Διεθνείς «ανισορροπίες» υπονομεύουν την παγκόσμια ειρήνη

Η ΠAΓKOΣMIA οικονομία είναι εγκλωβισμένη σε τεράστια προβλήματα όπως η υψηλή ανεργία αλλά και η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των τροφίμων, δύο ζητήματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε εμπορικό προστατευτισμό αλλά ακόμη και σε πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ χωρών, όπως υπογράμμισε από τη Σιγκαπούρη ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.

«Καθώς η ένταση μεταξύ χωρών αυξάνεται θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολιτικές προστατευτισμού σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο. Καθώς η ένταση μεταξύ χωρών αυξάνεται θα συνεχίσουμε να είμαστε αντιμέτωποι με πολιτική και κοινωνική αστάθεια. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ χωρών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στρος-Καν.

Κατά τον επικεφαλής του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με «δύο ανισορροπίες» που μπορούν να αποτελέσουν τους «σπόρους» για να γεννηθεί μία νέα κρίση, ανάλογη με αυτή που βίωσε η παγκόσμια οικονομία την τελευταία τριετία.

Η πρώτη ανισορροπία έγκειται στον διαφορετικό ρυθμό με τον οποίο ανακάμπτουν οι οικονομίες διαφορετικών χωρών, με τις αναδυόμενες αγορές να «τρέχουν» με μεγαλύτερη ταχύτητα και πιθανώς να οδηγούνται και σε υπερθέρμανση.

Η δεύτερη ανισορροπία αφορά την έντονη κοινωνική αναταραχή που καταγράφεται σε χώρες με υψηλή ανεργία και διευρυμένο εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των τάξεων του πληθυσμού.

Βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ, εντός της επόμενης 10ετίας στην παγκόσμια αγορά εργασίας θα εισέλθουν 400 εκατ. νέοι άνθρωποι, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν θα κατορθώσει να βρει δουλειά. «Κινδυνεύουμε να δούμε μία ολόκληρη γενιά να χάνεται, μία γενιά που θα περάσει όλη της τη ζωή έχοντας να αντιμετωπίσει υψηλή ανεργία και ιδιαίτερα οδυνηρές κοινωνικές συνθήκες αλλά και συνθήκες διαβίωσης. Το να εφαρμοστούν προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας θα πρέπει να αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα όλων των χωρών της υφηλίου, ανεξάρτητα εάν “ανήκουν” στις ανεπτυγμένες ή στις αναδυόμενες», προειδοποίησε ο κ. Στρος-Καν.

Μία ακόμη έντονη ανησυχία που εξέφρασε ο κ. Στρος-Καν είναι ότι οι ανισορροπίες, σε παγκόσμιο επίπεδο, που υπήρχαν πριν από την κρίση του 2008, όχι μόνο δεν έχουν εξαλειφθεί αλλά επανέρχονται, πιθανώς, και σφοδρότερες. «Η ανάπτυξη σε χώρες με υψηλά ελλείμματα, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, εξακολουθεί να στηρίζεται στην εγχώρια κατανάλωση. Η ανάπτυξη σε χώρες με υψηλά πλεονάσματα, όπως οι Γερμανία και Κίνα, εξακολουθεί να στηρίζεται στις εξαγωγές. Ουσιαστικά, τίποτε δεν έχει αλλάξει», επισήμανε.

express.gr

Advertisements

One thought on “Διεθνείς «ανισορροπίες» υπονομεύουν την παγκόσμια ειρήνη

 1. Hμερομηνία : 15-05-11

  Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Στρος-Καν

  Οι κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης, της απόπειρας βιασμού και της ομηρίας απαγγέλθηκαν στον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομονίκ Στρος-Καν, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο JFK, ανακοίνωσε η αστυνομία.

  Παρουσία του Στρος-Καν ενώπιον δικαστή, με το δικηγόρο του, Μπέντζαμιν Μπράφμαν, να σημειώνει πως ο Στρος-Καν δηλώνει αθώος.

  Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και πιθανός υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας Ντομινίκ Στρος-Καν συνελήφθη το Σάββατο και ανακρίθηκε σχετικά με την καταγγελία ότι προέβη σε απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης μιας καμαριέρας του ξενοδοχείου όπου διέμενε, σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε σήμερα ότι παραμένει «σε πλήρη λειτουργία» και υπογράμμισε ότι δεν θα προβεί «σε σχόλια» για την υπόθεση.

  Ο 62χρονος Στρος-Καν, ένας από τους σημαντικότερους διαχειριστές οικονομικών κρίσεων σε διεθνές επίπεδο, συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο JFK αφού είχε επιβιβαστεί σε μια πτήση της Air France για το Παρίσι, είπε ο εκπρόσωπος του NYPD Πολ Μπράουν.

  Μια 32χρονη καμαριέρα κατέθεσε μήνυση για επίθεση και απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης αφού «απέδρασε» από το δωμάτιο του Στρος-Καν στο ξενοδοχείο Sofitel στην Τάιμς Σκουέαρ.

  Σύμφωνα με τον Μπράουν η 32χρονη γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ρούζβελτ με «ελαφρά τραύματα» μετά την επίθεση, που είπε πως σημειώθηκε όταν μπήκε στο δωμάτιο για να καθαρίσει περίπου στις 13:00 τοπική ώρα.

  «Βγήκε από το μπάνιο, εντελώς γυμνός, και αποπειράθηκε να την κακοποιήσει σεξουαλικά», είπε ο Μπράουν. Η γυναίκα ειδοποίησε το προσωπικό, το οποίο κάλεσε την αστυνομία. Σύμφωνα με τον Μπράουν, ο Στρος-Καν είχε φύγει όταν έφθασαν αστυνομικοί στο ξενοδοχείο, και φαίνεται ότι έφυγε πολύ βιαστικά–ξεχνώντας το κινητό του τηλέφωνο.

  Η κατηγορία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τον ίδιο και το ΔΝΤ, το οποίο διαχειρίζεται δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους στην ευρωζώνη. Η υπόθεση ακολουθεί την ανακοίνωση του Τζον Λίπσκι, δεύτερου τη τάξει στο Ταμείο, ότι θα αποχωρήσει τον Αύγουστο από αυτό, με τη λήξη της θητείας του.

  Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει εάν θα διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας. Δημοσκοπήσεις τον φέρουν να κερδίζει άνετα το συντηρητικό σημερινό γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί σε μια ενδεχόμενη αναμέτρησή τους.

  «Μάθαμε ότι βρισκόταν σε ένα αεροπλάνο της Air France. Κράτησαν την πτήση, τον κατέβασαν και τώρα βρίσκεται υπό κράτηση για ανάκριση», είπε ο Μπράουν.

  Ο Στρος Καν ανέλαβε την ηγεσία του ΔΝΤ το Νοέμβριο του 2007 για πέντε χρόνια. Προηγουμένως είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, βουλευτής και καθηγητής οικονομικών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού.

  Τον Οκτώβριο του 2008 ο Στρος-Καν είχε ζητήσει συγγνώμη για ένα «σφάλμα κρίσεως» που διέπραξε στη σχέση του με μια υφισταμένη του, αλλά επέμεινε πως δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε καταχράστηκε τη θέση του, κάτι στο οποίο κατέληξε εσωτερική έρευνα από επιτροπή του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

  Είχε απολογηθεί στους εργαζόμενους στο Ταμείο, τη γυναίκα με την οποία είχε τη σχέση, Πιρόσκα Νάγκι, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Αφρικής του ΔΝΤ, καθώς και στη σύζυγό του, τη γνωστή τηλεοπτική δημοσιογράφο, Αν Σινκλέρ.

  Ο Στρος-Καν επρόκειτο να λάβει μέρος την Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και να εκφωνήσει ομιλία στο 12ο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Το ΔΝΤ απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. Στελέχη του διοικητικού του συμβουλίου είπαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι επίσημα δεν έχουν ενημερωθεί για το συμβάν.

  «Ο Στρος-Καν είναι καλά»

  Ο ένας από τους Αμερικανούς δικηγόρους του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, ο Ουίλιαμ Τέιλορ, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πελάτης του είναι «καλά», αφότου τον είδε σε αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης, όπου ανακρίνεται για μια υπόθεση απόπειρας βιασμού.

  «Τον είδαμε, είναι καλά, και θα είμαστε μαζί του στο δικαστήριο αργότερα σήμερα το απόγευμα», δήλωσε τηλεφωνικά ο Τέιλορ, δικηγόρος του στην Ουάσιγκτον.

  Ο Στρος-Καν έχει επίσης ως συνήγορο υπεράσπισης ένα δικηγόρο της Νέας Υόρκης, τον Μπέντζαμιν Μπράφμαν, ο οποίος επίσης πήγε στην αστυνομία νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

  Ο κ. Τέιλορ αρνήθηκε να δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με την ανάκριση και για την προβλεπόμενη ώρα της εμφάνισης τους στο δικαστήριο, λέγοντας ότι δεν έχει να κάνει «κανένα σχόλιο» σχετικά με την υπόθεση της σεξουαλικής επίθεσης και απόπειρας βιασμού για την οποία κατηγορείται ο κ. Στρος Καν.

  Ματαιώθηκε η συνάντηση με τη Μέρκελ

  Οι συνομιλίες που επρόκειτο να έχουν στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος έχει συλληφθεί στη Νέα Υόρκη, ματαιώθηκαν, δήλωσε κυβερνητική πηγή στη γερμανική πρωτεύουσα. Ο Στρος-Καν πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας συνελήφθη και κατηγορείται για απόπειρα βιασμού μιας καμαριέρας στο ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης στο οποίο διέμενε.

  «Οι συνομιλίες ματαιώνονται», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρόκειται να έλθει στο Βερολίνο κάποιος αντιπρόσωπος του επικεφαλής του ΔΝΤ. Ο Στρος-Καν επρόκειτο να συζητήσει με τη Μέρκελ για την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ.

  Σε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου ο Τζον Λίπσκι

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δεύτερος στην ιεραρχία του, ο Τζον Λίπσκι, θα αναλάβει τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου του παγκόσμιου αυτού θεσμού, λόγω της απουσίας του επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση.

  Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ δήλωσε ότι ο Λίπσκι θα συναντηθεί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ σήμερα την Κυριακή για να τα ενημερώσει για τις εξελίξεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι ο κύριος επόπτης των ημερήσιων εργασιών του ΔΝΤ.

  «Σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες του ΔΝΤ, ο Τζον Λίπσκι, πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, ενεργεί ως διευθύνων σύμβουλος, όταν ο διευθύνων σύμβουλος δεν είναι στην Ουάσινγκτον DC», αναφέρει ο Μάρεϊ σε ανακοίνωσή του. «Ο κ. Λίπσκι θα προεδρεύσει της σημερινής άτυπης συνόδου του Διοικητικού Συμβουλίου», πρόσθεσε.

  Δεν το πιστεύει η σύζυγος του Στρος-Καν

  Η Αν Σενκλέρ, σύζυγος του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρός Καν, ο οποίος συνελήφθη και κατηγορήθηκε στη Νέα Υόρκη για σεξουαλική επίθεση, δήλωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει «ούτε για ένα δευτερόλεπτο τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του συζύγου της», σε ανακοίνωση της που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

  «Δεν πιστεύω ούτε για ένα δευτερόλεπτο για κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά του συζύγου μου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η αθωότητά θα αποδειχτεί», γράφει η Σενκλέρ σε μια σύντομη ανακοίνωση της και απευθύνει έκκληση «για ευπρέπεια και αυτοσυγκράτηση».

  Εμβρόντητη η γγ του κόμματος

  Ως « κτύπημα από αστροπελέκι» χαρακτήρισε η Γενική Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτιν Ομπρύ, τα νέα που έφθασαν από τη Νέα Υόρκη για τη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος Καν. Δήλωσε ότι παραμένει «εμβρόντητη», έκανε όμως έκκληση «να ληφθεί υπ’ οψιν το τεκμήριο αθωότητας, αναμένοντας την αλήθεια για τα γεγονότα» και ζήτησε από τους σοσιαλιστές να «παραμείνουν ενωμένοι και υπεύθυνοι».

  Απευθυνόμενη προς το γαλλικό λαό υπογράμμισε ότι «όποιες και εάν είναι οι συνθήκες και οι δυσκολίες, θα πρέπει να είναι σίγουροι, ότι οι σοσιαλιστές είναι παρόντες, για να τους ακούσουν, να τους καταλάβουν, να τους δώσουν λύσεις για τα προβλήματά τους και για τα προβλήματα της χώρας».

  Αλλάζουν τα πολιτικά δεδομένα

  Η σύλληψη του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ και οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για βιασμό, προκάλεσαν «σεισμική δόνηση» στον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας. Εως τα τώρα ο Στρος Καν εδίνετο από τις σφυγμομετρήσεις ως το μεγάλο φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2012, ως ο ικανότερος να νικήσει με μεγάλη απόσταση μάλιστα, τον Νικολά Σαρκοζί.

  Για το λόγο αυτό η όλη διαδικασία των προκριματικών στο σοσιαλιστικό κόμμα είχε προσαρμοσθεί ημερολογιακά στη δική του ατζέντα, αφού για να υποβάλει την υποψηφιότητά του θα έπρεπε να παραιτηθεί από το ΔΝΤ.

  Επίσης, εξαιτίας της υψηλής δημοτικότητάς του η Μαρτίν Ομπρύ είχε ομολογήσει ότι είχε δεσμευθεί να μην υποβάλει υποψηφιότητα στις προκριματικές εφόσον υπάρξει αυτή του Στρος Καν.

  Τα σημερινά γεγονότα αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα, αφού η γενική πεποίθηση είναι ότι «αθώος ή ένοχος, η υποψηφιότητα Στρος Καν είναι πλέον καμμένη». Μια μη συμμετοχή του Στρος Καν στις προκριματικές, λύνει τα χέρια της Μαρτίν Ομπρύ για τη δική της υποψηφιότητα και όχι μόνο.

  Ο προσκείμενος στον Στρος Καν βουλευτής και πρώην υπουργός Πιέρ Μοσκοβίτσι ( Pierre Moscovici) έχει ήδη δηλώσει ότι θα υποβάλει την υποψηφιότητά του εάν δεν κατέβει στις εκλογές ο Στρος Καν.

  Αυξάνονται και οι πιθανότητες του Αρνώ Μοντεμπούρ (Arnaud Montebourg) να κατέβει στον στιβο, όπου η εικόνα ολοκληρώνεται με την Σεγκολέν Ρουαγιάλ (Segolene Royal) και τον πρώην Γενικό Γραμματέα του κόμματος Φρανσουά Ολάντ ( Francois Hollande).

  Για την ώρα, κανένα από τα άτομα αυτά δεν ξεχωρίζει και δεν επιβάλλεται ξεκάθαρα στις προτιμήσεις των Γάλλων. Έτσι, όλα μοιάζουν πλέον πιθανά στο σοσιαλιστικό κόμμα.

  Η νέα υπόθεση Ντομινίκ Στρος Καν «ανακάτεψε για τα καλά τις κάρτες στο κόμμα» σχολιάζουν οι πολιτικοί παρατηρητές και αυτό, ακόμα και εάν κριθεί αθώος, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύοντας ότι παγιδεύτηκε.

  kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s