Johan Schück: Grekisk bankrutt rycker allt närmare

Tiden rinner ut för Grekland och långivarna. När euroländernas finansministrar möts i dag väntar inte någon lösning.

 Analys. Ett klassiskt ödesdrama karaktäriseras av att förloppet styrs av ett blint öde till ett olyckligt slut. Mycket närmare kan man inte komma än vad som nu händer med Grekland.

Månadsskiftet juni/juli har länge kunnat ses som en kritisk tidpunkt då stödpaketet till Grekland löper ut. Grekerna har höjt spänningen genom att bunta ihop sina åtaganden mot Internationella valutafonden, IMF, till en samlad betalning i slutet av juni.

Nu återstår mindre än två veckor och ingen lösning är i sikte. Oavsett om det är ödet eller annat som styr, står de inblandade långt ifrån varandra. Det olyckliga slutet tycks allt mer ofrånkomligt.

Några chanser finns ännu kvar, men de konstruktiva idéerna lyser med sin frånvaro. Euroländerna är ovilliga att ytterligare lindra kraven på grekisk åtstramning, trots att denna inställning kan skada deras möjligheter att återfå utlånade pengar. Grekiske premiärministern Alexis Tsipras låser sig allt hårdare genom att hålla upphetsande tal till sina landsmän där han motsätter sig fler stora eftergifter.

Premiärminister Tsipras. Foto: Paul Hanna/Reuters

Mest inriktad på att nå en uppgörelse är IMF, som genast vill ha tillbaka sina pengar. Men även om egenintresset är tydligt, ger det också en drivkraft att finna kompromisser.

IMF:s chefsekonom Olivier Blanchard skrev nyligen på sin blogg att det är nödvändigt att göra en avvägning mellan Greklands och långivarnas krav. Han hävdade att grekerna måste gå längre i budgetåtstramning och reformer, samtidigt som euroländerna bör vara beredda till skuldavskrivningar och ytterligare finansiering. Här kunde det, enligt honom, gå att hitta varandra.

Hur en kompromisslösning ska sättas ihop kan förvisso diskuteras, men det behöver i så fall ske nu – innan det är försent. Grekland har mycket att förlora på en bankrutt som kastar in landet i ett finansiellt kaos, med påföljd att ekonomin sjunker ännu djupare. Euroländerna har anledning att bekymra sig om smittoeffekterna från en grekisk kollaps, även om de är bättre skyddade nu än för några år sedan.

Kanske är det omöjligt att nå ända fram, men även i ett sådant läge behövs fungerande lösningar. Grekerna måste då ges möjlighet att klara en svår situation, oavsett om de får behålla euron eller inte. Grekland förblir en fullvärdig EU-medlem, dessutom i ett känsligt hörn av Europa.

Ta med kontanter till Grekland

Semesterorten Parga i norra Grekland. Foto: Jannike Kihlberg

Stängda automater och butiker och restauranger som vägrar att ta emot kortbetalningar. Det kan bli verklighet för Greklandsresenärer i sommar som gör bäst att ta med en kontantbuffert.

I slutet av juni måste Grekland betala den Internationella valutafonden (IMF) 1,6 miljarder euro (nästan 15 miljarder kronor). Får inte landet en uppgörelse med sina långivare, kommer Grekland inte att kunna betala. Då inträder en betalningsinställelse, det vill säga landet slutar att betala sina långivare.

Vad det innebär för utländska turister i Grekland är lite svårt att säga, eftersom vi ännu inte vet exakt vad den grekiska regeringen kommer att göra. En betalningsinställelse i sig behöver inte betyda något för resenärer, men det kan komma andra åtgärder kopplade till den.

Det hände på Cypern för ett par år sedan. Bankerna var stängda under ett par veckor och när de väl öppnade blev det begränsningar på hur stora uttag kunderna fick göra. Dessutom infördes ett högsta belopp på 1.000 euro på hur mycket pengar man fick ta med sig ut ur landet.

Om de grekiska bankerna stänger blir det så småningom brist på kontanter. Hur mycket grekiska affärsidkare och restaurangägare i det läget kommer att lita på kortbetalningar är en öppen fråga. Det beror på om bankerna,t rots stängningen, klarar av att föra över pengar från utländska banker till de egna kundernas konton.

På resebolaget Apollo säger informationschefen Kajsa Moström att de har en beredskap för att snabbt, via sms och mejl, ge kunderna råd om de tror att Grekland är på väg mot en betalningsinställelse.

– Vi går inte ut med någon särskild information i dagsläget, säger hon.

– Men självklart följer vi utvecklingen noga, tillägger hon.

Så rådet till den som planerar en resa till Grekland är att se till att ha en buffert i form av extra kontanter. Det finns givetvis en ökad risk med det. Se till att bara ta med så mycket som du räknar med går åt på en dag och lås in resten på hotellet.

http://www.dn.se

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s