Εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίας στην Αλεξάνδρεια.

Ο κ. Awad, παραλαμβάνοντας συγκινημένος τις τιμητικές διακρίσεις, επεσήμανε την βαθιά ελληνικότητα της πόλης και εξήρε την παρουσία του Μακαριωτάτου στο Θρόνο του Αγίου Μάρκου ως παράγοντα καταλυτικό για την προώθηση σειράς πρωτοβουλιών που αποβλέπουν στη διάσωση και συντήρηση της Ελληνορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς στη Νειλοχώρα. Μεταξύ αυτών συγκαταρίθμησε την εκ βάθρων ανακαίνιση του Πατριαρχικού Μεγάρου, της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου κ.α. Παράλληλα περιέγραψε τις μελλοντικές προοπτικές αυτής της καρποφόρου συνεργασίας, αναφερόμενος στα έργα ανακαίνισης που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως την ανακαίνιση της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο και του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στην Ιμπραημία, καθώς και την κατασκευή Μουσείου που θα αναδείξει τη δισχιλιετή πορεία και προσφορά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ένα μέρος αυτής της πορείας ανέδειξε σε ομιλία του, κατά το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο κ. Χάρης Τζάλλας, Διευθυντής  του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχαίων  και Μεσαιωνικών Αλεξανδρινών Σπουδών. Η ομιλία του επικεντρώθηκε στο Μαρτύριο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, τον παλαιοχριστιανικό δηλαδή ναό που χτίστηκε στο σημείο όπου μαρτύρησε ο Φωτιστής και πρώτος Επίσκοπος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Το μνημείο προσεγγίστηκε μέσα από διεξοδική ανάλυση τόσο των ιστορικών μαρτυριών περί αυτού, όσο και των αρχαιολογικών ευρημάτων που συνδέονται με αυτό. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με την ευχή τα αρχιτεκτονικά υπολείμματα αυτού του ιδιαιτέρως σημαντικού για το Χριστιανισμό οικοδομήματος να ανελκυστούν από το βυθό του λιμένα της Αλεξάνδρειας όπου σήμερα βρίσκονται και να εκτεθούν, προσφέροντας μαρτυρία πολύτιμη για την Αλεξάνδρεια των πρώτων χριστιανικών αιώνων.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Μακαριώτατος, εξαίροντας αφενός μεν την  επιστημονική δεινότητα του ομιλητή,  αφετέρου δε  την πολυετή αφοσίωση του κ. Awad στους ευαγείς σκοπούς του Πατριαρχείου, ενώ ιδιαίτερη μνεία επεφύλαξε στην Ελληνίδα προμήτορα του, μακαριστή Ολυμπία Περιστέρη, η οποία εμφύσησε στον εγγονό της την αγάπη προς κάθε τι το ελληνικό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβ.Μητροπολίτες Γέροντες Μέμφιδος κ.Παύλος και Αξώμης κ.Πέτρος, ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Μποτσουάνας κ.Γεννάδιος, ο Εξοχ.πρώην Υπουργός κ. Ανδρέας Ζαίμης, ο Εντιμ.Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λεωνίδας Ρακιντζής, ο Ελλογιμ.κ. Ευάγγελος Μουτσόπουλος, ακαδημαϊκός, η Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, Εριτ.κα Sahar Hamouda και πλήθος ακροατών.

voiceofgreece.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s