Τοποθετήσεις και προτάσεις των συνέδρων στο 20ό Συνέδριο της ΟΕΣΚΣ.

Θέματα:

 1. Η ταυτότητα των αποδήμων Ελλήνων και πόσο κρατάει αυτή
 2. Δημιουργία θεατρικής ομάδας με συμμετοχή ανθρώπων όλων των ηλικιών.
 3. Κριτική προς την ομιλία της  Πρέσβης στην Σουηδία κας Αλίκης Χατζή.
 4. Η οικονομική κατάσταση πλήττει κυρίως την εργατική τάξη σε όλη την Ευρώπη.
 5. Η κρίση του συστήματος και όχι των πολιτών. Να πληρώσουν αυτοί που έκαναν το χρέος – τραπεζίτες και κεφάλαιο – και όχι οι πολίτες.
 6. Οι νέοι μετανάστες πλήττονται ιδιαίτερα και πέφτουν θύματα άγριας εκμετάλλευσης.
 7. Να υπάρξουν ομάδες βοήθειας στις Ελληνικές κοινότητες προς τους νέους μετανάστες.
 8. Αν η ημέρα εκλογής των αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΟΕΣΚΣ δεν συμπίπτει με αυτήν των εκλογών ανάδειξης ΔΣ των κοινοτήτων, να καθορίζεται ο αριθμός των αντιπροσώπων με βάση τον αριθμό των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.
 9. Άτομα που λόγο ασθένειας δεν μπορούν να παρευρεθούν στις εκλογές των κοινοτήτων, να μπορούν να ψηφίζουν μέσω εξουσιοδότησης.
 10. Να συνεχίσει η σύμπνοια μεταξύ των μελών και του νέου ΔΣ της ΟΕΣΚΣ.
 11. Παιδεία και μόρφωση της νέας γενιάς στη Σουηδία, χωρίς διακρίσεις.
 12. Διατήρηση πάση θυσία της Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού
 13. Απόρριψη του νομοσχεδίου που τείνει να καταργήσει την διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στα παιδιά των αποδήμων.
 14. Η επέλαση των νεοναζιστικών και φασιστικών κομμάτων σε Σουηδία και Ελλάδα, πρέπει να καταπολεμηθεί (αναφέρθηκε η περίπτωση του Γ. Γεωργίου ο οποίος είχε δράσει παλαιότερα και στην Σκανδιναβία).
 15. Οι αρνητικές και υποτιμητικές εκφράσεις και κρίσεις Ελλήνων πολιτικών εκτός και εντός Ελλάδας για τους Έλληνες, είναι απαράδεκτες και καταδικάζονται.
 16. Οι απόδημοι Έλληνες αδυνατούν να υπερασπιστούν την Ελλάδα όταν βάλλουν  εναντίων της οι εκλεγμένοι πολιτικοί της.
 17. Οι απόδημοι υποστήριζαν πάντα τα εθνικά θέματα και θα συνεχίσουν να το κάνουν.
 18. Η άδικη φορολογία στην Ελλάδα πλήττει και τους Έλληνες του εξωτερικού, και μάλιστα πολύ περισσότερο απο τους Έλληνες στην Ελλάδα (αναφέρθηκαν πολλά παραδείγματα).
 19. Η οικονομική ύφεση που βρίσκεται καθ’ οδόν και προς την Σουηδία, θα μας πλήξει όλους και θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε φορολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και κοινωνικών παροχών θέματα.
 20. Η Ομοσπονδία και οι κοινότητες να επιδιώξουν συνεργασία με άλλες μεταναστευτικές ομάδες, λαϊκά κινήματα, εργατικά συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς.
 21. Οι συνεχείς δραστηριότητες στις κοινότητες, απαλείφουν τις διαφορές μεταξύ των γενεών και αποβαίνουν θετικές όχι μόνο μεταξύ των Ελλήνων αλλά και με τους Σουηδούς.
 22. Οι εκλογές για την ανάδειξη ΔΣ της ΟΕΣΚΣ να γίνει θέμα συζήτησης στις κοινότητες και πιθανώς στο μέλλον να βρεθεί κάποια άλλη φόρμα εκλογής.
 23. Να γίνονται ομάδες εργασίας κατά την διάρκεια του Συνεδρίου και να δημιουργηθούν γεωγραφικά περιφερειακές ομάδες για να ανταλλάσσουμε εμπειρίες.
 24. Η εκπροσώπηση των μελών στις εκλογές είναι μικρή και πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των συμπατριωτών στις κοινότητες.
 25. Η μείωση των εκπαιδευτικών είναι καταστροφική για τα παιδιά μας.
 26. Πρέπει να προβληματιστούμε και να βρούμε τρόπους ώστε να αυξηθούν τα έσοδα της Ομοσπονδίας και των κοινοτήτων, να υπάρχουν κριτήρια χρηματοδότησης.
 27. Η Ελληνική πολιτική δεν έχει θέση στα όργανά μας, πρέπει να επικεντρωθούμε σε άλλα θέματα, και να ασχοληθούμε με τους Έλληνες της Σουηδίας.
 28. Η ίδρυση του ΣΑΕ και οι στόχοι του ήταν μόνο λόγια και τίποτα άλλο.
 29. Τίποτα στην ζωή δεν είναι απολίτικο, όλες μας οι πράξεις οδηγούνται απο την πολιτική.
 30. Να προσελκύσουμε τους νέους και τις γυναίκες με βάση τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες.
 31. Να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε στις κοινότητες τους επιστήμονες που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στην Σουηδία.
 32. Η μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη αποσκοπεί στην αύξηση του αριθμού των μεταναστών, που αφού θα απομυζηθούν όσο καιρό αντέχουν, μετά θα αγνοούνται.
 33. Οι περικοπές και η σκληρή φορολογία δεν μειώνει το χρέος αλλά το αυξάνει.
 34. Η μείωση των Ελληνικών κοινοτήτων τα τελευταία χρόνια, κατά μεγάλο μέρος έχει να κάνει   1) με την μείωση των Ελλήνων στην Σουηδία, και 2) οι συνθήκες και οι ανάγκες του τότε με τις σημερινές, είναι τελείως διαφορετικές.
 35. Όλοι θέλουμε αλλαγή προσώπων αλλά πως να γίνει αν αυτά δεν υπάρχουν;
 36. Η ΟΕΣΚΣ είναι απο τους ιδρυτές του SIOS αλλά είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν την ύπαρξη και τις δραστηριότητες του.
 37. Έγιναν προσπάθειες να πλησιάσουμε την τρίτη γενιά αλλά μας χρειάζεται και πληροφόρηση απο όλους σας για το πού υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι.
 38. Φυσικά να ασκείτε κριτική αλλά όχι απο τους αμέτοχους στα κοινά.
 39. Πολλές οι δραστηριότητες των γυναικών σε τοπικό και παν σουηδικό επίπεδο
 40. Η συμμετοχή των γυναικών επέφερε πολλές θετικές αλλαγές στις κοινότητες
 41. Η οικονομική κάλυψη των δραστηριοτήτων της γυναικείας επιτροπής, έγινε με ιδιαίτερες επιχορηγήσεις και δεν επιβάρυναν την ΟΕΣΚΣ και τις κοινότητες.
 42. Πολλές γυναίκες είναι σήμερα τακτικά μέλη των ΔΣ των κοινοτήτων.
 43. Οι επαφές με άλλες γυναικείες οργανώσεις στην Σουηδία και την Ελλάδα συνεχίζονται.
 44. Υπάρχει ζήτηση εθελοντών μεταφραστών διότι οι Έλληνες άστεγοι στην Στοκχόλμη αυξάνονται κατακόρυφα.
 45. Υπάρχει η πληροφορία οτι οι χρηματοδοτήσεις των οργανώσεων υπο μορφή προγραμμάτων, θα γίνονται με κριτήριο την παραγωγή τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, πράγμα που σημαίνει οτι αλλάζουν άρδην οι λειτουργίες των κοινοτήτων.
 46. Τα δυο σχολεία στην Στοκχόλμη σημαίνει διάσπαση του Ελληνισμού και αυτοί που την προώθησαν ζητούν σήμερα να στηρίξουμε όλοι μαζί την Ελλάδα.
 47. Στην ταξική κοινωνία που ζούμε πρέπει να αντιδρούμε με βάση τα δικά μας συμφέροντα και αυτών που είναι σαν και εμάς.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 1. Πρόταση τρόπου εκλογής των μελών του ΔΣ με ενιαίο ψηφοδέλτιο (1 ως 3 σταυρούς).  Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.
 2. Πρόταση να εκλέγεται ο πρόεδρος κατευθείαν απο το Συνέδριο. Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.
 3. Πρόταση καθιέρωσης θητείας των μελών του ΔΣ σε τρείς συνεχείς θητείες στην ίδια θέση.  Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

 

 

5 thoughts on “Τοποθετήσεις και προτάσεις των συνέδρων στο 20ό Συνέδριο της ΟΕΣΚΣ.

 1. 6. Οι νέοι μετανάστες πλήττονται ιδιαίτερα και πέφτουν θύματα άγριας εκμετάλλευσης.

  Ο σύνεδρος ο οποίος ανέφερε την παρούσα θέση, ψεύδεται. Σίγουρα θα υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις εκμετάλλευσης, σε καμία περίπτωση όμως άγρια εκμετάλλευση.
  Θα ήταν όντως ενδιαφέρον να ακούσουμε απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα απο διαφορετικούς φορείς στην Σουηδία, για να διαπιστώσουμε αν όντως αυτό το πρόβλημα αληθεύει στην παροικία μας.

  Όλοι οι επιχειρηματίες στην Σουηδία γνωρίζουμε τους σουηδικούς νόμους και οτι είναι σχεδόν αδύνατο την σήμερον ημέρα να εκμεταλλευτείς κάποιον άγρια όπως αναφέρει ο σύνεδρος.

 2. Είναι και αυτός,ένας από αυτούςπου τους έχει βάλει η Αλέκα στην πρίζα.Τι περιμένεις φίλε επιχειρηματία να ακούσεις;Ερχοντε όμως εδώ στην δύση.Εδώ έχει κονόμα.Εδώ έχει δημοκρατία.Πως γίνεται όμως να εξαφανίζοντε από την υδρόγειο σφαίρα ένας ένας και αυτοί να διαληλούν τα κακά του ιμπεριαλισμού και να μην αυξάνοντε οι υποστηριχτές τους αυτό είναι ένα μυστήριο για αυτούς.Τώρα μάλιστα που μείνανε για να τους μετρήσω.4 η 5 ,επάνω στη γη.Μπολσεβίκοι όλου του κόσμου ενωθείτε ,γιατι χανόσαστε.

 3. To Ελληνικό λόμπι Σκανδιναβίας συγχαίρει τον κύριο που έφερε την πρόταση Νο 7. Να υπάρξουν ομάδες βοήθειας στις Ελληνικές κοινότητες προς τους νέους μετανάστες. Η κίνηση αυτή θα πρέπει να γίνει σύντομα και απο ελληνικές κοινότητες που δεν συμμετάσχουν στην Ομοσπονδία.

  Επίσης βρίσκουμε απαράδεκτη την κίνηση μερικών συμπατριωτών για την δημιουργία δεύτερης Ομοσπονδίας. Η διάσπαση του Ελληνισμού, μας έχει φέρει σε αυτήν την κατάντια που βρισκόμαστε σήμερα. Η αποτυχία της ΟΕΣΚΣ να συσπειρώσει τους Ελληνικούς φορείς στην Σουηδία δεν θα πρέπει να γεννά σκέψεις για έναν καινούριο φορέα. Οι κοινότητες δεν χρειάζονται στην πραγματικότητα κανέναν άλλον δευτερογενή φορέα εκπροσώπησης των!

  To Ελληνικό λόμπι Σκανδιναβίας ασκεί κριτική και πίεση σε φορείς και πρόσωπα, για την συσπείρωση του Ελληνισμού και θετικά αποτελέσματα Ελληνικών συμφερόντων στην Σκανδιναβία. Μέλη του λόμπι βρίσκονται ήδη δίπλα σας και ενεργούν χωρίς να αποκαλύπτουν την ταυτότητα τους.

 4. Προς το Greek lobby in Scandinavia,να είσαι απόλυτα σίγουρος αγαπητέ συμπατριώτη ,ότι οι θεσμοί αυτού του είδους τύπου οεσκσ,ΠΕΘΑΝΑΝ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ και ότι θα ήταν τραγικό σφάλμα,να προσπαθήσει να αναστήσει κανείς,τους βρυκόλακες.Η ύπαρξή τους δεν αποτελεί τίποτε άλλο από,…..ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ,έως ότου τους τσιμπίσουν,οι δότες.

  ΚουβατσοςΛ. Γιώργος

 5. ΑΠΟΡΙΑ ? Εαν ο ως ανω Κουβατσος Λ.Γιωργος ειναι ο ιδιος με τον «Δια χειρος Γεωργιο Κουβατσο «

 6. Το σχόλιο σας διεγράφη απο τον διαχειριστή της ιστοσελίδας διότι δεν έχει καμία σχέση με το άρθρο και ούτε με την συζήτηση αυτού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s