Στήριξη στην ενταξιακή πορεία Τουρκίας από Σουηδία-Βρετανία

Και αναφορές για την ανάγκη λύσης του Κυπριακού

ΔΥΟΕυρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών με τοποθετήσεις τους τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας. Πρόκειται για τους ΥΠΕΞ της Σουηδίας και της Βρετανίας. Ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας CarlΒildtσε ομιλία του την στη σουηδική βουλή τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, με την εκπλήρωση των απαραίτητων κριτηρίων, θα προσδώσει μεγαλύτερη ισχύ στην Ε.Ε.

Ο Βρετανός Υπουργός για τις ευρωπαϊκές Υποθέσεις Lidington ανέφερε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΕ θα ενισχύσει την οικονομία και την επιρροή της Ε.Ε. και θα προσφέρει στην Ευρώπη την ευκαιρία να επεκτείνει την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Προσέθεσε ότι η Τουρκία αποτελεί ένα εξαιρετικό εταίρο για την Ε.Ε. και μια αγορά γεμάτη ευκαιρίες για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα καθώς και πιλοτική χώρα για την Μ. Ανατολή και τον ισλαμικό κόσμο.

Και οι δύο υπουργοί τόνισαν τη σημασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. Ο Βildtανέφερε ότι η επίλυση θα ενισχύσει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και θα απομακρύνει τα εμπόδια για πιο αποτελεσματική συνεργασία ΝΑΤΟ-Ε.Ε. ενώ ο Lidington ότι το statusquo στην Κύπρο αποτελεί προφανώς μια κακή επιλογή από την οποία χάνουν όλοι. Αντίθετα, υποστήριξε, τα οφέλη που θα προκύψουν από μια λύση θα είναι τεράστια όχι μόνο για όλους τους Κυπρίους αλλά και για την Τουρκία, την υπόλοιπη Ευρώπη και ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, η εφημερίδα παραθέτει ότι Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε σχετικά στο Reuters στην Άγκυρα: «Αν δεν διακυβεύεται η ένταξη τότε γιατί να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις; Ποιο είναι το νόημα να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις; Αυτές είναι πολύ δύσκολες αλλαγές για την Τουρκία».

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 18/02/2011

Advertisements

3 thoughts on “Στήριξη στην ενταξιακή πορεία Τουρκίας από Σουηδία-Βρετανία

  1. Ποιος θα αποστομώσει επιτέλους τον τουρκόφιλο υπουργό εξωτερικών της Σουηδίας;
    Δεν υπάρχει κανείς πια που να γνωρίζει 5 πράγματα; Που είναι οι εκπρόσωποι του Ελληνισμού της παροικίας μας;

  2. Μα τι λες τώρα; Όλα τα κόμματα στην Ελλάδα εκτός από το ΚΚΕ υπερψηφίζει την εισδοχή διαφόρων κρατών στην ΕΕ. Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) έχουν τοποθετηθεί θετικά, να μπει η Τουρκία στην ΕΕ. Μας πείραξε η Σουηδία;

  3. Στην παροικία μας φίλε Έλληνα αν δεν το ήξερες μας κυβερνάει και μας εκπροσωπεύει το ΚΚΕ. Τα άλλα κόμματα εδώ κοιμούνται και ονειρεύονται.

    Στην Ελλάδα που λες οτι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν τοποθετηθεί θετικά, να μπει η Τουρκία στην ΕΕ, ναι αλλά υπό ορισμένους όρους.

    Η Σουηδία μπορεί να λέει να μπει η Τουρκία στην ΕΕ αλλά η Τουρκία δεν είναι γείτονας της. Οπότε τις συνέπειες δεν θα τις αντικρίσουν οι Σουηδοί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s