Ο ορισμός της υπεύθυνης αντιπολίτευσης

Τον τελευταίο καιρό εκπλήσσομαι και παράλληλα προβληματίζομαι με το πόσο συμφωνώ με την Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν ξέρω αν ήταν πάντα έτσι, καθότι δεν την είχα παρακολουθήσει ποτέ ουσιαστικά, ούτε αν η γλώσσα της λύθηκε, τώρα που είναι κυρία του εαυτού της, ή υπό το φόβο του γιαουρτώματος.
Η χθεσινή της ομιλία στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό πάντως, με κάλυψε σε μεγάλο βαθμό (αν και κάποιες από τις προτάσεις της, είναι πολύ φιλελεύθερες για τα γούστα μου) γι’ αυτό και παραθέτω αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα:

Το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία είναι εξαιρετικά βαρύ για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί συνεχίζουν να κυριαρχούν στο πολιτικό σύστημα οι κομματικοί μικροϋπολογισμοί και δεν λέμε καθαρά στον ελληνικό λαό την πραγματικότητα, την οποία ενστικτωδώς όχι μόνο υποψιάζεται, αλλά πλέον γνωρίζει. Εξακολουθεί το πολιτικό σύστημα ως κυρίαρχη συμπεριφορά να προσφέρει ψεύτικες ελπίδες και λανθασμένες ή ανύπαρκτες λύσεις και να προσπαθεί να μεταθέσει αλλού τις ευθύνες.[…]


Ο λαϊκισμός κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατατρώγει τα σωθικά της πατρίδας και ενθαρρύνεται δυστυχώς και από πολλαπλά συμφέροντα στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, τα οποία για να εκμεταλλευτούν τις τελευταίες ρανίδες ακροαματικότητας και τα τελευταία πακέτα εύκολου και σκοτεινής προέλευσης χρήματος, επιτείνουν την σύγχυση και την αβεβαιότητα πουλώντας στον κόσμο, την ώρα της μεγάλης δυσκολίας, παραμύθια και ακρότητες. Την ίδια στιγμή οι ύποπτες πράξεις και πρακτικές στον χώρο των ΜΜΕ κατεξοχήν εξακολουθούν να βρίσκονται στο απυρόβλητο.


Μιλάμε για δίωξη της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος και για την υποχρεωτική καθιέρωση της απαγόρευσης χρήσης μετρητών μεταξύ επιχειρήσεων για πάνω από 1500 Ευρώ και παραμένει ατελέσφορη επί δύο κυβερνήσεων η υπόθεση των αγνώστου προελεύσεως 5,5 εκ. του γνωστού εκδότη και δημοσιογράφου Θ.Αναστασιάδη, που με ανεξήγητο τρόπο εμφανίστηκαν στους λογαριασμούς του και κανείς να μην θεωρεί ότι πρέπει να δώσει μια απάντηση στον ελληνικό λαό γιατί υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών. Πολίτες εντός του συστήματος και πολίτες εκτός του συστήματος. Και δεν είναι μόνο αυτό κύριε υφυπουργέ, είναι ότι όλοι μας, θεωρούμαστε από τους πολίτες υπαίτιοι, γιατί λένε τον φοβάστε, γι’ αυτό δεν τον κυνηγάτε, γι’ αυτό είσαστε μουγγοί στη βουλή των Ελλήνων. Και σας πάω και στοίχημα ότι δεν θα υπάρχει ένας δημοσιογράφος, ο οποίος θα μεταδώσει αυτό το οποίο λέω εδώ σήμερα.
Πάρα ταύτα το χρωστάμε στον ελληνικό λαό όπως χρωστάμε στον ελληνικό λαό να μην παραμείνουν στο σκοτάδι και όλες οι μεγάλες υποθέσεις που αφορούν πολιτικούς. Οι εξεταστικές επιτροπές χρησιμοποιήθηκαν απλώς ως εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης και εκτόνωσης του κόσμου και δεν κατέληξαν πουθενά. Είμαστε όλοι μαζί στο τσουβάλι, γιατί κανείς δεν τιμωρείται και γιατί ακόμα και σήμερα δεν έχουμε κάνει το αυτονόητο.[…]


Η μονόπαντη και καθυστερημένη προσαρμογή που επιχειρεί η κυβέρνηση, είναι αυτή που εμποδίζει ακόμα και την σκέψη έστω για πρόσβαση στις αγορές. Με spread στις 900 μονάδες βάσης δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα. Για αυτό και εμείς μιλάμε για ανάγκη σαρωτικών διαρθρωτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα. Κεντρική αλλαγή ο περιορισμός της έκτασης του δημοσίου τομέα, με ευρύτερη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων, κατά το 1/3 στην επόμενη δεκαετία, με μαζικές αποκρατικοποιήσεις και μεταφορά δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα. Για αυτό και μιλάμε για κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων υπαλλήλων, για εφαρμογή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή της τάξεως του 20% στις επιχειρήσεις το ταχύτερο δυνατόν, για μαζική και αποφασιστική άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα. Για αυτό και ζητάμε δραστική αλλαγή του συνδικαλιστικού μοντέλου, με συνδικαλιστές που να εργάζονται και οικειοθελή κατάργηση των κομματικών παρατάξεων στα συνδικάτα και τα πανεπιστήμια.[…]


Χρειαζόμαστε όμως σαρωτικές διαρθρωτικές αλλαγές και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί δεν είναι δυνατόν να βιώνεται η κρίση αυτή χωρίς ένα ανεκτό δίκτυ προστασίας για τους πραγματικά κοινωνικά αδυνάτους. Γνωρίζοντας τη δημοσιονομική πραγματικότητα προτείνω μια πολύ συγκεκριμένη κοινωνική δαπάνη, με συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Την αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 150 εκ. Ευρώ, που μειώθηκε κατά 145 εκ το 2010 .
Η αύξηση αυτή θα καλυφθεί με περικοπές από το κονδύλι της Βουλής (10 εκ.), τα από ο κονδύλι για τη χρηματοδότηση των κομμάτων (με μείωση από τα 75 στα 55 εκ.), και με την καθιέρωση αυξημένου τέλους αλληλεγγύης στις μεγάλες συντάξεις πολιτικού χαρακτήρα για τις οποίες δεν έχουν πληρωθεί αντίστοιχες εισφορές (συντάξεις βουλευτών, ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων Υπουργείων, Διοικητών Οργανισμών και Τραπεζών κ.λπ. με απόδοση 20 εκ. ευρώ), και τέλος από την μεταφορά 100 εκ. από τον πόρο που πληρώνεται για την ΕΡΤ. Γιατί θα έδειχνε κύριοι συνάδελφοί ότι οι εντός του συστήματος σκέφτονται και τους εκτός του συστήματος και είναι καιρός να στείλουμε το μήνυμα αυτό.[…]


Η Ελλάδα δεν βρίσκεται, όπως κάποιοι νομίζουν υπό ξένη κατοχή. Απλώς δημιουργήσαμε μια κοινωνία εξαρτημένη από το δανεισμό και πρέπει τώρα να απεξαρτηθούμε γιατί σταμάτησαν να μας δανείζουν. Αν δεν θέλουμε το μνημόνιο και την τρόικα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Τους ζητάμε απλώς να μην μας δώσουν την επόμενη δόση. Δεν το κάνουμε γιατί απλούστατα ξέρουμε ότι τότε θα ζήσουμε πολύ χειρότερα, με τις δικές μας δυνάμεις μόνο και χωρίς την ξένη βοήθεια, στην περίοδο της απεξάρτησης. Αντί λοιπόν να παραμυθιάζουμε εαυτούς και αλλήλους, αντί να φαντασιωνόμαστε ανύπαρκτες «κατοχές» και ανύπαρκτες «εθνικές αντιστάσεις», ας βρούμε τη δύναμη να δούμε τα πράγματα με ρεαλισμό και ορθολογισμό και να κάνουμε επιτέλους το καθήκον μας αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά για εμένα, ασχέτως αν διαφωνώ σε αρκετά σημεία, αυτός είναι ο ορισμός της υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Η Ντόρα μακριά από τη λαϊκίστικη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, κυρία πλέον του εαυτού της, προεδρεύει ενός κόμματος που δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «κόμμα εξουσίας». Έχει λοιπόν την τύχη, να μπορεί να εκφράζεται σαν ουδέτερος παρατηρητής και αυτό είναι τεράστιο προνόμιο, καθότι της επιτρέπει να διατυπώνει πιο αντικειμενικές και πρωτοποριακές απόψεις, της επιτρέπει να αναφέρεται στον κάθε Θέμο, χωρίς να έχει το άγχος της εξουσίας.

Κάποιοι την βαφτίζουν δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ και λοιπά τραγελαφικά. Προσωπικά, στα λόγια της Μπακογιάννη δεν διακρίνω καμία δουλικότητα, μόνο υπευθυνότητα.

 

tsougdw.blogspot.com

Advertisements

14 thoughts on “Ο ορισμός της υπεύθυνης αντιπολίτευσης

 1. Σωστά η Ντόρα Μπακογιάννη λέει τα πράγματα, όπως είναι. Αριστεριστές και ΝΔ, (θα μπορούσε να ήταν το ΠΑΣΟΚ στην θέση της ΝΔ, αν ήταν αντιπολίτευση), έχουν περάσει την άποψη ότι η κατάσταση έχει προκύψει μόνον από λάθη της κυβέρνησης. Κανένας δεν θέλει να μιλήσει για την πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, δηλαδή ότι είμαστε ήδη σε κατάσταση πτώχευσης και αν δεν δείξουμε σημάδια σωφροσύνης, θα μας πετάξουν από την ευρωζὠνη. Το συντεχνιακό κράτος που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με τις ευλογίες του ΚΚΕ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μετέτρεψαν την Ελλάδα σε σοβιετικού τύπου χώρα, με αντίξοες συνθήκες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και γενικά για την επιχειρηματικότητα, που είναι η πραγματική και πατροπαράδοτη πηγή πλούτου και ευημερείας. Φυσικά, τώρα, που το κράτος τελεί κάτω από έκτακτες συνθήκες, οι συντεχνίες, αργά ἢ γρήγορα, θα χάσουν όλα τα προνόμια, όχι γιατί το θέλουν τα κόμματα που τις ανέθρεψαν, αλλά γιατί αφενός πιέζουν τα μεγάλα αφεντικά της ευρωζώνης και αφετέρου γιατί το υπόλοιπο τμήμα του ελληνικού λαού έχει καταλάβει την συμπαιγνία και σε λίγο θα χάσει την ψυχραιμία του. Οι εργαζόμενοι του 1 εκατομμυρίου κορονών ετησίως στον ΟΠΑΠ δεν νομίζω ότι θα επιπλεύσουν και μαζί με αυτούς θα πάρει η μπόρα και άλλους που δεν φταίνε. Επιπλέον, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων επιβάλλεται και καιρός είναι να φυσήξει δημοκρατικός άνεμος στα μοναρχικά και κληρονομικά δικαιώματα φαρμακοποιών, δικηγόρων και γιατρών. Πάντως, για να είμαστε ρεαλιστές, μετά το πέταγμα από την ευρωζὠνη και την επιστροφή στην δραχμή, μας περιμένουν τα τανκς, εκτός κι αν η Παπαρήγα επιχειρήσει την μπολσεβίκικη επανάσταση που διακαώς ονειρεύεται. Ποια αστική κυβέρνηση και ποιος αστός πολιτικός θα θελήσει να κυβερνήσει, χωρίς να μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις…Με άλλα λόγια, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

 2. Νάτα τα μας πάλι. Ηρθε το Μητσοτακαίικο να σώσει την Ελλάδα. Ο προδότης αποστάτης Μητσοτάκης ετοιμάζει τη κόρη του ως διάδοχο στο θρόνο του προθυπουργού. Η μεχρι το κοκαλο διεφθαρμένη Μητσοτάκενα μιλάει τώρα για πάταξη της διαφθοράς. Ο θεός να μας φυλάξει. Αυτός ο όχλος από ύαινες που περιμένουν να βγει η Ντόρα και να αρπαξουν κάνα κόκαλο. Αλλά αυτό είναι το ποιόν και η καφρίλα του βαλκάνιου αυτού λαου που θελει να λεγεται Ελληνας και που πάντα θέλει φύλαρχο τύπου Ιντι Αμίν στην εξουσία. Η Καραμανλήδες, η Μητσοτάκηδες, η Παπαντρέηδες φύλαρχοι θα είναι πάντα η τύχη του υποανάπτικτου αυτού βαλκάνιου κατσαπλιά. Ενώ όλα τα ευρωπαικά κράτη ανανεώνουν συνεχώς τούς ηγέτες τους (πχ Αγγλία, Σουηδια, Γαλία κλπ) οι αλήτες αυτοί βαλκάνιοι ξαναφέρνουν πάντα βρυκόλακες του παρελθόντος στο πολιτικό προσκήνιο.
  Και μη χειρότερα….

 3. Κλασική περίπτωσης,πολιτικού Ευνουχισμού,ο ως άνω κύριος Μπαλτάς.Γιαυτό η Ελλάδα κατήντησε σε αυτό το χάλι.Μας επαναφέρετε κε Μπαλτά στην εποχή της δεκαετίας του19 60.Εαν ο πατέρας ή ο παππούς κάποιου έγερνε προς τα αριστερά,ήταν απαραιτήτως κατηγορίας Ε,δηλαδή Αριστερός,επειδή έτσι ήθελε ή ,ενόμιζε ο περιπτεράς ,ή ο ταξιτζής της εποχής εκείνης.Ετσι και εσείς κατηγορείτε τη Μπακογιάννη,γιατί είναι κόρη ενός Πρώην.Ειναι κόρη ενός Πρώην, τον οποίον ΕΓΛΕΙΨΕ πατώκορφα,ένας πρώην εκ γεννετής γλυψηματίας ,του παρασκηνίου της πολιτικής,γραμματέας του κ.κ.Ε.,(γιαυτό και δεν είχε την τύχη των 13 ΠΡΟΚΑΤΟΧΩΝ ΤΟΥ),που εξεφώνησεν το περίφημο΄΄για το καλό του Κόμματος θα συνεργαστώ και με τον διάολο΄΄εννοόντας τον πατέρα της Μπακογιάννη. Ξαναδιαβάστε κύριε Μπαλτά το κείμενο,και όταν το καταννοήσετε,τα ξαναλέμε,εφόσον διατηρείσετε την επωνυμία σας.
  Διά το γραπτόν Γιώργος Κουβάτσος

 4. @ Κουβάτσος
  Ρε που καταντάει ο άνθρωπος. Από υπερσοσιαλιστής δάσκαλος του ΠΑΚ και ΠΑΣΟΚ σε Μητσοτακικός αντικομουνιστής, εθνικιστής και ρουφιάνος. Όταν ο σοσιαλισμός αρχίζει και τρίζει όλοι οι χαμαιλέοντες αλλάζουν χρώμα και γίνονται μπλε. Άσε λοιπόν τις γεροντικές παπαρδέλες περί γένους, πατρίδας και ελληνορθόδοξου πολιτισμού. Εσύ άμα λάχει και τη μάνα σου πουλάς για ένα τάλιρο. Έγινες Καρατζαφέρης αλλά εκεί βλέπεις δεν έχει ψωμί προς το παρόν γιαυτό το γυρίσαμε στη Ντόρα.

 5. Καθαρό πνεύμα αντιλογίας ο κ. Μπαλτάς. Χωρίς να έχει διαβάσει προκηρύξεις, ομιλίες, ή άλλα δημοσιευμένα έγγραφα της κας Μπακογιάννη βγαίνει μας γράφει για ψωμιά και τάλιρα για όποιον πάει στο κόμμα της. Το κύριο άρθρο κε. Μπαλτά το διαβάσατε; Εγώ πάντως στα 35 χρόνια ζωής δεν έχω ξανακούσει πολιτικό της Ελλάδας να μιλάει πιο υπεύθυνα για το καλό της πατρίδας μας. Εκεί ίσως να είναι και το σημείο που διαφωνούμε κύριε Μπαλτά, αλλά ελάτε με επιχειρήματα στην συζήτηση και όχι μόνο με επιθετικότητα.

  Φιλικά
  Κωνσταντίνος Γιόφκος

 6. @ Γιόφκος,
  Δεν είναι θέμα αντιλογίας η επιθετικότητας. Αντιθέτως είναι θέμα πραγματικότητας. Εγώ όπως και πολλοί συμπατριώτες εντός Ελλάδος έχουμε σιχαθεί όλα τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα που προτρέπουν το καθένα στη διαφθορά, αμορφωσιά, επιθετικότητα και σαπίλα. Η απαισιοδοξία που διέπει το βαλκάνιο γένος μας οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ του πολιτικού φάσματος. Είναι ξεκάθαρο για τη πλειονότητα του λαού μας, ότι τα πολιτικά κόμματα είναι πλατφόρμες βολέματος και διαφθοράς εις βάρος κάποιου άλλου. Αν περιμένετε από Καραμανλήδες, η Μητσοτάκηδες (Ντόρες), Παπαρήγες, Παπαντρέηδες κλπ κλπ φύλαρχους να σας σώσουν, τότε η τύχη του υποανάπτυκτου βαλκάνιου γένους μας θα είναι θλιβερή. Όλοι τους ανήκουν στην ελληνική πολιτική μαφία που «αναγκάζει» θελητά η αθέλητα τον Έλληνα να τους ψηφίσει. Δυστυχώς όσοι συμπατριώτες μας εναντιώθηκαν στη διαφθορά τους έφαγε το σκοτάδι η έφυγαν κακείν κακώς από την χώρα. Η Ελλάδα ήταν είναι και θα παραμείνει μια πολικά και πολιτιστικά υποανάπτυκτη μεταναστευτική χώρα. Καλή σου χρονιά.
  ΥΓ Όσο για τον Κουβάτσο ένα μπορώ να πω: Και μη χειρότερα

 7. Σάββα, μήπως έχεις κάτι να προσθέσεις ; Θα ήθελα να ακούσω και το δικό σου σχόλιο…

 8. @ grekisk.se
  Ναι καλά τα λέει ο κ. Μπαλτάς. Δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω.

 9. Amarties Goneon Pedevousi Tekna.I misi Alithia To Megalitero Psema.Oson afora to proto tha prepi na ine poli mnisikakos kapios gia na to iotheti.Oson afora to deftero,tha prepi na ine kala ekpedevmenos kapios gia na kataferni na krivi tin ali misi.Ara gia na antimetopisoume ola mas ta provlimata to monadiko mas oplo ine i anazitisi olokliris tis alithias.Mia alithia pou o kos.Lomverdos anakalipse ligo eteroxronismena oson afora tin alithia pou elege o kos.Mitsotakis ston Elliniko lao otan zitouse tin psifo tou ,meta tin ptosi tis kivernisis tou apo ton kon.Samara.I alithia ine eki ekso vriteti ke ine panta mia.Ta Rasa den kanoun ton Papa.Kali ke Dimiourgiki Xronia Konstantine ke se olous sas.(Mas aresi,i,oxi,i lisi tha dothi pali meso tis politikis)

 10. Τι έκανε η Ντόρα τα 35 χρόνια στη πολιτική. Μιά ζωη ψεμματα έλεγε όπως ολοι οι ελλ.πολιτικοί που φέραν την χώρα σε αυτό το χάλι. Τώρα της ήλθε να πει την αλήθεια.
  Οσο γιά τον Savvas, πολύ κρυπτογραφικά τα λές ρε φίλε. Παππάς είσαι? Γράφτα ποιό απλά να τα καταλάβουμε και μεις οι αμόρφωτοι!!!!!
  Καλή Χρονιά

 11. Με το να τα βάφουμε όλα μαύρα και μετά να κλαίμε την μοίρα μας οτι δεν έχουμε άξιους πολιτικούς, κε Μπαλτά έτσι δεν κάνουμε τίποτα.
  Αυτά που βλέπουμε στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι αποτελέσματα του δικομματισμού και μόνο.

  Παρατηρήστε οτι σε πολλά κράτη της Ευρώπης διοικούν συνασπισμοί κομμάτων. Έτσι κάπως θα γίνει και στην Ελλάδα μας. Τα δυο μεγάλα κόμματα που διοικούσαν και διεκδικούσαν συνεχώς την κυβέρνηση της χώρας, τώρα θα πρέπει να κάνουν συνεργασίες με άλλα μικρότερα κόμματα για να συμπληρώσουν της έδρες που χρειάζονται.

  Για αυτό λοιπόν κύριε Μπαλτά διαλέξτε και εσείς ενα μικρό κόμμα και ψηφίστε για να κόψετε τον αέρα σε αυτούς που μας έφτασαν στα σημερινά χάλια. Η αποχή απο τα κοινά και απο την ψηφοφορία δεν εκφράζει κανέναν μας σαν Έλληνες, αλλά μόνο την δυσαρέσκειά μας !

  Αν εσύ ξέρεις κάποιον άλλον τρόπο για να φτιάξουμε το πολιτικό επίπεδο στην χώρα μας, θα ήθελα ευχαρίστως να το ακούσω.

  Φιλικά
  Κωνσταντίνος Γιόφκος

 12. Kali sas imera.Ean dextoume oti gia ola afta o kathenas mas me ton diko tou tropo oti exi dikio, gia oti simveni stin Ellada.Gia afta pou simvenoun stin Elliniki parikia tis Stoxolmis pios eftinete ?Ta komata ? i afti pou sto onoma tou komatos ekmetalevonte anthropines adinamies ?Ke telika pios ine katadikasteos ? o ekmetaleftis? o ekmetalevomenos ? I apantisi diki sas.Oso gia to amorfotos ,kanenas den exi pleon to dikeoma na apokali etsi ton eafto tou, i,tous alous.To dikeoma afto aniki pleon apoklistika ston kon.Pagalo opou mono aftos mpori na apokali tous Ellines amorfotous.

 13. @ Savvas
  Το Ελλ. «μεταναστευτικό κίνημα» είναι μια μικρογραφία της διεφθαρμένης Ελλάδας. Αποτελείται από 50- 100 εργατοπατέρες που οι ίδιοι και οι ίδιοι «αντιπροσωπεύουν» τους «ελλ. μαζικούς χώρους» δηλαδή τη Στέγη, τις κοινότητες και την ομοσπονδία. Όλοι αυτοί οι μαφιόζοι ανήκουν και προστατεύονται από τα ελλ. πολιτικά κόμματα. Το μόνο που ενδιαφέρει τη κάστα αυτή είναι να αρπάξουν τα λεφτά των σουηδικών επιδοτήσεων και τα έσοδα της Στέγης και για κάνα βόλεμα η ρουσφέτι στην Ελλάδα. Έτσι η διαφθορά και η πολιτική μαφία της Ελλάδας μεταφέρετε και στη Στοκχόλμη.
  Η μη παρουσία στους χώρους αυτούς από τούς 5000 Έλληνες της Στοκχόλμης είναι εμφανής Μόνο αυτά τα 50-100 άτομα κινούν τα νήματα και ο κόσμος τους έχει σιχαθεί όπως και στην Ελλάδα.
  Για να σωθούμε από τη πληγή αυτή μια και καλή πρέπει να απέχουμε από όλες τις ψηφοφορίες και διαδικασίες των ελλ. πολιτικών κομμάτων στη Στοκχόλμη.
  Στη Ελλάδα το 2009 μόνο το 34/44 % (βουλή/περιφέρεια μαζί με λευκά, άκυρα). Κάντε αυτό που κάνανε το 40% των πολιτών εντός Ελλάδος. Αποχή και απαξίωση στους μαφιόζους αυτούς καραγκιόζηδες που κατέστρεψαν την Ελλάδα και τώρα προσπαθούν να καταστρέψουν τον Ελληνισμό της Σουηδίας.
  ΥΓ. Τα νούμερα δεν είναι απόλυτα αλλά ενδεικτικά της τάσης των πραγμάτων.

 14. Αν δεν κλέψαμε όλοι μαζί…
  Tου Πασχου Mανδραβελη

  Η αλήθεια είναι ότι στην υπόθεση Siemens «δεν τα κλέψαμε όλοι μαζί». Κάποιοι λίγοι, πολιτικοί, στελέχη του δημόσιου τομέα και επιχειρηματίες, βούτηξαν το δάχτυλο στο μέλι. Και στην υπόθεση του Βατοπεδίου δεν ανταλλάξαμε τα οικόπεδα όλοι μαζί. Ηταν ρασοφόροι, υπουργοί και ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι που έκαναν τις ανταλλαγές και τους νυχτερινούς αποχαρακτηρισμούς. Ούτε στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων τα φάγαμε μαζί. Ηταν οι «άπληστοι χρηματιστές και οι ανίδεες διοικήσεις», που θα ’λεγε και ο κ. Αλογοσκούφης. Ούτε στην «υπόθεση των κουμπάρων» λαδωθήκαμε όλοι μαζί, αλλά ούτε στην υπόθεση Κοσκωτά (για να πάμε λίγο παλιότερα) συμμετείχαμε στο πάρτι όλοι μαζί.

  Αν και δεν υπάρχει Ελληνας που να δήλωσε την πραγματική τιμή στα συμβόλαια αγοραπωλησίας ή γονικής παροχής ακινήτων· αν και δεν πρέπει να υπάρχει επαγγελματίας που να δηλώνει όλα του τα εισοδήματα στην εφορία· αν και δεν πρέπει να υπάρχει αγρότης που να μην δήλωσε πλασματική παραγωγή για να πάρει επιπλέον επιδοτήσεις· αν και δεν πρέπει να υπάρχει δημόσιος υπάλληλος που να μην έχει λάβει πλασματικές υπερωρίες και εκτός έδρας, υποθέτουμε για την οικονομία του λόγου ότι δεν κλέψαμε όλοι μαζί. Υποθέτουμε πως οι μόνοι που έκλεψαν ήταν οι βδελυροί πολιτικοί και κάποιοι καταχθόνιοι επιχειρηματίες.

  Υπάρχει όμως μια διαφορά μεταξύ του «κλέψαμε όλοι μαζί» και του «φάγαμε όλοι μαζί». Για παράδειγμα: τα 500 εκατομμύρια που πήραν με τον «δίκαιο αγώνα» τους οι αγρότες από τον κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, τον Φεβρουάριο του 2009, δεν τα έκλεψαν. Απλώς συνέβαλαν να δημιουργηθεί το υπέρογκο έλλειμμα 15,8% του 2009 που μας χαντάκωσε. Ούτε τα πανεπιστήμια σε κάθε ραχούλα – «δίκαιο αίτημα κάθε τοπικής κοινωνίας» – ήταν κλοπή. Ηταν απλώς επενδύσεις στο βρόντο με στόχο να δημιουργηθεί τοπική «ανάπτυξη», δηλαδή ιδιωτικά εισοδήματα σε καφετέριες, γκαρσονιέρες κ. λπ.

  Επίσης: όσοι διορίστηκαν προεκλογικά στο μετρό το 2009 δεν έκλεψαν κανέναν. Σύμφωνα με το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή, από 1.139 άτομα που απασχολούνταν την 31/3/2004, έφθασαν τα 1.688 άτομα στις 21/10/2009, αύξηση δηλαδή σχεδόν κατά 50%. Η ΑΜΕΛ για πρώτη φορά στην ιστορία της παρουσίασε ζημιές και μαντέψτε ποιος θα τις πληρώσει. Το αστείο δε είναι ότι όλοι εκείνοι που ψέγουν τον κ. Πάγκαλο για την αποστροφή «μαζί τα φάγαμε» είναι οι ίδιοι που ζητάνε επαναπρόσληψη των «απολυμένων» συμβασιούχων του μετρό.

  Ενα πράγμα που θέλουμε να ξεχνάμε είναι ότι το πελατειακό κράτος δεν έχει μόνο πάτρωνες. Εχει και πελάτες. Και είναι να απορεί κανείς με τη λογική της παλαβής αριστεράς, η οποία από τη μια μεριά ορθώς καταγγέλλει το πελατειακό κράτος και από την άλλη ζητάει περισσότερο. Οι 100.000 προσλήψεις στο Δημόσιο που πρότεινε ο κ. Τσίπρας «για να αντιμετωπιστεί η κρίση» είναι 100.000 νέοι «πελάτες» του ίδιου κράτους που καταγγέλλει.

  Είχαμε φτιάξει ένα σύστημα που όποιος προλάβαινε και μπορούσε, έπαιρνε. Είτε κλείνοντας τους δρόμους, είτε λαδώνοντας πολιτικούς. Κάποιοι λίγοι πήραν πολλά, αλλά αυτά ήταν λιγότερα από τα λίγα που πήραν οι πολλοί. Το να συνεχίσουμε να κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους ότι γλίστρησαν κάτω από τη μύτη μας 300 δισ., ενώ εμείς απλώς κοιτάζαμε την δουλειά μας, ενέχει τον κίνδυνο να διαιωνίσουμε ένα σύστημα κλεπτοκρατίας, αυτό ακριβώς που πρέπει να περιγράψουμε σωστά ώστε να το αλλάξουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s