ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1944

Πώς φθάσαμε στα «Δεκεμριανά». Οι 33 αιματοβαμμένες ημέρες: 3 Δεκεμβρίου 1944-4 Ιανουαρίου 1945

Δεν μαθαίνει κανένας παρά την μισή μόνον αλήθεια, όταν ακούει τη μία παράταξη από τις δύο», ΑΙΣΧΥΛΟΣ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ, υπ. αριθ. 22)

Η Ελληνική αντίσταση (1941-44) εναντίον των κατακτητών Γερμανών-Ιταλών (και Βουλγάρων στη Μακεδονία) υπήρξεν από τις μεγαλύτερες (παλλαϊκή) στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ευρώπη.

Η Ελλάδα εγέννησε πάλι μάρτυρες και ήρωες, αλλά δυστυχώς, όπως και κατά το παρελθόν και μερικούς προδότες, συνειδητούς ή εξαναγκασθέντες.
Στο τέλος του 1944, μετά την απελευθέρωση των Αθηνών, την 12-10-1944 και την κατάπαυση των πανηγυρικών εκδηλώσεων του λαού μας, φθάσαμε στον αλληλοσπαραγμό με το «Κίνημα στην Αθήνα» του Ε.Α.Μ.(Κ.Κ.Ε.), με όργανο τον Ε.Λ.Α.Σ., γνωστό ως «Δεκεμβριανά-1944» όπως έχει ήδη καταγραφεί στην νεότερη Ελληνική Ιστορία.

Η σύγκρουση του Δεκεμβρίου 1944 αποκαλείται από το Κ.Κ.Ε. ως «ηρωϊκή αντίσταση του λαού» και από την νόμιμη εξουσία και τους μη κομμουνιστές Έλληνες πολίτες, ως «προσπάθεια βίαιας κατάληψης της εξουσίας». Τα γεγονότα της περιόδου εκείνης είναι γνωστά από την υπάρχουσα πλούσια βιβλιογραφία, ελληνική και ξένη, και τα Αρχεία ξένων μεγάλων κρατών, που έχουν δημοσιευθεί.

Παραθέτουμε πιο κάτω τις απόψεις μερικών μόνον που έζησαν τα γεγονότα της εποχής αυτής.
α) Ο Σοσιαλιστής πολιτικός Ασημάκης Πανσέληνος, μέλος της Ε.Λ.Δ. και εκ των συνιδρυτών του Ε.Α.Μ. στο βιβλίο του: «Τότε που ζούσαμε», μεταξύ άλλων, γράφει: «Το Ε.Α.Μ. είχε ανδρωθεί μέσα στις πόλεις και την ύπαιθρο και κυριαρχούσε – έλυνε και έδενε – αποφαινόταν για το κάθε τι και είχε άλλο ιδανικό για την νίκη. Καθένας είχε άλλο δίκιο. Και είναι απερίγραπτο πόσο ανοίγει το δρόμο στην αγριότητα, η συνείδηση πως το δίκιο τόχεις εσύ! Το δίκιο τόχει πάντα ο λαός. Τόχουν όμως πάντα και οι αρχηγοί του;».

β) Ο Ηλίας Τσιριμώκος, Πρόεδρος της Ε.Λ.Δ. και συνιδρυτής του Ε.Α.Μ. μετείχε στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γ. Παπανδρέου, ως ένας εκ των εξ (6) υπουργών που είχε η Αριστερά (Π.Ε.Ε.Α.- Ε.Α.Μ.-Κ.Κ.Ε.) επί συνόλου 23 Υπουργών, έγραψε στο ημερολόγιό του τότε: «Το Ε.Α.Μ. χαρακτήριζε όλους τους άλλους ως φασίστες και προδότες και είχε άλλα ιδανικά για τη νίκη, την κατάκτηση της εξουσίας μετά την αποχώρηση των Γερμανών από τη χώρα. Είναι αλήθεια πως από την ημέρα που ήρθαμε, 18 Οκτ. 1944, στην Ελλάδα, υφιστάμεθα ζητωκραυγές, εν είδει… απειλής». (13 Γραμματείς του κόμματος, το κόμμα τούς καταδίκασε σαν προδότες και υπηρέτες του Ιμπεριαλισμού).

Έχουν παρέλθει από τότε 66 χρόνια και μέχρι τώρα ακόμα δόθηκαν και δίδονται διαφορετικές ερμηνείες των αιτίων των «Δεκεμβριανών του 1944» από τις δύο παρατάξεις (νικητές και ηττημένους). Το ίδιο συμβαίνει και με τα αίτια του επακολουθήσαντος «Εμφύλιου πολέμου»της περιόδου 1946-49, με τον Νόμο 1863/1989.

Ο μέχρι τότε αποκαλούμενος Συμμοριτοπόλεμος, ονομάζςται Εμφύλιος πόλεμος. Η νικήτρια παράταξη μετά το πέρας του «Εμφύλιου» 1949 κατέβαλλε και καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες, με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, περιόδου 1941 έως 12 Οκτ. 1944 και με συγκεκριμένα μέτρα (αμνηστεία, συντάξεις, λήθη στο παρελθόν κ.ά.), χάριν της εθνικής ομοψυχίας, που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση κρισίμων καταστάσεων και την εξ ανατολών (Τουρκίας) υπαρκτής και μονίμου απειλής, για το Έθνος μας (Ελλάδα,Κύπρος, με προτροπές και πιέσεις του Carl Bildt, προς την Ε.Ε. για αναγνώριση του Βόρειου Τμήματος της Κύπρου, σαν ανεξάρτητου κράτους).

Η ηττημένη παράταξη εξακολουθεί να προκαλεί και αναξέει πληγές με κομματικές φιέστες, όπως η εορτή για την 6η επέτειο της συγκροτήσεως του «δημοκρατικού στρατού» (εκπομπή στη Τ.V.) και η τοποθέτηση αγαλμάτων ηγετών του σε πόλεις και ακόμη στο Γράμμο, όπου κατανικήθηκαν ολοσχερώς από τον Ελληνικό Στρατό. Καταλήψεις δημόσιων υπηρεσιών και του Μνημείου της Ακρόπολης είναι απτά παραδείγματα ανθελληνισμού και αντεθνικών ουτοπικών βλέψεων.

Η κατάρευση του «Υπαρκτού Σοσιαλισμού», και η διάλυση της Ε.Σ.Σ.Δ. το 1990-91 σε χώρες όπου είχε βιαίως επιβληθεί, πλην Κίνας, Βορείου Κορέας και Κούβας, (η δυστυχία σε όλη της την μεγαλοπρέπεια), απέδειξε τη μεγάλη πλάνη και την άσκοπη θυσία πολλών εκατομμυρίων «προλετάριων», που πίστεψαν ότι θα άλλαζε τον κόσμο (ανθρώπινα δικαιώματα), προς το καλύτερον. Έφερε άδικο θάνατο, καταστροφή, πόνο, πένθος, οργή και δάκρυα σε πολλά εκατομμύρια ανθρώπους, όπου επικράτησε… Ο ΕΠΑΡΑΤΟΣ ΠΝΕΕΙ ΤΑ ΛΟΙΣΘΙΑ!

Διά χειρός
Γιώργου Κουβάτσου

Advertisements

3 thoughts on “ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1944

 1. Αμάν ρε Κουβάτσε,
  Μπηκαμε στο 2000 και εσύ ασχολεισαι ακομα με εικόνες από τον εμφύλιο. Ο νεοέλληνας μέσα στη δυστυχία του θέλει να ξεχάσει τη μιζέρια του εμφυλίου. Εσύ σκοπίμως ξαναφέρνεις οδυνηρές εικόνες του ελληνισμού με τα γραφόμενά σου. Τι μανία σε έπιασε με τους κουμουνιστές. Το ΚΚΕ είναι ένα κόμα των 5-6 % και αντιπροσωπεύει την άκρα κουμουνιστική αριστερά που πράγματι έχει φέρει πολλά δεινά στη Ελλάδα. Ο αντίποδας του είναι το ΛΑΟΣ που αντιπροσωπεύει την άκρα φασιστικη αριστερά. Γιατί δεν γράφεις τίποτα γιά την άλλη μάστιγα της Ελλάδας το φασισμο που και αυτός έχει κατασφάξει και ξεφτιλίσει την Ελλάδα σχεδόν ολο το 1900. Αλλά από οτι φαινεται είσαι θερμός υποστηριχτής του ΛΑΟΣ και του διαυτού προβαλλομένου φασισμού.

 2. Προς παραλή.
  Αν δεν απατώμαι,παραλής σημαίνει ,αυτόν που τα έχει ( τους παράδες,δηλαδή).
  Ολοι το ίδιο ήμαστε σε τούτον τον κοσμάκι
  γιατ όλοι έχουμε καρδιά ,Λαός και Κολωνάκι
  Λαός και Κολωνάκι.
  (από τραγούδι του 1940)
  από Γ.Κ.

 3. Κουβάτσε , δεν ειμαστε ολοι το ίδιο σε τούτον τον κοσμάκι. Εμείς είμαστε φτωχοί και κακομοίρηδες ενώ εσύ μετά από πολλά χρόνια λάντζα στη Σουηδία λαδωσε το αντερό σου και το παίζεις μεγάλος πατριώτης χουντικός, Καρατζαφέρης. Πάρε μια κουβερτα να τυλιχθείς και μην αγχώνεσαι τωρα στα γεράματα. Τελικά ετσι και αλλιώς θα στα φάνε όλα οι άλλοι αρπακόλες στη Ελλάδα.
  ΥΓ Ρε μπαγασα απο τη πολύ σου ρεμούλα αντίγραψες τα κόκαλα του Πολ Ποτ από το ιντερνέτ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s