Γκάρντιαν: Νέο κύμα Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία

2.500 Έλληνες πολίτες έφυγαν για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην Αυστραλία
Σε νέο μεταναστευτικό κύμα από την Ελλάδα στην Αυστραλία αναφέρεται δημοσίευμα του Γκάρντιαν.
Σημειώνεται επίσης η μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων πολιτών από την Ιρλανδία στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ και από την Πορτογαλία στην Αγκόλα, καθώς και ανεπίσημα στοιχεία που δείχνουν μαζική φυγή από την Ιταλία και την Ισπανία σε χώρες όπως η Αργεντινή.
Το νέο μεταναστευτικό κύμα από την Ευρώπη οφείλεται στη δεινή οικονομική κατάσταση και τις δυσοίωνες προοπτικές της ηπείρου.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σημειώνεται ότι κατά το τρέχον έτος 2.500 Έλληνες πολίτες έφυγαν για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην Αυστραλία και άλλοι 40.000 έχουν εκφράσει ανάλογο ενδιαφέρον.
Τονίζεται η ιδιαίτερη έλξη που φαίνεται να έχει η Αυστραλία για τους αποφοίτους. Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη, Μπιλ Παπαστεργιάδης τονίζει ότι η νέα γενιά νεαρών μεταναστών περιλαμβάνει πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, δασκάλους και τραπεζίτες που είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε οποιονδήποτε τομέα, όντες απελπισμένοι. Σημειώνει επίσης ότι η κοινότητα στη Μελβούρνη έχει λάβει χιλιάδες γράμματα, email και τηλεφωνήματα από απεγνωσμένους Έλληνες που ψάχνουν δουλειά.
Μία 45χρονη καλλιτέχνης, ιδιοκτήτρια γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας που επέστρεψε τελικά στη Μελβούρνη όπου είχε γεννηθεί, λέει στην εφημερίδα ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία αίσθηση πολιορκίας, ενώ η Αυστραλία δίνει την εικόνα χώρας των ευκαιριών. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αναμένεται να κοστίσει δύο χαμένες γενιές.
Το 2010, σύμφωνα με στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα που επικαλείται ο Γκάρντιαν, 1,21 εκατομμύρια κάτοικοι της Ελλάδας εγκατέλειψαν τη χώρα, ποσοστό 10,8% του πληθυσμού. Κύριοι προορισμοί ήταν η Γερμανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Αλβανία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος, το Ισραήλ και το Βέλγιο.
Οι Έλληνες με επαγγελματική ειδίκευση είναι ιδιαίτερα ανοιχτοί στο ενδεχόμενο μετανάστευσης, όπως δείχνει η φυγή 4.886 γιατρών το 2010, δηλαδή σχεδόν ενός στους δέκα γιατρούς της χώρας.
Την ίδια ώρα, 1,3 εκατομμύρια μετανάστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2011, κυρίως όμως άνθρωποι χωρίς υψηλή επαγγελματική κατάρτιση από χώρες φτωχότερες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Γεωργία.
http://www.skai.gr

Advertisements

2 thoughts on “Γκάρντιαν: Νέο κύμα Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία

 1. Ταμείο για την κάλυψη βασικών αναγκών των νεοαφιχθέντων στην Αυστραλία δημιουργεί η Αυστραλοελληνική Πρόνοια, ένας σημαντικός ομογενειακός φορέας που ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια.

  Σύμφωνα με την υπεύθυνη του συγκεκριμένου τομέα, Δήμητρα Λαγουδάκη, »οι νέοι μετανάστες που φτάνουν από την Ελλάδα, πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, και τα αιτήματά τους για υποστήριξη κατακλύζουν καθημερινά τα γραφεία της Πρόνοιας».

  Όπως λέει η κα Λαγουδάκη, πρόκειται για άτομα που ζούσαν παλιά στην Αυστραλία και έχουν αποκτήσει την αυστραλιανή υπηκοότητα και που τώρα, λόγω της κρίσης επιστρέφουν στην Αυστραλία, παιδιά Ελλήνων μεταναστών που έχουν και αυτά την υπηκοότητα, νέους μετανάστες και σε κάποιες, περιπτώσεις ακόμα και άτομα με τουριστική βίζα.

  Σύμφωνα με την κα Λαγουδάκη, κάποιοι απ’ αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Λίγοι έχουν ακόμα και θέμα σίτισης.

  »Όλοι μας» τονίζει »γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η πρώτη περίοδος προσαρμογής και εγκατάστασης στη νέα πατρίδα και πιστεύουμε ότι η ομογένεια είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε αυτό το ζήτημα. Η Αυστραλοελληνική Πρόνοια απευθύνει έκκληση στην ομογένεια να ενισχύσει οικονομικά τον Οργανισμό. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ταμείου που θα καλύψει είδη βασικής ανάγκης των νεοφερμένων συμπατριωτών μας».

  Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις δωρεές θα δοθούν για να αγοραστούν έπιπλα, ρούχα αλλά ακόμα και φαγητό για άτομα που δυσκολεύονται με τα πρώτα έξοδα της εγκατάστασής τους.

  »Η οικονομική συμπαράσταση στους συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη θα προσφέρει μια μικρή ανακούφιση στις πρώτες δύσκολες μέρες της καινούργιάς τους ζωή» λέει η κ. Λαγουδάκη.

 2. Διαψεύδει η Αυστραλία τα «περί πλημμύρας μεταναστών από την Ελλάδα»

  Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα τελευταία δημοσιεύματα «περί πλημμυρίδας» μεταναστών από την Ελλάδα προς την Αυστραλία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του αυστραλιανού υπουργείου Μετανάστευσης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Το τελευταίο αντίστοιχο ρεπορτάζ, έγινε από την εφημερίδα «The Guardian» και το σχετικό της δημοσίευμα το αναπαραγάγουν αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης αλλά και ελλαδικά. Σύμφωνα με τη Guardian, «κατά το τρέχον έτος, 2.500 Έλληνες πολίτες έφυγαν για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην Αυστραλία και άλλοι 40.000 έχουν εκφράσει ανάλογο ενδιαφέρον».

  «Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για μετανάστευση από την Ελλάδα, αλλά δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά ούτε οι αιτήσεις, ούτε αυτοί που μεταναστεύουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Μετανάστευσης.

  Τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης για αφίξεις από την Ελλάδα που δημοσίευσε πρόσφατα ο «Νέος Κόσμος» (1/12/2011) δείχνουν, ότι τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος ημερολογιακού έτους το υπουργείο Μετανάστευσης χορήγησε 4.835 τουριστικές βίζες (και όχι για μετανάστες) σε Έλληνες εκ των οποίων 4.824 ήλθαν στην Αυστραλία.

  Η πρεσβευτής της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Τζένη Μπλούμφιλντ, ενημέρωσε επιτροπή της Βουλής ότι ο ετήσιος αριθμός Ελλήνων που μεταναστεύουν στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται μεταξύ 120 και 140 ατόμων. Το ίδιο ισχύει και για φέτος.

  Μάλιστα οι πληροφορίες περί ελληνικής μετανάστευσης άρχισε «να δυσχεραίνει περισσότερο τις προσπάθειες Ελλήνων να ταξιδέψουν στην Αυστραλία με τουριστική, φοιτητική η άλλη βίζα, καθώς και τις προσπάθειες Ελλήνων τουριστών ή φοιτητών, που βρίσκονται ήδη στην Αυστραλία, να παρατείνουν την παραμονή τους». Αυτό εκτιμάται να συμβαίνει καθώς οι αρμόδιες αυστραλιανές Αρχές φέρεται να «κοσκινίζουν», πλέον, κάθε αίτηση από Ελλάδα με πρόσθετο άγχος για τους αιτούντες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s