Μια ιστορία 187 χρόνων δανείων και συχνών χρεοκοπιών

Του Σάββα Ιακωβίδη

Οικονομική, θεσμική, διπλωματική, δημογραφική και πολιτική. Αναξιόπιστο, διεφθαρμένο και εξωνημένο πολιτικό σύστημα, που συνέβαλε στην εξαχρείωση του λαού.Και απέναντι, ο τουρκικός γκρίζος λύκος καιροφυλακτεί και υλακτεί. Η ασφάλεια της Ελλάδας βρίσκεται σε φοβερό κίνδυνο.


Το 1892, ο Χαρίλαος Τρικούπης διαδέχεται τον Δηλιγιάννη στην εξουσία. Η χώρα είναι, ξανά, καταχρεωμένη και ο Τρικούπης αναζητεί νέο δάνειο από την Αγγλία. Επιτυγχάνει να συνάψει δάνειο ύψους 3.500.000 λιρών, ικανό να στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα και να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας. Το δάνειο χρειάζεται την έγκριση του βασιλιά που, όμως, αρνείται. Ο Τρικούπης παραιτείται, σχηματίζεται κυβέρνηση Ράλλη και Σωτηρόπουλου, αποτυγχάνουν και αυτοί και ο Τρικούπης καλείται να διαχειριστεί την ήδη διαφαινόμενη χρεοκοπία. Το Δεκέμβριο του 1883, ο Τρικούπης θα δηλώσει στη Βουλή των Ελλήνων ότι το ελληνικό κράτος αδυνατεί ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τα εξωτερικά δάνεια και ότι τα τοκομερίδια θα πληρωθούν κατά 30%. Στη συνεδρίαση εκείνη αποδίδεται και η ιστορική, πια, φράση του: «Κύριοι, δυστυχώς… επτωχεύσαμεν».

Εκατόν είκοσι οκτώ χρόνια αργότερα, θα ακουστεί ξανά στη Βουλή των Ελλήνων η απαίσια δήλωση, «Κύριοι, δυστυχώς… επτωχεύσαμεν»; Άλλοι χαιρεκακούντες, άλλοι καιροφυλακτούντες και πολλοί εθελοτυφλούντες, θεωρούν ότι η Ελλάδα οδηγείται κατά κρημνών. Κι όμως: Η πτώχευση της Ελλάδας δεν συμφέρει σε κανέναν! Πρώτα απ’ όλα δεν συμφέρει στην ίδια, επειδή οι επιπτώσεις θα είναι πέρα από καταστροφικές για τη χώρα. Ύστερα δεν συμφέρει στην ευρωζώνη, μια χώρα-μέλος της να καταρρεύσει. Αυτό θα έχει καταλυτικές συνέπειες και στις χώρες της ευρωζώνης – περιλαμβανομένης και της Κύπρου, αφού κυπριακές τράπεζες έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε ελληνικά ομόλογα.

Τέλος δεν συμφέρει στους πιστωτές της, Γερμανούς και Γάλλους, διότι, αν μη τι άλλο, θα χάσουν τα χρήματά τους με εξίσου σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών τους.

Κυβέρνηση ενότητας
Την περ. Τετάρτη υπήρξε μια ελπιδοφόρα αναλαμπή στο μελανό σκηνικό της ελληνικής κρίσης, που σείει εκ θεμελίων την Ευρώπη. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντ. Σαμαρά, ο δεύτερος φέρεται να πρότεινε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με άλλο πρωθυπουργό, με πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης. Μάλιστα, κυκλοφόρησαν και ονόματα. Ο μεν Παπανδρέου φέρεται να πρότεινε τον Φώτη Κουβέλη, ο δε Σαμαράς τον Δήμα. Σε διάστημα, όμως, πέντε ωρών, η ελπίδα για συναίνεση και εθνική συνεννόηση φυλλορόησε. Ο Παπανδρέου, που φερόταν έτοιμος να αποσυρθεί χάριν της σωτηρίας της χώρας, εξήγγειλε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει σε εκλογές. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, ο Παπανδρέου είπε ότι «πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων» και ότι με νέες προτάσεις του προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων ζήτησε να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση. Στη συνέχεια κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι διαχειρίστηκε την όλη προσπάθεια με καθαρά επικοινωνιακούς όρους και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Σε απάντηση, η Ν. Δημοκρατία κατηγόρησε τον Παπανδρέου για το ναυάγιο στις μεταξύ τους συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και ότι έμεινε «γαντζωμένος στην εξουσία».

Η διαφθορά του πολιτικού συστήματος και οι αγανακτισμένοι πολίτες
Η οικονομική κρίση της Ελλάδας είναι παλιά και εμφανώς ανίατη. Σήμερα, απλώς οδηγεί τη χώρα σε πιθανή νέα κατάρρευση επειδή, συν τοις άλλοις, οι δομές του κράτους, οι θεσμοί, η κοινωνία, οι αξίες, το κράτος δικαίου, ο στρατός, όλα έχουν εξαχρειωθεί και καταρρακωθεί. Τα περισσότερα έχουν καταρρεύσει πρακτικά όπως και στη συνείδηση των πολιτών. Η εθνική αξιοπρέπεια, η αυτοπεποίθηση, η αξιοπιστία της χώρας, το ηθικό έρεισμα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, δεν υπάρχουν πια. Μόνο νησίδες ευπρέπειας και ήθους ενυπάρχουν αλλ’ η μεγάλη εικόνα είναι εκείνη μιας χώρας, που κατάντησε ανυπόληπτη και αναξιόπιστη στα μάτια των ξένων και δη των Ευρωπαίων εταίρων της.

Πέρα, λοιπόν, από την οικονομική και θεσμική, υπάρχει και διπλωματική κρίση, αφού η χώρα μείωσε τις διπλωματικές αποστολές της, απαξίωσε το διπλωματικό σώμα σε σημείο και βαθμό που, πρόσφατα, ομάδα διπλωματών έστειλε επιστολή-κραυγή απελπισίας στον Υπουργό Εξωτερικών για τη διπλωματική αποψίλωση της χώρας. Και πότε; Όταν η γειτονική Τουρκία έχει κυριολεκτικά αποθηριωθεί στη προσπάθειά της όχι μόνο να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και ανεξαρτησία αλλά και να αναδειχθεί περιφερειακή και με φιλοδοξίες να καταστεί και παγκόσμια δύναμη. Το ειρωνικό και τραγικό: Την ώρα που ο υπερφίαλος Ερντογάν εξήγγελλε την πρόθεσή του να τροποποιήσει το Σύνταγμα της χώρας, για να την εκτοξεύσει στον 21ο αιώνα ως μιαν από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, η Ελλάδα δεν κατάφερε ούτε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας να σχηματίσει, για να αντιμετωπίσει το χρέος και να επιβιώσει.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μέγα πρόβλημα με τους μετανάστες. Δεν φαίνεται να είναι σε θέση να το ανακόψει και να εξουδετερώσει την ενσυνείδητη προσπάθεια της Τουρκίας να αλλοιώσει τη δημογραφική σύνθεση της χώρας. Ήδη, οι Αλβανοί και άλλες εθνικότητες αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Όμως, η γάγγραινα της χώρας είναι το πολιτικό σύστημα, που στα μάτια των πολιτών κατάντησε αναξιόπιστο και επικίνδυνο. Αυτό το σύστημα, όμως, πολλοί αξιοποίησαν με πολλούς και διάφορους τρόπους ώστε να καρπωθούν ωφελήματα, να προσληφθούν, να ανελιχθούν, να πλουτίσουν, να αρπάξουν και να κλέψουν το Δημόσιο. Όμως, τέρμα όλα αυτά ή αρκετά από αυτά. Από τον προσεχή Σεπτέμβριο, π.χ., το μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων θα περικοπεί κατά 40% για ορισμένες κατηγορίες, κανείς δεν θα παίρνει αύξηση χωρίς θετική αξιολόγηση, ενώ από τα 50 (!) επιδόματα που έπαιρναν, θα περιοριστούν στα δύο.

Μια νέα κατάσταση πραγμάτων ενδέχεται να επηρεάσει το πολιτικό και κομματικό σκηνικό και εξ αυτού να επιδράσει στο πολιτικό σύστημα: Είναι οι «αγανακτισμένοι» πολίτες που, εδώ και ένα μήνα σχεδόν, διαδηλώνουν στην πλατεία Συντάγματος και απαιτούν να φύγουν οι κλέφτες, αυτοί δηλ. που τόσα χρόνια ανέχονταν και ψήφιζαν ή και χρησιμοποιούσαν για τα δικά τους συμφέροντα. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση που επιτείνεται από αισθήματα απελπισίας, απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών, έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς που οι ίδιοι συνήργησαν στην καταρράκωσή τους. Οι «αγανακτισμένοι» δεν θα επιτύχουν τίποτε εάν το κίνημά τους δεν μορφοποιηθεί σε πράξη και δεν αναζητήσουν έναν ηγέτη, όπως συνέβη π.χ. με τον Χάβελ ή τον Βαλέσα. Οι διαδηλώσεις και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αξίζουν όταν φέρνουν πρακτικά αποτελέσματα.

Τραγικές συγκρίσεις
Για να καταδειχθεί η τραγική θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, σε σύγκριση με την Τουρκία, αρκεί να αναφέρουμε μερικούς οικονομικούς δείκτες. Έτσι, η ανεργία στην Ελλάδα σημείωσε νέο ρεκόρ με τα ποσοστά να φτάνουν το 15,9% το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2011. Ο αριθμός των ανέργων σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, αυξήθηκε κατά 35,1%. Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά στους νέους ηλικίας 15 – 29 ετών, που φτάνει το 30,9%, ενώ το ποσοστό ανεργίας φτάνει το 19,5% έναντι του 13,3% για τους άνδρες, και η ανεργία στις νεαρές γυναίκες φτάνει το 35,8%. Υψηλά είναι και τα ποσοστά των μακροχρόνια ανέργων, ενώ το 54,1% όσων εργάζονται είναι με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Ας δούμε τώρα τι συμβαίνει με την Τουρκία, που φέτος έχει ρυθμό ανάπτυξης 8,9% και είναι 17η διεθνώς οικονομική δύναμη: Πλεόνασμα του προϋπολογισμού σημειώθηκε κατά το Μάιο. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, φτάνει τα 2.8 δισεκ. τουρκικές λίρες. Πρόκειται για το τέταρτο συνεχές πλεόνασμα εντός του πενταμήνου του 2011. Επίσης σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση του ελλείμματος από 9.9 δισ. σε 233 εκ. τουρκικές λίρες. Εξάλλου, η ανεργία το Μάιο σημείωσε πτώση στο 10,8% από 13,7% τον προηγούμενο μήνα. Σημαντική πτώση 5,3% σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας στους νέους.

Άμυνα περί πάτρης…
Πριν από 150 χρόνια, ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης και συγγραφέας, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, με κείμενό του στην εφημερίδα «Ακρόπολις», διαζωγράφιζε τα οικονομικά δεινά της Ελλάδας. Όσα έγραψε τότε είναι τόσο επίκαιρα, που ταιριάζουν γάντι στη σημερινή κατάπτωση της χώρας:
«Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος.

Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλεπταί, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεμά τους (…). Το τέρας το καλούμενον επιφανής τρέφει τη φυγοπονίαν, την θεσιθηρίαν, τον τραμπουκισμόν, τον κουτσαβακισμόν, την εις τους νόμους απείθειαν. Πλάττει αυλήν εξ αχρήστων ανθρώπων, στοιχείων φθοροποιών τα οποία τον περιστοιχίζουσι, παρασίτων τα οποία αποζώσιν εξ αυτού…
Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας».

Τι να προσθέσει κανείς στα πιο πάνω; Απλώς να επισημάνουμε τον αδίστακτο κομματισμό, τον ασύδοτο συνδικαλισμό, την ολέθρια αρπαχτή, τη φθορά των θεσμών και των αξιών, τη θυσία της δύστυχης Ελλάδας στο βωμό της μικροπολιτικής. Κάποιος νέος Τρικούπης δεν αποκλείεται σύντομα να αναφωνήσει το φοβερό και τρομερό, «Κύριοι, δυστυχώς… η Ελλάς επτώχευσε και πάλι εξαιτίας της φυγοπονίας, της θεσιθηρίας, του κουτσαβακισμού και του κομματισμού». Και απέναντι, ο τουρκικός γκρίζος λύκος καιροφυλακτεί και υλακτεί. Η ασφάλεια της Ελλάδας, πέρα από την επιβίωσή της, βρίσκεται σε φοβερό κίνδυνο.

Advertisements

11 thoughts on “Μια ιστορία 187 χρόνων δανείων και συχνών χρεοκοπιών

 1. Ενώ η κυβερνήτες της Ελλάδας δεν το κάνουν, ας το κάνουν οι Έλληνες απο όλο τον κόσμο.

  ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ !

  Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η οικονομία της Ελλάδας, να προτιμάμε τα ελληνικά προϊόντα στα μαγαζιά που ψωνίζουμε. Έτσι θα βοηθήσουμε επίσης την πατρίδα μας να μειώσουμε την ανεργία, να αυξήσουμε τα έσοδα της Ελλάδας απο τις εξαγωγές μας προς τα κράτη που ζει Ελληνισμός και αναζητά να αγοράσει ελληνικά προϊόντα.

  Επίσης οι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην πατρίδα μας θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κατάσταση με το να αγοράζουν μόνο ελληνικά προϊόντα εντός της πατρίδας μας.

  Πιστεύω οτι όλοι οι εταίροι και δανειστές μας θα καταλάβουν οτι η Ελλάδα πρέπει να κάνει οικονομία ΤΩΡΑ !

 2. Τι ηλιθιοτητες γραφεις ρε φιλε. Πολυ ελληναρας «πατριοτης εισαι». Απο που τα παιρνεις. Γιατι να αγορασω ελληνικα προιοντα? Για να βοηθησω τους ακαματηδες ελληνες αρπακολες και διεφθαρμενους.
  Αγοραζετε λοιπον τα ποιο φτηνα προιοντα ειτε απο Τουρκια, Βουλγαρια, Ισπανια κλπ.
  Ολα ειναι φτηνοτερα απο εκει. Φετα, λαδι, ελιες κλπ απο αυτες τις χωρες ειναι στη μιση τιμη απο τις ελληνικες.
  Μονο τα κοροιδα αγοραζουν ελληνικα προιοντα για να θρεφουν τους ελληνες ακαματηδες.
  Αλλα που θα πας Γιοφκο. Τοσο πατριωτης εισαι που οργανωθηκες στο κομα της διεφθαρμενης Μπακογιαννης (Μητσοτακη) που καταψηφησε τη οικονομικη βοηθεια στην Ελλαδα για μικροκομματικα κριτηρια. Περιμενεις και συ κανα κοκαλο απο τους διεφθαρμενους Ελληνες πολιτικαντες.

 3. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η οικονομία της Ελλάδας φίλε γερμανέ και δανειστή μας !
  Απο εσένα ειδικά δεν περίμενα να συμφωνήσεις κιόλας μαζί μου !
  Όλα παίζονται για για το χρήμα, το εμπόριο και την εξασφάλιση πελατών για όσους Έλληνες δεν το έχετε πάρει χαμπάρι.

  Ναι λοιπόν στις εξαγωγές απο την χώρα μας ! ΟΧΙ στα εισαγόμενα έστω και μόνο τα τρόφιμα εντός της πατρίδας μας.

  Όλο το παιχνίδι εντός της πατρίδας μας θα παιχθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση ! Θα πρέπει να γίνουν απο την αρχή αυτόνομες και ανεξάρτητες οικονομικά απο την Αθήνα και οποιεσδήποτε πολιτικές κυβερνήσεις.

  Αυτή είναι η γνώμη μου φίλε Γερμανέ αν θέλεις να μιλήσουμε για οικονομικά…

  Αν θέλεις να μιλήσουμε πολιτικά τώρα, αν η κα. Μπακογιαννη καταψήφισε τη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, σε πληροφορώ οτι καλά έκανε.

  Εσύ μήπως πας να βγάλεις χρήματα απο την κάρτα σου για να πληρώσεις τις δώσεις που έχεις για το αυτοκίνητο που αγόρασες ή το σπίτι σου; ¨Αν ναι φίλε Γερμανέ εσύ το κάνεις, είσαι άξιος της μοίρας σου ! Η Ελλάδα όμως θα πρέπει να διαπραγματεύεται με τους δανειστές της για το χρέος της, και να κοιτάξει πώς να αυξήσει τα έσοδα της.

 4. Ενταξει φιλε Κωστα,
  Δεν εχεις καλαβει ακομα οτι ο μεγαλυτερος εχθρος της Ελλαδας δεν ειναι ουτε οι γκριζοι λυκοι ουτε η Τουρκια, Γερμανια και πρασινα αλογα. Το προβλημα το δημιουργησαν οι ιδιοι οι εξαθλιομενοι και διεφθαρμενοι Νεοελληνες μαφιοζοι δημοσιοι υπαλληλοι (ΔΥ) απο τον τελευταιο χαμαλη μεχρι τον προεδρο της δημοκρατιας.
  Φακελακι στη παιδεια
  Φακελακι στην εφορια
  Φακελακι στην υγεια
  Φακελακι στην αστυνομια
  φακελακι στη πολεοδομια
  Φακελακι στη δικαιοσυνη
  Φακελακι στο τελωνειο
  ……
  …….
  κλπ
  και εκατο αλλα φακελακια και μπαξισια στους αναιδεις φασιστες διεφθαρμενοι ΔΥ.
  Ολα τα πολιτικα κοματα μεχρι στιγμης στηριζονται στη διαφθορα των ΔΥ. Γιαυτο δεν θελει κανεις να αλλαξει το μαφιοζικο πελατιακο συστημα.
  Αν εσυ νομιζεις οτι η Ντορα θα μας σωσει απο αυτη τη μαστιγα η παραφρονησες η
  υποτιμας τη νοημοσυνη μας.
  Η ελλαδα θα παραμεινει οπως ηταν παντα σα μια υποαναπτικτη επαρχια της Ρωμαικης Αυτοκρατοριας.
  Καληνυχτα

 5. Προς Πράσινο Λύκο.

  Δηλαδή μόνο αυτοί φταίνε. Ο ελληνικός λαός που τους ψηφίζει κάθε τόσο τους ίδιους και τους ίδιους δεν φταίει; Καλή και η αυτοκριτική φίλε πράσινε λύκε αλλά να μην τα ισοπεδώνουμε και όλα στο πέρασμα μιας κρίσης. Δεν της αξίζει της πατρίδας μας τέτοια κριτική. Έλα με εναλλακτικές λύσεις για συζήτηση ! Εσύ τι προτείνεις να κάνουμε σαν Έλληνες για να φτιάξουμε την κατάσταση στην χώρα μας ;

 6. Φιλε Κωστα μην κοροιδευεις το εαυτο σου.
  Οχι μονο δεν αξίζει της πατρίδας μας τέτοια κριτική αλλα της χρειαζεται και μαλιστα πιο καυστικη. Εγω δεν τα ισοπεδώνω και όλα στο πέρασμα μιας κρίσης. Ειναι ηδη ισοπεδωμενα εδω και χρονια απο τη ελληνικο μαφιοζικο φασιστικο καθεστημενο των αναισχυντων διεφθαρμενων Δημοσιων Υπαλληλων ΔΥ και πολιτικων που κυβερναν την Ελλαδα τα τελευταια 50 χρονια. Η Ελλαδα βρισκεται στο ιδιο επιπεδο διαφθορας με την Υεμενη και τη Νιγηρια συμφωνα με στατιστικες του ΟΗΕ. Δηλαδη τιποτα δεν κινηται χωρις φακελλακια στους ΔΥ και πολιτικους. Και απο οτι λενε τα ΝΕΑ η διαφθορα ειναι πολυ πιο μεγαλη τωρα με τη κριση.
  Το μηνυμα ειναι ακομα πιο ξεκαθαρο τωρα απο παλια. Η φιλας το χερι και μπαζωνεις το ΔΥ και το πολιτικο η φευγεις μεταναστης. Αλλη λυση δεν υπαρχει. Ακομα και οι πιο τιμιοι στην Ελλαδα διαφθιρονται για να επιζησουν.
  Η λυση ειναι μια αν θες να λεγεσαι πατριωτης. Τουλαχιστον εσυ που ζεις σε μια δημοκρατικη χωρα. Κανε καυστικη κριτικη στο μπουρδελλο αυτο που λεγεται Ελλαδα. Απαξιωση σε ολους τους Ελληνες πολιτικους και ΔΥ. Οργανωσου εδω με ελλ. εξωκοματικες ομαδες και γραφε ακομα πιο καυστικα αρθρα για το βοθρο αυτο της Ελλαδας. Παντα η αλλαγη ηρθε απο τους Ελληνες της διασπορας και στο 21 και στη Χουντα κλπ.
  Γιαυτο σταματα τις ηλιθιωτητες της πουλημενης, λυσασμενης για εξουσια Ντορας και ολων των αρχιβαρωνων πολιτικων και ΔΥ της διαφθορας που φεραν την Ελλαδα στα χαλια ετσι που εχει γινει περιγελλο παγκοσμιως.
  Αλλα αφου δεν παραφρονησες ακομα, για να γραφεις αυτες τις μπουρδες πρεπει και συ να τα πιανεις η περιμενεις να τα πιασεις απο καπου οταν η αν γυρισεις πισω στο μπουρδελλο.
  Καλη σου νυχτα

 7. Καταλαβαίνω την αντίθεση γνώμης και σέβομαι επίσης την γνώμη σου φίλε !
  Αλλά δεν είμαι μόνο εγώ που θα σου αλλάξω την γνώμη σου για την πατρίδα σου. Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί οι συμπατριώτες σαν και σένα που πίσω απο την μάσκα της ανωνυμίας πετάνε οποιαδήποτε κοτσάνα και όποιον πάρει ο χάρος. Έστω και την πατρίδα μας.

  Ενώ όλοι οι άλλοι γράφουν ηλιθιότητες εσύ τα ξέρεις όλα καλύτερα απο όλους.

  Να ψάξεις λοιπόν φίλε να βρεις ένα ανθελληνικό μπλόγκ να δημοσιεύει τις ανθελληνικές σου προπαγάνδες, και που σε; μην σου ξεφύγει πουθενά και γράψεις το πραγματικό σου όνομα…

 8. Σφιγκα σε τσιμπηξε Γιοφκο. Αρχησες να απειλεις κιολας αμα καποιος γραψει την αληθεια για το βοθρο της Ελλαδας. Κατι παρομοια αρθρα περι πατριοτισμου εγραφαν οι φασιστες στη δικτατοριας για να απειλησουν τους ελληνες αντιστασιακους.
  Αλλα μιας και περιμενεις τη Ντορα να σε ανταμοιψει, πρεπει να γραφεις πατριοτικα αρθρα για το Ελλην μπουρδελοκρατος και τους φασιστικες διφθαρμενεςενοπλες δυναμεις, πολιτικους, δημοσιους υπαλληλους, παπαδες και αλλους ρουφιανους τυπου Νιγηριας και Υεμενης.
  Καλη σου μερα

 9. Μα επιτέλους ρε φίλε όντος δεν καταλαβαίνεις τι γράφω ή κάνεις οτι δεν καταλαβαίνεις;
  Πού την διάβασες την απειλή;

  Διάβασε λοιπόν και προσπάθησε αυτή την φορά να με καταλάβεις…
  Το οτι γράφεις κάτι και εκπροσωπείς μια γνώμη, δεν σημαίνει αυτομάτως οτι αυτός που δεν συμφωνεί μαζί σου πάει να πει οτι είναι φασίστας ή χουντικός ! (Αυτό σημαίνει αντιθέτως οτι θέλεις απο μόνος σου να μπεις στην θέση του κομμουνιστή).

  Εγώ προσωπικά ψάχνω για τις αντίθετες γνώμες για να τις συγκρίνω με το δικό μου σκεπτικό και μόνο. Το τι λέει η Μπακογγιάνη και η Παπαρήγα στην Ελλάδα ποσώς με ενδιαφέρει.

  Αλλά η πατρίδα μου όμως φιλαράκι ναι με ενδιαφέρει. Και βέβαια θέλω το καλό της, διότι δεν σου το κρύβω οτι είμαι ένας περήφανος Έλληνας. Δεν θα σε αφήσω λοιπόν εδώ μέσα να βρίζεις ούτε εμένα αλλά ούτε και την πατρίδα μου !!!

  Άμε στο καλό λοιπόν και διάβαζε, σκέψου… και μετά γράψε κάτι για να δικαιολογήσεις τις κοτσάνες σου.

 10. Για πια πατριδα μιλας φιλε Κωστα,
  Η πατριδα σου ειναι η Σουηδια εδω ζεις και εδω ζει η οικογενεια σου και εδω θα πεθανεις,
  Και νασε περηφανος που ζεις σε μια δημοκροτατικη χωρα που σε εχει σωσει.
  Οσο για την ελλαδα οι βαρωνοι της διαφθορας που τρωνε με χοντρα κουταλια εις βαρος των τουρκοραγιαδων τα καταφερανε. Η μιζερια της Ελλαδας σε εδιωξε κακην κακως στο βοριο πολο.
  Αν εισαι περηφανος για αυτο το Ελληνικο μπουρδελλο τοτε εισαι αξιος της μοιρας σου. Η Ελλαδα εχει ξεφτυλιστει παγκοσμιως και εχει γινει ο επετης της οικουμενης. Αν δεν ντρεπεσαι για αυτο, τοτε καπου χανεις.
  Αλλα ισως ισχυει για σενα το Βαρα με πασα μου για να αγιασω………
  Καλη σου μερα

 11. Ωραία τώρα που διάβασα το σκεπτικό σου για μένα και για την πατρίδα μας…

  θα μου επιτρέψεις βεβαίως ο καθένας μας να έχει διαφορετικές απόψεις. Εγώ δεν θα προσπαθείσω να σε πίσω για το τι να πιστεύεις εσύ για την πατρίδα σου. Οι αναγνώστες διάβασαν επίσης αλλά η ερώτηση που δημιουργείτε σε ολόκληρο το αναγνωστικό κοινό είναι τώρα το ποιόν να πιστέψεις. Αυτός που τα λέει με το όνομα του ή ο άλλος; Και δεν είναι μόνο οτι φοβάσαι να βγεις να τα γράψεις με το όνομα σου, αλλά αλλάζεις και συνέχεια και ψευδώνυμα.

  Η διπλοπροσωπία της διπλοπροσωπίας δηλαδή.

  Έφτασε η ώρα σας κουφάλες να εξαφανιστείτε επιτέλους απο τις καρέκλες σας και σας έπιασε ο πανικός και το μίσος για την πατρίδα που κατακλέψατε.

  Κανένας άλλος έχει μήπως άποψη να εκφράσει ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s