Η ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΟΥ 1940-1941 ΚΑΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ξαναθυμίζει στους ανα την Υφήλιο Ελληνες τη δόξα και το μεγαλείο της Ελλάδας,τη μέγιστη προσφορά της στη νίκη των συμμάχων και το πανάκριβο τίμημα της δόξας,που κατέβαλλε κατά τον Β. Παγκόσμιο πόλεμο,ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις του Ιταλικού φασισμού και του Γερμανικού ναζισμού,που καταγράφησαν με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία.

Με την αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών η Ελλάδα ήταν η χώρα που αντέταξε την ποιό σθεναρή άμυνα και την ποιό δυνατή αντίσταση στις δυνάμεις του άξονα Βερολίνου – Ρώμης,γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από τις τεράστιες σε μέγεθος υλικές καταστροφές και τις ακόμη μεγαλύτερες θυσίες αίματος κατά τον επάρατο εκείνον πόλεμο,κάτ αναλογία πάντοτε με τον πλυθησμό της και τα μέσα που διέθετε. Τα γεγονότα τα οποία διαδραματίσθηκαν κατά τον φοβερό εκείνο πόλεμο,δεν ήσαν απλά σημαντικά,αλλά κοσμοιστορικά και είχαν τεράστια σημασία για την υπόσταση και στην ιστορική πορεία του έθνους μας.Δεν είναι τυχαίο,ούτε άνευ σημασίας το γεγονός ότι και αυτός ακόμη ο Χιτλερ,δήλωσε στις 11 Ιουνίου του 1941 το ακόλουθο: ΄΄Η ιστορική δικαιοσύνη με υποχρεώνει να διαπιστώσω,ότι εξ όλων των αντιπάλων μόνον ο Ελλην στρατιώτης πολέμησε με παράτολμο πάθος και υψίστη περιφρόνηση προς τον θάνατο.΄΄Εκτός όμως αυτού και πολλοί άλλοι ηγέτες μεγάλων κρατών έκαναν εγκωμιαστικές δηλώσεις για την ηρωίκή αντίσταση της Ελλάδας.

Το μέγεθος όμως της προσφοράς και των θυσιών μαρτυρεί περίτρανα και η αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών η οποία λέγει ότι:από τις χώρες που πήραν στην άμυνα κατά του άξονος,η Ελλάς κράτησε 219 ημέρεςαπό τις 28/10/1940 μέχρι τις 3/6/1941 με την τελευταία μάχη,την εκτέλεση όλων των γενναίων κατοίκων και την εκ θεμελίων καταστροφή του ηρωίκού χωριού ΚΑΝΔΑΝΟΥ της Κρήτης. Τσεχοσλοβακία,Δανία και Λουξεμβούργο παραδόθησαν αμαχητί. Μετά την ηρωική αυτή αντίσταση,η οποία τελικά εκάμφθη,κάτω από την πίεση των δύο μεγάλων αυτοκρατοριών,οι οποίες διέθεταν τις ποιό σύγχρονες πολεμικές μηχανές της εποχής εκείνης(σιδερόφρακτες στρατιές),οι κατακτητές διαμοίρασαν την Ελλάδα σε τέσσερεις ζώνες κατοχής,ως εξής:Στην Γερμανία ,που κατέλαβε τα πλέον στρατηγικά σημεία της χώρας.Στην Ιταλία που κατέλαβε την Κεντρική ,την Νότιο και τα Νησιά. Στην Βουλγαρική που κατέλαβε τη Μακεδονία και τη Θράκη(πλην της Παρεβρίου περιοχής την οποίαν κατέλαβαν οι Γερμανοί.) Τέλος στην Αλβανοίταλική,που κατέλαβε την Ηπειρο. Είχαμε δηλαδή,τετραπλή κατοχή.Κατά την διάρκια της διπλής αυτής κατοχής που κράτησε από 3/6/1941 μέχρι τις 12/10/44 που απελευθερώθηκε η Αθήνα και στις 18/10/1944 επαναπατρίσθηκε η ελληνική κυβέρνηση του αείμνηστου Γ.Παπανδρέου,η Ελλάδα υπέστη πρωτοφανείς και ανυπολόγιστες καταστροφές,τόσο στον Εθνικό μας πλούτο,όσο και προπάντων σε ανθρώπινες υπάρξεις.

Βάσει επίσημων του ΟΗΕ και του Εθνικού Ελληνικού Γραφείου Εγκληματιών Πολέμου(Ε.Ε.Γ.Ε.Π.),η Ελλάδα έρχεται 1η σε απώλειες με ποσοστό 10% επί του πληθυσμού της,με δεύτερη τη Σοβιετική Ενωσημε ποσοστό 2,8%.Τρίτη την Ολλανδία με 2,2%.Τέταρτη την Γαλλία με 2%.Πέμπτη την Πολωνία με 1,8.Εκτη την Γιουγκοσλαβία με 1,7% και έβδομο το Βέλγιο με 1,7%. Σε ότι αφορά τις εκτελέσεις,στα εκτελεστικά αποσπάσματα, έχουν ως εξής: Οι Γερμανοί εκτέλεσαν 50.000 έλληνες πατριώτες. Οι Ιταλοί 8.000. Οι Βούλγαροι στη Μακεδονία και στη Θράκη 25.000 και οι Αλβανοί 1.165. Το βαρύτατο αυτόν φόρο αίματος και θυσιών δεν θα πρέπει να το αφήσουμε να το καλύψει ο πέπλος της λήθης και της λησμονιάς,όχι γιατί πρέπει να συντηρούμε το μίσος για κείνους που προκάλεσαν τις πρωτοφανείς εκείνες συμφορές,αλλά γιατί η λησμονιά αποτελεί ασέβεια και περιφρόνηση προς εκείνους τους αθώους οι οποίοι θυσιάστηκαν στο βωμό της τιμής και του καθήκοντος προασπιζόμενοι τα όσια και τα ιερά της ελευθερίας,της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης,τα οποία αποτελούν τα ύψιστα ιδανικά της φυλής και του Εθνους των Ελλήνων,αλλά και σε όλους εκείνους οι οποίοι έμειναν διά βίου ανάπηροι και ακρωτηριασμένοι. ΤΟ οχι της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ας αποτελέσει μια υπόσχεση,έναν όρκο στην ιερά μνήμη των αθώων χιλιάδων θυμάτων των Ελλήνων και των εκατομμυρίων αθώων θυμάτων όλου του κόσμου που έχασαν άδικα τη ζωή τους κατά τον φοβερό εκείνο πόλεμο.

Ο ανά την υφήλιο Ελληνισμός,ο οποίος αποτελεί την,κατά την αρχαιότητα αποκαλούμενη ΄΄ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ΄΄,ο οποίος διακατέχεται έντονα από υψηλό εθνικό φρόνημα και διαπρέπει στις χώρες που τον φιλοξενούν, αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια για την ένδοξη και ηρωίκή αντίσταση την οποία αντέταξε η γενέτειρά του, το τίμημα της οποίας υπήρξε ΥΨΗΛΟ,τόσο σε υλικές καταστροφές,αλλά και προπάντων σε πολυάριθμες ανθρώπινες υπάρξεις.

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ
Διά χειρός Γιώργου Κουβάτσου

Υπόμνημα
(Θα αποτελούσε ….παράληψή μας να μην αναφερθούμε και στις εορταστικές τελετές και ομιλίες σε όλη την Παροικία της Σουηδικής Αραβίας,όπου όλοι ανεξεραίτως οι σύμβουλοι της εδώ ομοσπονδίας ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας,παρευρισκόμενοι και συμμετέχοντες στις εορταστικές εκδηλώσεις,μαζί με εκπροσώπους του ΟΗΕ, του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ,του ÅSE GYMNASIUM, του STOKXOLMS KOMMUN και άλλων βαρύγδουπων προσωπικοτήτων από τις προαναφερόμενες χώρες,επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο,το πόσο απαραίτητοι και χρήσιμοι για την ύπαρξη και διάδοση των ιστορικών παραδόσεων και εθήμων ,είναι ).

Advertisements

One thought on “Η ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΟΥ 1940-1941 ΚΑΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s