ΟΙ ΣΤΟΒΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Οι ΣΤΟΒΟΙ ήταν μια από τις πόλεις της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ που βρίσκεται στη συμβολή του ποταμού ΕΡΙΓΩΝΑ με τον ΑΞΙΟ του οποίου αποτελεί έναν από τους πολλούς παραποτάμους του. Τα ερείπια της αρχαίας αυτής Ελληνικής πόλης ευρίσκονται επάνω σε λόφο κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της γραμμής που συνδέει τα ΣΚΟΠΙΑ με τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Τα ερείπια της πόλεως των ΣΤΟΒΩΝ χρονολογούνται από την Ελληνική, τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο και αναδεικνύουν εμφανέστατα τη σημασία της πόλεως και του ρόλου που διεδραμάτισε στην περιοχή αυτή, γεγονός που επιβεβαιώνει περίτρανα, όσο και τα ευρήματα των τάφων της ΒΕΡΓΙΝΑΣ και πολλά άλλα,την Ελληνικότητα της Μακεδονίας από τα βάθη της ιστορίας, και τούτο διότι:
Στους ΣΤΟΒΟΥΣ διασώζεται Ελληνικό θέατρο το οποίο έχει ανασκαφεί εντελώς, το οποίο αποτελεί ένα επιβλητικό έργο που έχει διάμετρο 85,9 μέτρων με 17 σειρές καθισμάτων, από ντόπιο μάρμαρο και έχει χωρητικότητα 5.000 θέσεων. Η πόλις κυρίως ήκμασε κατά την Ρωμαϊκή περίοδο μετά το 167 μ.Χ. που αναφέρεται ως κέντρο εμπορίου άλατος, ένεκα του οποίου απέκτησε το δικαίωμα να κόβει νομίσματα, ενώ για πολλά χρόνια διετέλεσε πρωτεύουσα της Μακεδονίας.
Στους ΣΤΟΒΟΥΣ ανακαλύφθηκε χριστιανικός ναός που είχε μήκος 50 μέτρων και διέθετε τρία κλίτη (πλευρές, πλαγιές) με 13 μαρμάρινους στύλους, κάτω από τους οποίους υπήρχε άλλη σειρά ώστε να σχηματίζεται διώροφος Ναός.
Τον παρελθόντα αιώνα κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, κατασκευάστηκε Μουσείο, στο οποίο τοποθετήθηκαν Αρχαία Ελληνικά, Ρωμαϊκά και Βυζαντινά ευρήματα προερχόμενα από ανασκαφές και πολλά από αυτά θεωρούνται μοναδικά στο είδος τους.
Οι ΣΤΟΒΟΙ ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του εξ’ αυτής ονομασθέντος Έλληνα γραμματικού, Ιωάννου Στοβαίου, ο οποίος, όπως προαναφέραμε, εκτός από γραμματικός, ήταν και νεοπλατωνικός φιλόσοφος, ο οποίος έζησε την Ε` μ.Χ. εκατονταετηρίδα και έγινε διάσημος διότι συνέγραψε έργα για χρήση του υιού του, Σεπτιμίου, τα οποία περιλαμβάνουν ηθικά γνωμικά και συμπεράσματα, τα οποία συγκέντρωσε από 500 περίπου Αρχαία Ελληνικά Συγγράμματα ποιητών, φιλοσόφων, ιστορικών, θεατρικών (δραματικών και κωμικών έργων).
Το συγγραφικό έργο του ΣΤΟΒΑΙΟΥ διαιρείται σε δύο μέρη από τα οποία, το πρώτο καλείται «Εκλογαί φυσικαί και ηθικαί» και το δεύτερο «Ανθολόγιον».
Το έργο του ΣΤΟΒΑΙΟΥ θεωρείται πολύ σημαντικό, σπάνιο, ανεπανάληπτο και μνημειώδες, διότι χάρη σ’ αυτό διεσώθησαν αποσπάσματα από συγγράμματα πολλών Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τα έργα των οποίων απωλέσθηκαν ή κατεστράφηκαν με την πάροδον των αιώνων και των οποίων η ύπαρξις γίνεται γνωστή από την συλλογή του ΣΤΟΒΑΙΟΥ.
Πέραν όμως αυτών, ο ΣΤΟΒΑΙΟΣ αποτελεί περίτρανη απόδειξη, της Ελληνικότητας της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Για τα πάρα πολύ σημαντικά αυτά ΕΘΝΙΚΑ θέματα όπως και για άλλα πολλά επικαλούμεθα την ενεργό και δραστήρια συμμετοχή των Ελληνικών φορέων, οι οποίοι οφείλουν να λάβουν και αυτοί ενεργό και δραστήριο ρόλο για την προώθηση των προαναφερθέντων σοβαρών Εθνικών μας προβλημάτων, διότι ως είναι παγκοίνως γνωστόν, άλλο κύρος και βαρύτης έχει η φωνή ενός ή μεμονομένων μελών της κοινότητας και άλλο κύρος, φυσικά πολύ μεγαλύτερο, έχουν οι φωνές των Πατριωτικών κοινοτήτων του Ελληνισμού.

ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ, λοιπόν, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ Σ.Α.Ε. και ΥΦ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ
ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ 2013, ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

Διά χειρός
Γιώργου Κουβάτσου

Advertisements

One thought on “ΟΙ ΣΤΟΒΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s