που πρέπει να οφείλεται στην ανυπαρξία κρίσης στη Βιέννη και στην έλλειψη κοινωνικών προβλημάτων. Ο ίδιος θα διεξάγει τις επόμενες ημέρες συνομιλίες για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού, και με τα τρία άλλα κόμματα, αποκλείοντας όμως μια κυβερνητική συνεργασία με τους Ελευθέρους.

Θριαμβολογώντας για την επιτυχία του κόμματός του, ο αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που θεωρείται η σκληρότερη εκδοχή του επί πολλά χρόνια αρχηγού τους Γιεργκ Χάιντερ, τόνισε ότι εντολή των ψηφοφόρων είναι, αφενός να μην βρεθούν στην επόμενη ομόσπονδη κυβέρνηση της Βιέννης οι ηττημένοι των εκλογών, Λαϊκό Κόμμα και Πράσινοι, και αφετέρου να μην περιθωριοποιείται ο νικητής των εκλογών, οι Ελεύθεροι, από τον επίσης ηττημένο, τους Σοσιαλδημοκράτες.

Για απογοητευτικό αποτέλεσμα του κόμματός της έκανε λόγο η κεντρική υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος Κριστίνε Μάρεκ, ενώ την αφοσίωση των ψηφοφόρων στο κόμμα της τόνισε η επικεφαλής των υποψηφίων των Πρασίνων και αρχηγός τους στη Βιέννη, Μαρία Βασιλάκου, επισημαίνοντας πως ο μόνος λογικός συνασπισμός για τους Σοσιαλδημοκράτες θα ήταν εκείνος με τους Πράσινους.

Ο προεκλογικός αγώνας για την σημερινή εκλογική αναμέτρηση στη Βιέννη σημαδεύτηκε από την ξενοφοβική, ισλαμοφοβική και ρατσιστική εκστρατεία των Ελευθέρων και τις συνεχείς επιθέσεις κατά του δημάρχου Μίχαελ Χόιπλ, του αρχηγού τους και κεντρικού υποψηφίου τους Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Στη Βιέννη οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν – μάλιστα σχεδόν αδιάλειπτα με απόλυτη πλειοψηφία – ήδη εδώ και πάνω από 90 χρόνια, από το 1918, ώστε ιστορικά να έχει καθιερωθεί η έκφραση «Η κόκκινη Βιέννη», λόγω του κόκκινου χρώματος του κόμματός.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s