Αίγυπτος – Ελληνική «πινελιά» στο διεθνές φεστιβάλ «AlexFest», που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην Αλεξάνδρεια

Μια «γεύση» του πολυσχιδούς ελληνικού πολιτισμού θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν όσοι συμμετάσχουν -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- στο πολυήμερο, διεθνές φεστιβάλ πολιτισμού, που διοργανώνεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την «πρωτεύουσα τουρισμού» του αραβικού κόσμου για την τρέχουσα χρονιά.

Πρόκειται για τη δεύτερη ανάλογη διοργάνωση (η πρώτη πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, πέρυσι), στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της σύγχρονης Αιγύπτου, με τη «βαριά» ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, αφού από την ίδρυσή της το 331 π.Χ. από τον Αλέξανδρο το Μέγα κι έπειτα εξελίχθηκε στο σπουδαιότερο λιμάνι και πρωτεύουσα της χώρας κατά την Αρχαιότητα, ενώ στην ακμή της αποτελούσε μια από τις επιφανέστερες εστίες πολιτισμού, με την περίφημη βιβλιοθήκη της.

Στο μεγάλο αυτό πολιτιστικό -και όχι μόνο- φεστιβάλ, η Ελλάδα, μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ)-Παράρτημα Αλεξανδρείας βάζει τη δική της «πινελιά», με την ομαδική έκθεση ζωγραφικής, με έργα Αλεξανδρινών ζωγράφων, εμπνευσμένα από τα τοπία, τους αρχαιολογικούς χώρους και την ιστορία της Ελλάδας (σ.σ. η έκθεση είχε παρουσιαστεί νωρίτερα, στην Αίθουσα Τέχνης του παραρτήματος), καθώς και με μια βραδιά ελληνοαραβικής ποίησης στο Μουσείο Καβάφη.

Η έκθεση θα φιλοξενείται από αύριο κι έως το τέλος των εκδηλώσεων, η «αυλαία» των οποίων πέφτει στα τέλη Οκτωβρίου, στο κέντρο τεχνών «L’ Atelier», ενώ στις 26 Οκτωβρίου, το ΕΙΠ-Παράρτημα Αλεξανδρείας καλεί σε … «τσάι στο σπίτι του Καφάβη», για μια βραδιά γεμάτη ποίηση.

«Η ανταπόκρισή μας στο σχετικό αίτημα των οργανωτών υπήρξε θερμή, δεδομένου ότι δίνει την ευκαιρία στα τοπικά, εγχώρια κι ευρωπαϊκά πολιτιστικά κέντρα, να συνεργαστούν, συμβάλλοντας το καθένα σε μια κοινή προσπάθεια να ‘ζωντανέψει’ η πόλη, με ποικίλες εκδηλώσεις, σε πολλές περιοχές», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του παραρτήματος του ΕΙΠ στην Αλεξάνδρεια, Μανώλης Μαραγκούλης.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την έκθεση ζωγραφικής, ο κ. Μαραγκούλης επισημαίνει: «Η δική μας συμμετοχή με τη συγκεκριμένη έκθεση αποσκοπεί στο να παρουσιαστεί μια προσπάθεια δημιουργίας καλλιτεχνικού έργου, το οποίο παράγεται μέσα από ένα πρίσμα δημιουργικού διαπολιτισμικού διαλόγου».

Και προσθέτει: «Η ιδιομορφία του πολιτισμού έγκειται εν πολλοίς στο γεγονός ότι, δεν πρόκειται για μια αυτιστική εσωστρεφή κατάσταση, αλλά για ένα διαρκές βλέμμα στη ετερότητα που έχει να προσφέρει ο Άλλος. Έτσι, μέσα από την όσμωση και την αλληλογνωριμία γεννιέται μια πιο σύνθετη, πολλαπλή δημιουργία, που εμπεριέχει μια καινούργια πρόταση στον κόσμο, που απαιτεί από τον εθνικό ακροατή ή παρατηρητή να αποβάλει στερεότυπα και καθηλώσεις σε υποτιθέμενες αυτάρκεις εθνικές παραδόσεις».

Το φεστιβάλ, που διοργανώνεται από την Επιτροπή Φίλων της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, για όλες τις ηλικίες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικά, θεατρικά κι άλλα πολιτιστικά δρώμενα -μεταξύ άλλων, παρουσίαση των ενάλιων αρχαιοτήτων, που βρέθηκαν στην Αλεξάνδρεια την τελευταία εικοσαετία, διάλεξη για τα μνημεία του Σινά, αφρικανικός και ασιατικός κινηματογράφος κ.ά.- ακόμη και μαραθώνιο γύρω από την πόλη, τόσο για δρομείς όσο και για ποδηλάτες.

Σ. Παπαδοπούλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s