Η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, υποστηρίζει η Αυστρία

Επιφυλάξεις για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Γιόζεφ Προλ, ισχυριζόμενος ότι η Αθήνα δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις απέναντι στους εταίρους της.

«Η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της και συνεπώς η Αυστρία έχει επιφυλάξεις για την έγκριση της τρίτης δόσης του δανείου, το Δεκέμβριο«, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Αυστριακός πολιτικός.
Πρόσθεσε ότι «θα εκφραστεί πολύ επικριτικά» για το ζήτημα στο πλαίσιο του Eurogroup.
Σημειώνεται ότι το μερίδιο της Αυστρίας στην τρίτη δόση του δανείου ανέρχεται σε 190 εκατ. ευρώ.
Κόμισιον: Περιμένετε την αξιολόγηση της τρόικας
«Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ έφτασε χθες στην Ελλάδα και θα είναι απασχολημένη όλη την εβδομάδα. Με βάση την αξιολόγησή της, τα κράτη μέλη θα κληθούν να πάρουν θέση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών, Όλι Ρεν.
«Είναι επομένως πρόωρο να κάνουμε δηλώσεις για τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης», πρόσθεσε ο Αμαντέο Αλταφάζ.
Mετά τη «βόμβα» χρυσώνει το χάπι – «Είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας»
Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η δήλωση αυτή στους κόλπους της ΕΕ, με πρώτη αντίδραση από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν που μίλησε για πρόωρες δηλώσεις πριν η αξιολόγηση της τρόικας ολοκληρωθεί, ο κ. Πρελ ανασκεύασε, προσπαθώντας να ρίξει του τόνους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Πρελ ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την Ελλάδα, λίγο πριν την έναρξη του Συμβουλίου Eurogroup στις Βρυξέλλες απάντησε ότι η Αυστρία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκταμίευση των 190 εκ.
ευρώ προς την Ελλάδα εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Συνεχίζοντας ο Γιόζεφ Πρελ τόνισε ότι ενδεχομένως χρειάζονται κάποιες διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά της Ελλάδας επισημαίνοντας ωστόσο οτι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

«Είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας. Ο Γ. Πρελ κατέληξε λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή στην Αθήνα βρίσκεται η τρόικα προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση. Και πρόσθεσε ότι αν η Ελλάδα ξεφύγει από τους στόχους της θα πρέπει να το συζητήσουμε στο Eurogroup.

Αντίδραση από Κομισιόν

Άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου της Κομισιόν Α.Αλταφάζ:

«Η αποστολή της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έφτασε χθες στην Ελλάδα και θα είναι απασχολημένη όλη την εβδομάδα. Με βάση την αξιολόγησή της, τα κράτη μέλη (της ΕΕ) θα κληθούν να πάρουν θέση.

» Είναι επομένως πρόωρο να κάνουμε δηλώσεις για τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης

Για παρερμηνεία των δηλώσεων του κ. Πρελ μίλησε και ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνοντας ότι η Αυστρία δεν έχει πρόθεση να μπλοκάρει την χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Παράλληλα, ο Λουξεμβούργιος υπουργός Οικονομικών δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο να μην εκταμιευτεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα την «πλήρη εμπιστοσύνη» του ότι η Αθήνα θα αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά της, ώστε να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, εφόσον χρειαστεί.

Νωρίτερα ο αυστριακός υπουργός είχε σημειώσει ότι η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της στο θέμα της ανόρθωσης των δημόσιων οικονομικών της, σημειώνοντας ότι η Αυστρία μπορεί να μην καταβάλει το μερίδιό της στο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, η Ελλάδα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της στο επίπεδο της φορολογίας, προσέθεσε ο Πρελ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο APA.

Η Βιένη απειλεί κατά συνέπεια να μην καταβάλει το μερίδιό της των 190 εκατομμυρίων ευρώ στη βοήθεια για το Δεκέμβριο. «Η κατάσταση των δεδομένων που έχουμε δεν μας δίνει κανέναν λόγο για να εγκρίνουμε τη δόση του Δεκεμβρίου», σημείωσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «θα εκφραστεί πολύ επικριτικά» για το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες.

«Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ έφτασε χθες στην Ελλάδα και θα είναι απασχολημένη όλη την εβδομάδα. Με βάση την αξιολόγησή της, τα κράτη μέλη (της ΕΕ) θα κληθούν να πάρουν θέση» σχετικά με τη χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου, αντέδρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι επιφορτισμένος με τα οικονομικά θέματα Αμαντέου Αλταφάζ.

«Είναι επομένως πρόωρο να κάνουμε δηλώσεις για τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ως γνωστόν, σήμερα, στις 6 το απόγευμα αρχίζει η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της οποίας αναμένεται ότι θα συζητηθεί η άποψη της Αυστρίας ότι η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της για την ανόρθωση των δημοσίων οικονομικών της. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει δηλώσεις υπουργών άλλων χωρών, ότι η ανακοίνωση της Eurostat αίρει οριστικά της επιφυλάξεις για τα στατιστικά δεδομένα της Ελλάδος και τέλος ότι η χώρα μας βρίσκεται ήδη πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση του ελλείμματος για το 2010. Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και πολλά θα κριθούν από τη στάση της Γερμανίας

http://www.tovima.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s