ΟΙ ΔYΟ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ

Με αφορμή πρόσφατες σημαντικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από διάφορους φορείς της παροικίας μας, παρουσιάζεται η ευκαιρία να προβληματισθούμε, να αναλογισθούμε και να καταφύγουμε σε διάφορες διεξοδικές -αναλύσεις- απαλλαγμένοι δε από παντός είδους φορτίσεις και συναισθήματα όσον το δυνατόν πιστεύεται ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να εξάγει άκρως αντικειμενικά συμπεράσματα για τα εδώ «καλώς ή κακώς γενόμενα».

Η μέχρι σήμερα πορεία του Ελληνισμού της Σουηδίας μας έχει παρουσιάσει δύο όψεις. Οι όψεις αυτές αποδεικνύουν ότι η μία παρουσιάζει την αποσύνθεση σε όλη της την μεγαλοπρέπεια της πολιτικοκομματικής ανεπάρκειας και της ελαττωματικής ιδεολογικής κατάρτισης σχεδόν όλων των εδώ ερασιτεχνών πολιτικάντηδων, η δε άλλη μας αφήνει έκθαμβους από την σθεναρά θέληση και επιδίωξη για την δημιουργική και αντάξια του πολιτισμού μας και των ριζών μας, την διανόηση, τα πολιτισμικά και τον αθλητισμό.

Για την πρώτη, την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΨΗ, έχουμε αναφερθεί επανειλλημένως στις αιτίες που την οδήγησαν στην εξαθλίωση της και δεν έχουμε εξαντλήσει το θέμα. Αναλύσεις και συμπεράσματα περιγράφουν την πτωτική πορεία, φθάνοντας στο σημείο που επιβεβαιώνει ότι αυτοί που θέλησαν να εμπλακούν στην καθοδήγηση του μεταναστευτικού κινήματος, εκτός των ελαχίστων εξαιρέσεων, απεδείχθησαν ανάξιοι των περιστάσεων, ανίκανοι, υποχωρητικοί, βολικοί και συμφιλιωτικοί σε ό,τι τους βόλευε είτε εξ Ελλάδος είτε από διάφορους τοπικούς μηχανισμούς ηλιθίων και «μικρών» ηγητόρων της παροικίας. Απέδειξαν, μαζί με όλο το συναπάντημα διαφόρων ατόμων, ότι διατήρησαν μέχρι της εξαφάνισής των την ανωνυμία τους την ακοινωνικότητά τους, την σε πολλές περιπτώσεις κακόβουλη και ανίκανη εμπλοκή τους στα κοινά, με αποτέλεσμα αυτοί σήμερα να κάθονται στους καναπέδες τους και να ασχολούνται με τα… TV kontrol τους ή με ό,τι άλλο… πρόσφορο τους έχει απομείνει.

Οι αυτοαποκαλούμενοι μπροστάρηδες απεδείχθη, ότι δεν ήσαν ικανοί να φέρουν εις πέρας την αποστολή που από μόνοι τους αποζητούσαν και επεδίωκαν παντιοτρόπως. Οι ώμοι τους ασθενείς, για να σηκώσουν το βαρύ φορτίο της ευθύνης, της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας, παραμένοντας με… τα κοντά τους πανταλόνια, όπως όταν πρωτοήλθαν στη Σουηδία.

Δυστυχώς για το τότε μεταναστευτικό κίνημα και κατ’ επέκταση την Ελληνική Παροικία του σήμερα, μετά από πολλά χρόνια ανεπάρκειας ικανοτήτων, κοινωνικής ωριμότητας και καθαρής ιδεολογίας, γονάτισε μπροστά στις ευθύνες και το βάρος των προβλημάτων. Εδώ είναι το γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την ανικανότητα των προαναφερόμενων πολύχρωμων κομματικών υπολειμμάτων, ότι ενώ είχαν την αμέριστη και αδιάκοπη συμπαράσταση της Ελληνικής και Σουηδικής Πολιτείας την καταχράστηκαν, διασκορπίζοντας την στον αέρα. Κανείς απ αυτούς δεν έγινε «πλούσιος», ώστε να κατηγορηθεί διά στοιχείων ότι τα «άρπαξε». Απλώς η κακοδιαχείριση και η ασχετοσύνη τους για κάθε τι περί οργάνωσης και συνέπειας στο καθήκον, οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση, την διάλυση και τον εξευτελισμό. Η σημερινή πραγματικότητα αποδεικνύει του γραπτού λόγου το αληθές.

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ, όμως, της Ελληνικής Παροικίας, αποτελεί «το φως στο σκοτάδι». Με βήματα αργά αλλά σταθερά, ο Ελληνισμός δημιουργεί και επενδύει, είτε στην καλλιτεχνία είτε στα γράμματα είτε στον αθλητισμό είτε στην κοινωνία. Παρήγορες αναλαμπές μάς γεμίζουν αισιοδοξία και ελπίδα ότι οι τομείς αυτοί που ξέφυγαν από πλευρίσματα «κομματικών… κυνών» και φαρισαϊκούς εναγκαλισμούς, την γλύτωσαν και επέζησαν.

Στον Αθλητισμό έχουμε τα λαμπρά παραδείγματα με τις ομάδες του μπάσκετ ΑΚΡΟΠΟΛ και του ποδοσφαίρου ΑΚΡΟΠΟΛΗ και ΑΠΟΛΛΩΝ SOLNA και μερικών άλλων.

Στη Μουσική έχουμε τη χορωδία ΟΡΦΕΑΣ, όπου υπό την καθοδήγηση ικανών και άξιων συμπατριωτών μας, αποδεικνύει ότι ευρίσκεται σε σωστό δρόμο, μέχρι τον ποθούμενο στόχο. Δείγμα προόδου η πρόσφατη συναυλιακή παρουσίαση, όπου απέσπασε τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες του πολυπληθούς κοινού της Ελληνικής Παροικίας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το κοινό απέδειξε ότι έχει ευαισθησίες, τις οποίες αποκαλύπτει σε κάθε είδους εκδηλώσεις που έχουν πολιτιστικό χαρακτήρα. Με την παρουσία τους σαν κοινό τόνισαν οι Ελληνες της Παροικίας ότι είναι θετικοί αποδέκτες και ανταποκρίνονται σε εκδηλώσεις που εμψυχώνουν το πνευματικό επίπεδό τους.

Είναι γεγονός και οφείλουμε να το επισημάνουμε, ότι ο Ελληνισμός τιμά ιδιαίτερα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις των φορέων του Ελληνισμού, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται. Επίσης, έχουμε συχνές πολιτιστικές εκδηλώσεις και αναφορές σε μεγάλους μας Μουσικούς καλλιτέχνες (Κουγιουμπζής, Χατζηδάκης κ.λ.π.) και Λογοτέχνες, Ποιητές (Καζαντζάκης, Ρίτσος,κ.λ.π.). Έχουμε ανθρώπους των Γραμμάτων και του Πνεύματος, όπως τον Θεόδωρο Καλλιφατίδη, ο οποίος ανεδείχθη ως ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της τελευταίας δεκαετίας στη Σουηδία. Επίσης η εξαίρετη και χαρισματική Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, με διαρκείς επαίνους και διακρίσεις από τα Σουηδικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η ΟΨΗ αυτή λοιπόν, μας κάνει υπερήφανους. Μας κάνει να αισθανόμαστε ότι ΕΧΟΥΜΕ και καυχόμαστε. Άρα ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ σαν ΕλληνεςΣουηδίας, σαν μέλη μιας κοινωνίας που μας παρέχει πολλά, ίσως περισσότερα από ό,τι δικαιούμαστε, μας ανέχεται και παρόλα ταύτα μας εμπιστεύεται. Ανήκουμε στην ελληνική φυλή που από τα βάθη της ιστορίας της έως και τις ημέρες μας χαρακτηρίζεται από τις «ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ» της . Την μία την ΠΟΛΙΤΙΚΗ απωθητική και διόλου κολακευτική γενικά, με όσα πλείστα ελαττώματα και την άλλη ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, συναρπαστική, με τις κορυφαίες πολιτιστικές κατακτήσεις του Πνεύματος και της Τέχνης, προσεγγίζοντας τις σημερινές βάσεις του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Άρα παρόλα τα αρνητικά μας χαρακτηριστικά εμείς οι σύγχρονοι Ελληνες του απανταχού εκτός Ελλάδος Ελληνισμού ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΤΕΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ;

Διά χειρός
Γιώργου Κουβάτσου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s