Ανακοίνωση-σοκ: Η Σουηδία παγώνει την απόφαση αναγνώρισης της Γενοκτονίας

Ανακοίνωση-σοκ: Η Σουηδία παγώνει την απόφαση αναγνώρισης της Γενοκτονίας Άποψη του Κοινοβουλίου στη Στοκχόλμη

Απροσδόκητο πλήγμα δέχτηκαν από την κυβέρνηση της Σουηδίας Αρμένιοι, Πόντιοι, Ασσύριοι και Συροχαλδαίοι, που το 2010 μετά από μεγάλο αγώνα είχαν επιτύχει απόφαση της σουηδικής Βουλής με την οποία αναγνωρίζονταν οι γενοκτονίες των λαών τους.

Η απόφαση για την αναγνώριση των γενοκτονιών, το 2010, ελήφθη με μία ψήφο διαφορά και είχε εξοργίσει τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ανακάλεσε τότε τον Τούρκο πρεσβευτή.


Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών Έρικ Μπόμαν στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στη Στοκχόλμη, η υλοποίηση της απόφασης της Βουλής μπαίνει στο ράφι μέχρι να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα ανεξάρτητης επιτροπής που ανέβαλε να μελετήσει «τα γεγονότα».

Ο Μπόμαν φέρεται επίσης να δηλώνει ότι η Σουηδία επιθυμεί ειρηνική λύση μεταξύ των λαών, και παγώνει την απόφαση καθώς για μια τραγωδία που έλαβε χώρα πριν από 100 χρόνια «δεν μπορεί κανείς να πει ότι συνιστά γενοκτονία, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει έρευνα», μόνο με μια απόφαση του Κοινοβουλίου.

Ο εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών επικαλείται πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Στέφαν Λέβεν επί του θέματος και η τοποθέτησή του αναπαράγεται σε όλον τον τουρκικό Τύπο, ο οποίος επιχαίρει για την εξέλιξη.

Επί τη ευκαιρία της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στις 24 Απριλίου, γραπτή δήλωση έγινε από την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Μαργκότ Βάλστρομ, η οποία δεν χρησιμοποίησε τον όρο Γενοκτονία αλλά αναφέρθηκε σε «ιστορικές μαζικές βιαιότητες». Επίσης, έκανε λόγο για «μεγάλης κλίμακας αγριότητες κατά του αρμενικού λαού και άλλων μειονοτήτων στην παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Από την πρόσφατη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων (φωτ.: pontos-news.gr)

Η Βάλστρομ είπε ότι «οδυνηρά ιστορικά γεγονότα όπως αυτά θα πρέπει να τυγχάνουν υπεύθυνης διαχείρισης […]. Η κυβέρνηση επανεξετάζει το πώς θα αναφέρεται στις ιστορικές μαζικές βιαιότητες».

Η απόφαση για την αναγνώριση των γενοκτονιών, το 2010, που ελήφθη με μία ψήφο διαφορά, είχε εξοργίσει τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ανακάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ είχε σπεύσει να δηλώσει ότι «η απόφαση του Κοινοβουλίου ήταν λανθασμένη» και δεν συνιστούσε θέση της κυβέρνησης.

Η παρούσα κυβέρνηση όμως στάθηκε με διαφορετικό τρόπο απέναντι στο θέμα, τουλάχιστον προεκλογικά.
Ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών Λέβεν είχε δεσμευτεί ότι ως κυβέρνηση θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, κάτι που όχι μόνο δεν έγινε αλλά βάζει τώρα και στον πάγο μια απόφαση της νομοθετικής εξουσίας.

Ο εκπρόσωπος των Αρμενίων στη Σουηδία Βαχάγκ Αβεντιάν εξέφρασε πριν από λίγες ημέρες τη δυσαρέσκειά του κάνοντας λόγο για «παραλογισμό», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Λέβεν είναι ανακόλουθη.

Pontos News

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s