Σύσκεψη της ΟΕΣΚΣ, 9 Απριλίου 2011

Το Σάββατο 9 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας η Σύσκεψη των προέδρων των Συλλόγων/Κοινοτήτων μελών της Ομοσπονδίας. Εκτός των προέδρων και εκπροσώπων των Δ.Σ. των Κοινοτήτων, παρευρέθηκαν και οι πρέσβεις της Ελλάδας Αλίκη Χατζή, της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Σιακαλλής και εκπρόσωποι των ελληνικών φορέων Στοκχόλμης (χορωδία Ορφέας, χορευτική ομάδα Hellas, θεατρική ομάδα Υπό κρίσιν, Σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων, αθλητική ομάδα Πανελλήνιος και ΚΕΠΣ).

Ο πρόεδρος της ΟΕΣΚΣ Κομνηνός Χαϊδευτός καλωσόρισε τους καλεσμένους και αναφέρθηκε στους λόγους που συγκλήθηκε η Σύσκεψη.

Η πρέσβης της Ελλάδας ευχαρίστησε για την πρόσκληση και για τη δυνατότητα να συναντήσει τους εκπροσώπους του ελληνισμού εκτός Στοκχόλμης. Αναφέρθηκε στη σημασία του ελληνισμού της Διασποράς και το σημαντικό ρόλο του για την Ελλάδα. Η οικονομική κατάσταση έχει επιφέρει πολλές δυσκολίες και έχει δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα και εκτός Ελλάδας όπου γίνονται αναφορές και αρνητικά σχόλια τα οποία όμως δεν ευσταθούν. Αναφέρθηκε, επίσης, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ανέπτυξε τις θέσεις της Ελλάδας.

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους εξέθεσαν τις απόψεις τους κυρίως γύρω από το εκπαιδευτικό που το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Στοκχόλμης, είχε δυσάρεστες συνέπειες. Μέρος των προβλημάτων έχουν αντιμετωπιστεί μετά τη σύσταση νέου Δ.Σ. στο Σαββατιάτικο σχολείο. Η πρέσβης υποσχέθηκε ότι θα μεταβιβάσει στους αρμοδίους στην Ελλάδα τις απόψεις και επιθυμίες του ελληνισμού της Σουηδίας στα θέματα εκπαίδευσης.

Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο σήμερα. Η αλλαγή ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας και η κάθετη αλλαγή σε πολλά σημεία που είχαν ήδη συμφωνηθεί, πισωγύρισε τις προσπάθειες για την εξεύρεση αποδεκτής λύσης και από τις δύο κοινότητες. Ο αυξανόμενος αριθμός των εποίκων, ο μειούμενος των Τουρκοκυπρίων και η πολιτική της νέας ηγεσίας που ακολουθεί την τουρκική της Άγκυρας, έχει δημιουργήσει νέα προβλήματα.

Μετά από ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα συνεχίστηκε η Σύσκεψη. Ο Κ. Χαϊδευτός ανέπτυξε τις θέσεις της Ομοσπονδίας όσον αφορά στην αναβάθμιση των 21 Κοινοτήτων μελών, τη συμμετοχή των γυναικών -με αναφορές στα διάφορα προγράμματα που έχουν ολοκληρωθεί και αυτά που συνεχίζουν- που ανέρχονται στα 49% του συνόλου των μελών, ενώ ενεργή συμμετοχή στα όργανα των Κοινοτήτων έχουν κάτω από 20%, συγχρόνως από τις 21 Κοινότητες οι 4 έχουν γυναίκες προέδρους, στα όργανα των Κοινοτήτων και στο επερχόμενο Συνέδριο που θα διεξαχθεί προς το τέλος του χρόνου και ποιοί ήταν οι λόγοι αναβολής του.

Ο Π. Ουλής αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά θέματα και στην παρούσα κατάσταση. Υπάρχει πιθανότητα να επιδεινωθεί με την έλλειψη εκπαιδευτικών των κυρίως μαθημάτων –ενώ παράλληλα προστίθενται δάσκαλοι μουσικής και γυμναστικής που δεν χρειάζονται- και από την άνιση κατανομή των ωρών διδασκαλίας .

Οι πολυπληθείς καλεσμένοι που, σχεδόν στο σύνολό τους, εξέφρασαν τις απόψεις τους, αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τις αιτίες που που τις δημιουργούν.

– Οι μεγαλύτερες Κοινότητες λόγω του αριθμού των μελών τους, έχουν τελείως διαφορετικές δυνατότητες από τις μικρότερες που πολλές φορές βρίσκονται σε αδιέξοδο και αντιμετωπίζουν ακόμα και πρόβλημα ύπαρξης. Το οικονομικό αποτελεί ένα μόνιμο πρόβλημα που απορροφά μεγάλη ενέργεια από τα μέλη των Δ.Σ. των Κοινοτήτων. Αν δε βρεθούν τρόποι αυξημένης προσέλευσης στις Κοινότητες των παιδιών και των νέων, θα έχουμε στο μέλλον δυσάρεστες εξελίξεις.

– Η δυσλειτουργία ορισμένων Κοινοτήτων οφείλεται συχνά σε προσωπικούς λόγους και όχι σε θέματα ουσίας. Όπου αυτοί έχουν παραμεριστεί, αμέσως παρατηρείται μία θετική πορεία με αυξημένη συμμετοχή των μελών

– Η μειωμένη συμμετοχή των γυναικών οφείλεται σε πολλούς λόγους και απαιτείται μία άλλη προσέγγιση. Η ενεργός συμμετοχή των γυναικών έχει επιφέρει θετικότατα αποτελέσματα και σε μερικές Κοινότητες όπου υπάρχουν γυναίκες πρόεδροι ή είναι μέλη των Δ.Σ., αναπτύσσεται μία άλλη δραστηριότητα. Η πιθανή επερχόμενη ποσόστωση –όπως διακρίνεται από τα έγγραφα των σουηδικών υπηρεσιών- δε θα βελτιώσει την κατάσταση αν η συμμετοχή των γυναικών δεν είναι επί της ουσίας και όχι απλώς για να καλυφθούν ορισμένες θέσεις.

– Η αναβολή του Συνεδρίου θεωρήθηκε θετική διότι θα δώσει άλλες δυνατότητες προετοιμασίας και συμμετοχής. Εκφράστηκαν και απόψεις για την αναβολή του το 2012, αλλά η πλειοψηφία των παρευρισκομένων εξέφρασε την άποψη να διεξαχθεί το 2011.

– Ο ρόλος του Δ.Σ. της ΟΕΣΚΣ είναι η εκπλήρωση των στόχων της Πολιτικής Απόφασης του εκάστοτε Συνεδρίου και ο συντονισμός των δραστηριοτήτων. Η βοήθεια προς τις Κοινότητες είναι πολλαπλών χαρακτήρων και δίδεται όπου έχει ζητηθεί.

-Η οικονομική κατάσταση και της Ομοσπονδίας, δεν είναι όπως παλαιότερα μια και οι συνεχείς περικοπές και από Σουηδία και από Ελλάδα συνεχίζονται. Πολλές δραστηριότητες έχουν σταματήσει. Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι η παύση της έκδοσης του περιοδικού, όπου η εν μέρει κάλυψη των εξόδων του που γινόταν από την Ελλάδα έχει σταματήσει. Μετά από μία συζήτηση του Συντονιστικού Οργάνου των Ελληνικών Ομοσπονδιών Ευρώπης με τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα Απόδημου Ελληνισμού πρόσφατα, και ενώ συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση ευρωπαϊκών οργανώσεων με αποδεδειγμένη δραστηριότητα, οι επιδοτήσεις που εγκρίθηκαν -αλλά ακόμα δεν έχουν εκταμιευθεί- μοιράστηκαν σε πλήθος οργανώσεων αμφισβητούμενης δραστηριότητας. Το οικονομικό θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις ίδιες τις Κοινότητες και η συμβολή της Ομοσπονδίας να είναι, κυρίως, συντονιστικού και βοηθητικού χαρακτήρα.

– Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις να είναι προσεκτικά επιλεγμένες και να αποσκοπούν στην ποιοτική αναβάθμιση. Παράλληλα, δεν πρέπει να εκλείψουν εκδηλώσεις που σκοπεύουν στη διασκέδαση των μελών. Οι ομάδες χορού, θεάτρου και χορωδίας θα μπορούσαν να περιοδεύσουν και εκτός Στοκχόλμης αρκεί να προηγηθεί ο κατάλληλος σχεδιασμός.

– Να δημιουργηθεί ένας κοινός ιστότοπος στο διαδίκτυο –αυτός της Ομοσπονδίας θεωρήθηκε ο καταλληλότερος- όπου θα ανακοινώνονται οι εκδηλώσεις όλων των ελληνικών φορέων.  Ο ιστότοπος αυτός θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλο τον ελληνισμό της Σουηδίας να πληροφορείται και να συμμετέχει σε αυτές τις εκδηλώσεις.

– Η έκκληση του κυπροσουηδικού συλλόγου –και οποιουδήποτε άλλου φορέα- που αντιμετωπίζει πρόβλημα χώρου για συνεδριάσεις του Δ.Σ. του, βρήκε άμεση ανταπόκριση από την Ομοσπονδία.

– Θα επιδιωχθεί η δημιουργία κατάλληλου προγράμματος που θα διερευνά την αυξανόμενη προσέλευση Ελλήνων στη Σουηδία και η παροχή βοήθειάς τους.

– Η συντονισμένη αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών θεμάτων σε παν σουηδικό επίπεδο θεωρείται απαραίτητη και το θέμα αυτό θα διερευνηθεί με μεγάλη προσοχή, ώστε να αποφέρει και τα ανάλογα αποτελέσματα. Η μη ύπαρξη συντονιστή εκπαίδευσης στη Σουηδία –ο συντονισμός γίνεται από την τρέχουσα σχολική περίοδο από το Λονδίνο- δυσχεραίνει την κατάσταση και γι’ αυτό απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση.

Η πολύωρη Σύσκεψη τελείωσε με τα συμπεράσματα  που βγήκαν από τα θέματα που αναλύθηκαν και τους τρόπους που θα επιτευχθεί η επίλυσή τους.  Η σύγκληση της Σύσκεψης θεωρήθηκε θετικότατη από τους παρευρισκόμενους και όπως επιβεβαιώθηκε από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας θα καθιερωθεί ώστε να αποτελέσει ένα από τα πλαίσια συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ του Δ.Σ., των Κοινοτήτων μελών και των άλλων ελληνικών φορέων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s