ΣΟΥΗΔΙΑ – ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Επικοινωνούν μαζί μας αρκετοί συμπατριώτες μας που πέφτουν θύματα επιτήδειων, κυρίως “συμπατριωτών” Ελλήνων, που το παίζουν επιφανείς επιχειρηματίες και κοροιδεύουν τον κόσμο. Χρησιμοποιούν και παράνομα αλλά και “νόμιμα” μέσα. Το ζήτημα είναι ότι το σύστημα και στην Ελλάδα όπως και στην Σουηδία λειτουργεί παρόμοια. Είτε με νόμους που ψηφίζουν τα κοινοβούλια είτε παράνομα, εκμεταλλεύονται τους εργάτες και τους πίνουν το αίμα.
Μερικοί τέτοιοι τους έχουν προσλάβει και τους απολύουν χωρίς να τους πληρώνουν (τους χρωστούν δεδουλευμένα, υπερωρίες, άδειες κλπ).
Άλλοι, τους υπερνοικιάζουν, χωρίς οι ίδιοι να το ξέρουν και παίρνοντας περίπου 1000 ευρώ κάθε μήνα από την επιχείρηση που τους νοικιάζει και ταυτόχρονα 1000 ευρώ από τον εργαζόμενο για να του βρεί υποτίθεται δουλειά (500 ευρώ τον πρώτο μήνα και 500 τον δεύτερο). Ο εργαζόμενος δουλεύει μαύρα (ο ίδιος δεν το ξέρει) και ανασφάλιστος! Είχαμε και περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων (εγκλημάτων) που ο εργαζόμενος αναγκάστηκε να πληρώσει την περίθαλψη μόνος του!
1. Να έχετε οπωσδήποτε τον προσωπικό αριθμό (Τύπου ΑΦΜ).
2. Να έχετε αντίγραφο της πρόσληψης και να σας πληρώνει κάθε μήνα (να παίρνετε απόδειξη με το όνομα και την διεύθυνση της εταιρείας).
3. Να γραφτείτε αμέσως στο σωματείο με το που πιάνετε δουλειά.
4. Να οργανωθείτε σε έναν ελληνικό σύλλογο ή κοινότητα της περιοχής σας
5. Ελάτε σε επαφή με το ιστολόγιο μας αν έχετε κάποιο πρόβλημα, και να δούμε αν μπορούμε να βοηθήσουμε.

————————————————————————————————

Η κατάσταση και στη Σουηδία γίνεται δυσκολότερη για αυτούς που θέλουν να μετακομίσουν/μεταναστεύσουν στη Σουηδία. Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2010 έφτανε να κάνεις μια αίτηση για να πάρεις τον προσωπικό αριθμό για να αρχίσεις να μπαίνεις δηλαδή στο σύστημα. Απο τον Αύγουστο ζητάνε και μιά ξεχωριστή αίτηση για να συμπληρώσεις αν έχεις δουλειά (ποιός είναι ο εργοδότης σου) ή άν είσαι άνεργος (εννοούν με ταμείο ανεργίας από Ελλάδα). Από 1 Οκτώβρη 2010 ζητάνε να συμπληρώσεις ακόμα μια αίτηση αν έχεις δουλειά (με στοιχεία του εργοδότη στη Σουηδία) ή να έχεις χρήματα έτσι ώστε να μείνεις στη Σουηδία. Το μίνιμουμ ποσό που ζητάνε να έχεις είναι 8.000-9.000 χιλιάδες κορώνες (δηλαδή 800-900 ευρώ) το μήνα. 

Μερικές παρατηρήσεις:

Η ομάδα των ανθρώπων που προσπαθεί να βοηθήσει τους Έλληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν στη Σουηδία, δεν έχουν οι ίδιοι δικές τους δουλειές (δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες) αλλά δουλεύουν σαν μισθωτοί και αφιερώνουν τον ελεύθερό τους χρόνο να βοηθήσουν τους συμπατριώτες μας.

Γενικές συμβουλές:

Γιαυτούς που θέλουν να μετακομίσουν/μεταναστεύσουν στη Σουηδία, το βασικό που πρέπει να κάνουν είναι να πάνε στην Εφορία αμέσως και να κάνουν αίτηση για να πάρουν τον λεγόμενο προσωπικό αριθμό (personnummer). Χρειάζεται διαβατήριο αλλά σε μερικές περιπτώσεις έχουν δεχτεί και ελληνική ταυτότητα (την καινούρια). Εμείς προτείνουμε αν είναι δυνατόν να έχετε διαβατήριο, έτσι ώστε να αποφύγετε την ταλαιπωρία, αν δεν δεχτούν την ταυτότητα.
Πρέπει να υπάρχει μια διεύθυνση που μένετε στη Σουηδία. Μόλις πάρετε τον προσωπικό αριθμό μπορείτε να κάνετε αίτηση στην Εφορία για να αποκτήσετε ταυτότητα. Η ταυτότητα αυτή ισχύει μόνο για την Σουηδία στις συναλλαγές σας με διάφορες υπηρεσίες. Για να ανοίξετε λογαριασμό σε σουηδική τράπεζα χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη ότι εργαζόσαστε στη Σουηδία και ταυτότητα από την Εφορία.
Πρέπει επίσης για σας που θα μείνετε πάνω από 3 μήνες να κάνετε αίτηση στην Υπηρεσία Μετανάστευσης όταν έχετε πάρει τον προσωπικό αριθμό.
Επίσης γραφτείτε στο σωματείο σας και στο ταμείο ανεργίας (σχεδόν όλα τα ταμεία ανεργίας τα διαχειρίζονται τα σωματεία). Όταν λέμε σωματεία εννοούμε τις Ομοσπονδίες, όχι τα πρωτοβάθμια.
Όταν έχετε κάνει αυτά τα βήματα δηλωθείτε σαν άνεργοι στον σουηδικό ΟΑΕΔ
Επίσης ένα βασικό που ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε είναι να αρχίσετε μαθήματα σουηδικών που είναι δωρεάν
Μέχρι να βγάλετε ταυτότητα που ισχύει για τη Σουηδία, ισχύει για απλές συναλλαγές το καινούριο ελληνικό διαβατήριο.
Επίσης καλό είναι να έχετε μαζί σας την Ευρωπαική κάρτα ασθενείας Δείτε περισσότερα εδώ
Αν έρχεστε για να ζήσετε μόνιμα, πάρτε μαζί σας και ότι χαρτιά έχετε σε σχέση με σπουδές και εργασία (απολυτήριο Λυκείου, πτυχίο από σχολή ΤΕΙ/ΑΕΙ που έχετε αποφοιτήσει, άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, δίπλωμα οδήγησης κλπ). Στη Σουηδία μπορείτε να κάνετε ισοτιμία πτυχίου
Διαβάστε επίσης εδώ στά αγγλικά πληροφορίες για τη Σουηδία, ζητήματα εργασίας, κατοικίας, επιδομάτων κλπ.

Εύρεση κατοικίας

Η εύρεση κατοικίας είναι πολύ δύσκολη στις μεγάλες πόλεις αφού έχουν κτιστεί τα τελευταία χρόνια ελάχιστα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες που να νοικιάζονται. Σε μικρότερες πόλεις είναι λίγο καλύτερα τα πράματα αλλά βέβαια εκεί υπάρχουν και λιγότερες δουλειές.
Υπάρχουν κάποιες ιστοσελίδες για να ψάξετε για σπίτι αλλά οι περισσότερες είναι στα σουηδικά. Υπάρχουν βέβαια μερικές και στα αγγλικά (τις παραθέτουμε παρακάτω). Σε κάποιες πρέπει να πληρώσετε ένα ποσό για να γραφτείτε μέλος και να σας στείλουν κάποιες αγγελίες.
http://www.andrahand.se
http://www.bostaddirekt.com/
http://www.andrahandsguiden.com/
http://www.hyralya.se/
http://www.ny-bostad.se/uthyres.aspx
http://www.jagvillhabostad.nu

Μισθοί

Στη Σουηδία δεν υπάρχει κατώτερος μισθός και Εθνική Γενική Συλλογική σύμβαση εργασίας. Όλοι οι μισθοί καθορίζονται από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Δηλαδή ανάλογα από τον κλάδο και το επάγγελμα υπάρχουν και οι μισθοί. Γενικά όμως μπορούμε να πούμε ότι ένας χαμηλός μισθός στη Σουηδία είναι περίπου 15.000 κορώνες μικτά (δηλαδή γύρω στα 1500 ευρώ). Ο φόρος είναι περίπου 30% (ανάλογα με τον δήμο που κατοικείς). Δηλαδή ένας χαμηλός μισθός καθαρά είναι γύρω στα 1000 ευρώ.

Κόστος ζωής

Το κόστος ζωής είναι υψηλό. Σε μερικά είδη είναι πιό χαμηλό από την Ελλάδα και στα περισσότερα ψηλότερο. Πάντα η σύγκριση γίνεται μεταξύ Αθήνας και Στοκχόλμης. Στις επαρχιακές πόλεις της Σουηδίας το κόστος είναι λίγο χαμηλότερο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε…
Εισητήριο μέσων μαζικής μεταφοράς 3-6 ευρώ για μιά ώρα (όλα τα μέσα, μετρό, λεωφορεία, προαστιακός, τραμ κλπ)
Κάρτα Μηνιαία 70 εύρω για όλα τα μέσα
1 κιλό ψωμί γύρω στα 3 ευρώ
Ένας καφές φίλτρου 2-3 ευρώ

Εξεύρεση εργασίας και εκμάθηση της Σουηδικής

Για δουλειά κοιάξτε εδώ. Για να βρείτε επίσης δουλειά απευθυνθείτε στον σουηδικό ΟΑΕΔ ή σε κάποια ιδιωτική εταιρεία όπως π.χ. η Adecco ή και σε ιστοσελίδες αγγλόφωνων εφημερίδων στη Σουηδία, όπως η The Local αλλά και στην δωρεάν εφημερίδα Μέτρο.
Επίσης κοιτάξτε στη ιστοσελίδα του δήμου της Στοκχόλμης (στη κορυφή της ιστοσελίδας JOBS)
Εδώ υπάρχει και ένας κατάλογος με ελληνικά εστιατόρια στη Στοκχόλμη, με διευθύνσεις και τηλέφωνα.
Η εξεύρεση εργασίας χωρίς επαρκή γνώση σουηδικών είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σχεδόν όλοι οι εργοδότες απαιτούν γνώση σουηδικών επιπέδου SFI (είναι τα αρχικά των λέξεων svenska för invandrare που σημαίνει σουηδικά για μετανάστες) και είναι δωρεάν από τον δήμο για όποιον έχει αποκτήσει τον προσωπικό αριθμό. Υπάρχουν κάποιοι έλληνες εργοδότες αλλά και αυτές οι θέσεις εργασίας είναι σε πολύ περιορισμένο αριθμό και συνήθως είναι σε κουζίνα σε ελληνικό εστιατόριο, σε εταιρεία καθαρισμού κλπ.
Το SFI αποτελείται από τέσσερα (4) επίπεδα (a, b, c, d) στα οποία κατατάσεται κάποιος/α ανάλογα με το μορφωτικό του επίπεδο και το επίπεδο γνώσεων άλλων γλωσσών. Αν κάποιος/α θέλει μπορεί να συνεχίσει στο επίπεδο SAS Grund που σημαίνει σουηδικά σαν δεύτερη γλώσσα (όχι μητρική) επιπέδου του αντίστοιχου Ελληνικού Γυμνασίου και  SAS A και B που είναι τα σουηδικά επιπέδου αντίστοιχου του Ελληνικού Λυκείου. (Δες περισσότερες πληροφορίες στο λίνκ στην κορυφή της σελίδας).


Σπουδές στη Σουηδία και άλλα ζητήματα για φοιτητές και σπουδαστές

Εδώ υπάρχουν πληροφορίες για σπουδές, για φοιτητική ζωή και άλλα ενδιαφέροντα.
Όσοι είναι γιατροί και θέλουν να κάνουν ειδικότητα θα πρέπει να έρθουν κατευθείαν σε επαφή με το νοσοκομείο που θέλουν να κάνουν ειδικότητα.

 Πηγη: ellinesstinssouidia

One thought on “ΣΟΥΗΔΙΑ – ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

 1. Polu kalu i pliroforisei.
  Kapia ellinida pou einai diethintria se pediko stathmo ekmetalevete metanastries me to kanoun praktiki kai tis yposxete oti tha tis proslavei. Sinexws vriskei kainourgia thimata.

  Allo paloi pou exoun etairies katharismou den stelnoun ta «lönspesifikationer» apodiksei misthou, opote sto telos tis xronias analipti o ergazomenos oti douleve mavra. Ta rixnoun panta ta lathoi oti o logistis den kanei swsta tin douleia tou. k.a.
  Menoun sto xeri me to «anställningpapper» sumvoleo ergasias xwris na boroun na kanoun kati giati den einai kan dilomenei sto sundikato.

  Poloi ergodotes afinoun aplirotous tous ergates giati gia na kanoun to efetous sto kiklis exoun faei tou mistous apo tou ypalilous….

  MPAVO STOUS ELLINES… GIAUTO I ELLADA MAS PAEI BROSTA….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s