ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟ ΕΙΔΟΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

ΠΡΙΝ 37 χρόνια σαν σήμερα το πολυτεχνείο έγινε σύμβολο, χρησιμοποιούμενο από όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς, σαν είδος εμπορεύσιμο στο χρηματιστήριο της πολιτικής αγοράς.

Θέλει δεν θέλει κανείς, οι θύμησες, σαν τις ερινύες, στροβιλίζουν στη σκέψη μας. Ήμασταν εκεί, θεατές σε κάτι που, ναι μεν δεν βλέπαμε, αλλά το προαισθανόμαστε ότι θα συνέβαινε. Από ποιους δεν μπορούσε να προσδιορίσει κανείς εκείνο το βράδυ. Όλοι είχαν και μια άποψη, οι φήμες έδιναν και έπαιρναν. Πάντως οι περισσότεροι πίστευαν ότι μόνον φοιτητές δεν ήσαν μέσα στο Πολυτεχνείο εκείνο το βράδυ. Ίσως και το πιο πιθανό, διότι από τους 150 με 200 που συνελήφθησαν μέσα στο προαύλιο και τις αίθουσες, σχεδόν ΚΑΝΕΙΣ δεν είχε σχέση με… βιβλία.

Η ώρα ήταν 01.15 τα ξημερώματα στις 12 και 10 λεπτά, μία ώρα πριν δηλαδή έπεφτε η μεγάλη σιδερένια πόρτα από τον υπίλαρχο, επικεφαλής στο άρμα Μ47. Μία ώρα περίπου κράτησε το μακελειό. Και μετά από επέμβαση άγρια των μαυροσκούφηδων από το Γουδί, που συνόδευαν τα άρματα, διαλύθηκαν οι χιλιάδες του Αθηναϊκού λαού, που είχαν κατακλύσει τους γύρω χώρους.

Η ιστορία κράτησε έναν χρόνο ακόμη περίπου. Και εάν δεν μεσολαβούσε το Πραξικόπημα στην Κύπρο, ακόμη τον Ιωαννίδη και τον Γκιζίκη θα είχαμε.

Η γενιά του Πολυτεχνείου και της μεταπολίτευσης ενηλικιώθηκε. «Απόκτησε κοιλίτσα και κάνα δυο παιδιά» τραγουδάει κι ο Σαββόπουλος. Μετά, στο γεγονός της νεανικής εξέγερσης των προηγούμενων ημερών, από εκείνο το βράδυ, η ιστορία έδωσε τη θέση του στη φθηνή πολιτικολογία για το αν ήταν ο τάδε ή η τάδε μέσα ή αν ο δείνα βασανίστηκε και με ποιους τρόπους ή άλλοι μιλούσαν για 500 νεκρούς (τώρα τελευταία κατέβασαν τον αριθμό στους 22, το ακούσαμε σε κάποια αίθουσα ότι ήταν και ένα πέντε ετών νήπιο και μια 75 ετών γυναίκα, στις 02.00 η ώρα το πρωί).

Η τότε γενιά του Πολυτεχνείου μεγάλωσε νωρίς, χωρίς όμως να τα καταφέρει να ορθώσει το μικρό της ανάστημα στους ιδεολογικούς φελλούς της εξουσίας και με την ανώριμη στάση της και πράξη της, μας έμαθε πολλά.

Για τη γενιά της μεταπολίτευσης το Πολυτεχνείο έγινε σύμβολο. Κι όπως όλα τα σύμβολα, χρησιμοποιήθηκε από τους πολιτικούς μηχανισμούς. Έγινε εμπορεύσιμο είδος στο κομματικό χρηματιστήριο. ΕΙΧΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΙΜΗ. Ορισμένοι βαπτίσθηκαν εκπρόσωποί του και νηολογήθηκαν στα κομματικά… νεωλκεία, όπου επισκευάστηκαν όπως όρισαν οι κομματικοί ναυπηγοί. Όλοι τους εκπροσωπούσαν το αληθινό Πολυτεχνείο. Όλοι τους βασανίστηκαν (μερικοί έγραψαν και βιβλία περί βασανιστηρίων που υπέστησαν. Πάντως κανείς από τους Μανδηλαρά, Μουστακλή, Παναγούλη και άλλων υπαρκτών επώνυμων δεν έγραψε βιβλίο για το τι υπέστησαν).

Όμως και οι χιλιάδες αυτοί, που σαν ντελάληδες διαλαλούσαν την βεβαιότητα της κομματικής γραμμής και την πίστη τους στον ηγεμόνα, δεν τα κατάφεραν να πείσουν τους μετέπειτα για τις ιστορίες τους, διότι απεδείχθη και σήμερα ακόμη ότι ήσαν αμφιβόλου ποιότητας άνθρωποι, που μόνο σκοπό είχαν ΝΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΘΟΥΝ σαν τον κισσό. Και τα κατάφεραν! Την επιτυχία τους δε, την διαπιστώνουμε σήμερα… ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ με το πολύ λάδι.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 73. Οι θύμησες γίνονται ερινύες. Ερινύες μιας γενιάς που χαρακτηρίσθηκε αναθεματισμένη, επειδή (της μόδας τότε να είσαι αντιδεξιός) ήταν αντιδεξιά και δυσπιστούσε απέναντι στο κομματικό αλάθητο, λόγω ηλικίας, βέβαια και από τίποτε άλλο.

Τελικά όμως, απεδείχθη, ολίγη και με συνείδηση ανάλογα με τα αξιώματα και τις προσφερόμενες απλόχερα θέσεις. Όλοι τους μετέφεραν το σαρκίον τους από εκδήλωση σε εκδήλωση σαν Υδραίοι στη… Λάρισα.

Η γενιά του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕIΟΥ ΗΤΑΝ Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΥΘΙΣΕ ΣΤΑ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΧΑΣΜΟΥΡHΤΑ.

 

Δια χειρός
Γιώργου Κουβάτσου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s