Ελληνική Ορθόδοξος Κοινότης Στοκχόλμης Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Σύντομη αναδρομή)

Του Θεόφιλου Εμμ. Τσάππου

Ο «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» ήταν η πρώτη καθ’ εαυτού Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία – Ενορία – της Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας. Στο παρόν κείμενο επιχειρώ μια σύντομη ανασκόπιση της ιστορίας της ενορίας-κοινότητας του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Η ιδέα της ίδρυσης της ενορίας του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου γεννιέται από τη στιγμή που συνειδητοποιείται ότι η Ελληνική παροικία άρχισε να μεγαλώνει. Εικάζεται ότι η πρώτη οικογένεια στη Στοκχόλμη ήταν αυτή του Θεόφιλου Ι. Τσάππου από την Κάλυμνο. Ο Θεόφιλος Ι. Τσάππος εγκαταστάθηκε στη στη Σουηδία το 1876 με του τρείς γιούς του Ιωάννη, Μιχαήλ και Εμμανουήλ. Ο Ιωάννης με τη σύζυγό του Μαρία απέκτησαν στη συνέχεια 5 παιδιά, ο Μιχαήλ με τη συζυγό του Μαρία απέκτησαν 2 παιδιά και ο Εμμανουήλ με την σύζυγό του Θεμελίνα 2 παιδιά.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την δραστήρια θεία μου Μαρία, σύζυγο του Μιχάλη. Αυτή μαζί με τη μητέρα μου και δυο-τρεις άλλες γυναίκες καθώς και την κυρία Grant έγραψαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη ότι η Στοκχόλμη είχε την ανάγκη ιδρύσεως μιας ορθόδοξης εκκλησίας. Αυτό έγινε κάποτε το 1953. Έλαβαν γράμμα από τον Πατριάρχη ότι η επιθυμία τους θα εξεταστεί. Μετά από μερικούς μήνες καταφθάνει από το Λονδίνο ο τότε Αρχιεπίσκοπος Θυατειρών, Μεγάλης Βρετανίας και πάσης Σκανδιναβίας, ο Αθηναγόρας (Καβαδάς), όπου φιλοξενήθηκε στην οικία του θείου μου, του Μιχαήλ Τσάππου. Ο σεβασμιώτατος Αθηναγόρας έκανε μια έκθεση στο Πατριαρχείο, το οποίο όμως έκρινε ότι ο αριθμός μελών της παροικίας ήταν μικρός.

Πέρασε σχεδόν μια δεκαετία από τότε πριν γίνει νέα επαφή με το Οικουμενικό Πατριαρχείο με περισσότερες υπογραφές, γιατί εν τω μεταξύ ήρθαν αρκετοί Έλληνες στο Södertälje για να εργαστούν στην Scania – αρκετοί απ’ αυτούς προέρχονταν από τα ανθρακωρυχεία του Βελγίου. Εκτός των προαναφερόμενων πρωτοστάτησαν στην καινούργια προσπάθεια οι Αλέξανδρος Φράγκος, Ευτυχία Φράγκου, οι οικογένειες Δ. Νταλιάνη, Δ. Μεράκου, Γ. Γεωργιάδη, Σ. Κουμή, Π. Αντωνοπούλου, Α. Τσελέπη, Ι. Χρύσανθου, Γ. Κολοκυθά, κ.α.

Το 1964 μας επισκέφθηκε ο Αθηναγόρας, διάδοχος του Αθηναγόρα (Καβαδά), από το Λονδίνο και ίδρυσε στη Στοκχόλμη την πρώτη μας εκκλησία βαφτίζοντάς την «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», προς τιμήν του Πολιούχου της Πάτμου, μιας και η γενέτειρά του ήταν η Πάτμος.

Στην αρχή εκκλησιαζόμασταν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιακώβου στο Kungsträdgården, με πρώτο ιερέα τον αρχιμανδρίτη πάτερ Νικόλαο. Μετά από ένα διάστημα μεταφερθήκαμε μόνιμα στο παρεκκλήσι του Ιερού Ναού της Μαρίας Μαγδαληνής.

Τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο επισκέφθηκαν κατά καιρούς οι Αρχιερείς Ιάκωβος της Βόρειας Αμερικής, ο Μελίτων, ο Χαλκιδώνος, ο Εθνάρχης και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος, κ.α.

Ο πρώτος μας μητροπολίτης ήταν για ένα μικρό διάστημα ο Αθηναγόρας. Ο δεύτερος ήταν ο μητροπολίτης Πολύευκτος. Ο τρίτος ήταν ο μητροπολίτης Παύλος, ο οποίος ενθρονίστηκε στο παρεκκλήσι της Μαρίας Μαγδαληνής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ο οποίος είναι και σήμερα ο Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας και Πάσης Σκανδιναβίας.

Για κάποιο ανεξήγητο λόγο το 1975 ο Μητροπολίτης Παύλος διέλυσε το νόμιμο εκκλησιαστικό συμβούλιο στη Στοκχόλμη. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία του εκκλησιάσματος αισθάνθηκε ξαφνικά μια μεγάλη προσβολή και απογοήτευση και αποφάσησε, με τα λίγα χρήματα που είχε και με προσφορές και δωρεές ανώνυμων συμπατριωτών, να προκαταβάλει ένα ποσό (κάτι σαν καπάρο) για την αγορά των κτιρίων επί της Idungatan 4.

Η ενορία-κοινότητα του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου, έδωσε εντολή κι εξουσιοδότηση στους κκ Α. Φράγκο, Δ. Νταλιάνη και Δ. Μεράκο να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για την απόκτηση του κτιρίου. Έτσι δημιουργείται το σημερινό Ίδρυμα Ελληνική Πολιτιστική Στέγη «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», που φέρει το όνομα της ενορίας-κοινότητας, η οποία είναι αγοραστής και ο ιδρυτής του, και αποτελεί τη βάση του Ιδρύματος.

Η Ελληνική Ορθόδοξος Κοινότης του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει έως ότου υπάρχει έστω και μια οικογένεια Ελλήνων στη Σουηδία, που ενδιαφέρεται για τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του Έθνους μας, μέ ή χωρίς παπά και ψάλτη.

Η Ελληνική Ορθόδοξος Κοινότης του Αγιου Ιωάννη του Θεολόγου

εύχεται στα μελη της , στους δωρητες και σε ολους τους ελληνες της παροικιασ

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΥΓΕΙΑ

ΕΥΤΥΧΙΑ

ΠΡΟΟΔΟ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Θεόφιλος Εμμ. Τσάππος

Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνική Πολιτιστική Στέγη

«Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος»

17 σκέψεις σχετικά με το “Ελληνική Ορθόδοξος Κοινότης Στοκχόλμης Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Σύντομη αναδρομή)

  1. Simera otan episkeftika mia palia fili apo tis ellinides pou irthan stin Souidia to 1966 ke pou gnorisan tin Maria Tsappou, episis tin mitera sou Theofile ke tis alles ellinides mono thetika logia mou istorouse. Thimate tin apli kyria Maria, to endiaferon pou edihne gia ton ellinismo edo ke idika gia tis ellinides. Malista mou ipe oti tin episkeftike ke sto spiti tis. Vevea ki ego tin thimame otan pigena stin ekklisia pou me rotouse pantote an ithela voithia. I ikogenia sas itan mia peradigmatiki ikogenia edo stin Souidia. As akolouthisoume to ergo tous, horis na ehoume prosopika symferonta opos poli simera afto kanoun. I alazonia, to atomiko symferon i ekmetalefsi ke i kerdoskopia then ine kalo proterima. Pistevo orismeni na me katalavoun.

  2. Geia sas filoi mou kai episkeptes tou Grekisk.se !
    Opos katalavenete i istoselida mas den epitrepei apo edo kai sto exis sxolia anonyma, me psevdonima, i vrisies.

    Osa eipate eipate apo edo kai sto exis, sxoliaste to ar8ro efxaristos me to onoma sas, gia na xeroume kai me poion milame !

    Kalo vrady se olous sas…

    Me ektimisi
    Konstantinos Giofkos

  3. καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω εαν μια οικογενεια δεν τα καταφερνει εδω στην ελλαδα υπαρχει τροπος να γινει κατι εκει στη σουηδια? εχουμε 2 παιδια 1 αγορι 1.5 και 1 κοριτσι 3 χρονων…

  4. ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΛΕΓΟΜΑΙ ΜΠΕΡΙΔΗΣ ΑΠΟ ΚΑΒΑΛΑ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ, ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΠΕΥΘΙΘΗΚΑ ΣΕ ΕΣΑΣ.ΕΧΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ.ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΟΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΚΕΙ.ΑΝ ΕΡΘΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΣΩ ΣΠΙΤΙ,ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ,ΤΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΕΙΝΑΙ.ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΠΩ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ,ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΤΕΤΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ.ΚΙ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΓΡΑΨΤΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΙ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

  5. Αγαπητοί μου συμπατριώτες

    Σας εύχομαι πρωτίστως καλή Τεσσαρακοστή!
    Εμείς από εδώ από την Ελλάδα , όταν βλέπουμε πως είστε ενωμένοι και προκόβετε στη ζωή σας, σας χαιρόμαστε και σας καμαρώνουμε!
    Σας εύχομαι ο Κύριός μας δια πρεσβειών του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου να σας χαρίζει υγεία, είρήνη και κάθε αγαθό σε σας και στις οικογένεις σας.
    Θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να σας ρωτούσα κάτι;
    Με θερμές ευχές και ευχαριστίες
    π. Βασίλειος Μπακογιάννης

  6. ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΑΔΕΛΦΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΣΟΥΝΤΣΒΑΛ .

  7. σας στελνω στην εκκλησια σας τρια παιδια σωστετα απο την πεινα και τον βεβαιο θανατο
    καραγιαννης ιωαννης ο γιος μου 20 χρονων φοιτητης στο οικονομικο πανεπησημιο αθηνων
    καραγιαννη αννα η κορη μου τριτη λυκειου καραγιαννη παναγιωτα η κορη μου δευτερα λυκειου μην τα στειλετε πισω αφιστετε να πεθανουν εκει εγω θα σας κανω δωρεα οτι εχω και δεν εχω δεν μπορει να σας τα παρει κανεις
    2105312071 6944568170 tassoska@otenet.gr

  8. γεια σας. Ονομάζομαι Φλόρα, είμαι 40 ετών και ήθελα να ρωτήσω πως θα μπορούσα να έρθω στη Σουηδία μαζί με την πεντάχρονη
    κόρη μου και πως θα μπορέσω να την γράψω εκεί σε ελληνικό σχολείο και επίσης που θα μπορούσα να μείνω μέχρι να τακτοποιηθώ από σπίτι και εργασία

  9. Καλησπέρα σε όλους, ονομάζομαι Στάθης Γεωργόπουλος, θα ήθελα να πω ενα μεγάλο μπράβο για την επιθυμία αλλα και τη μεγάλη προσπάθεια σας να επιμένετε Ελληνικά.
    Δουλεύω για την Emirates και θα έρθω στην Στοκχόλμη τον Απρίλιο για εκπαίδευση, εαν κατάλαβα καλά δεν υπάρχει εκκλησία να εκκλησιαστώ σωστά?. Που είναι η κοντινότερη εκκλησία για να εκκλησιαστώ ?
    Σας ευχαριστώ.
    Καλό βράδυ και καλη σαρακοστή.
    Εγκάρδια
    Σ.Γ.

  10. Συγνωμη,για την ενοχλιση ,αυτη την κινυση πρωτη φορα την κανω .Δεν ειχα αλλο τρωπο για να επεικοινωνισω ζηταω μια βοηθεια .Εχω ενα μωρο 7 μηνων οπου δυσκολευομαστε να το μεγαλοσουμε επιδη δεν εχουμαι δουλια.Ζηταμε δουλια να ερθουμαι στην Αυστραλια για να μας βοηθισετε και για το καλο που θα μας κανετε ο Θεος θα σας δωσει χιλια καλα.
    Μερα νυχτα που ξυπναμαι σκευτομαστε που θα βρουμε γαλα και κρεμα για το μωρο μας .Ζηταω μια βoηθεια για ενα καλητερο αυριο που ο Θεος το βλεπει και θα σας το ανταποδωσει σε εσας και στα παιδια σας και ολα καλα θα σας πανε.Ολα τα προβληματα που εχω με το μωρο που σας ειπα δεν μπορω να κανω ουτε τα βαπτισια του μωρου.Σας τα λεω ολα αυτα γιατι ειναι αληθεια μπορω νας σας το αποδειξω με το οποιο τροπο ζητησετε ειμαστε αληθινη.Μπορει να εχουν δει τα ματια σας πολα δεν διαφωνω αλλα πανω απο ολα μετραει πως σε μεγαλονουνε οι γονοις σου και τη ανατροφι σε δινουν.Δεν ειμαστε ανθρωποι του ψεματος και δεν ειμαστε ατομα που κοροϊδευουμαι.Εμεις ειμαστε 2 εργατικοι ανθρωποι που μπορουμε να ανταπεξελθουμαι σε οποια δυσκολια τις δουλιας που προκειτε να προκιπσει .Θελω να μας εμπιστευτειται εστω και λιγο που ειμαστε ξενοι και θα καταλαβετε πολλα.Σας δινω το νουμερο μου που ειναι (0030)6939226816.σας παρακαλω βοηθιστε μας για το καλο που θα μας κανετε σας ευχαριστουμαι να εισται καλα!.

  11. Για Σουηδια οχι για Αυστραλια..Μπερδευτηκα συγνωμη..

  12. Καλησπέρα.σκοπεύω να μετακομίσω στο Γκετεμποργκ (Gothenburg). Ποιες ορθόδοξες εκκλησίες υπάρχουν εκεί?που βρίσκονται?Ευχαριστώ.

  13. παρακαλω αν χρειαζεται η ενορια στη σουηδια καληφωνο ψαλτη ειμαι διαθεσιμος οπο χανια κρητη,,,… το μαιλ μου bobolakisg@yahoo.gr

  14. καλημερα σας. η ενοροια σας λειτουργει κανοκικα ( απο ακολουθιες και γιορτες), ποιες ορθοδοξες εκκλησιες υπαρχουν στην Σουηδια;; και που βρισκονται;; (οχι μονο ελληνικες). αρκει να ειναι ορθοδοξες εκκλησιες! εστω να μπορεσω να τα βρω ευκολα οπου παω στη Σουηδια.. ο Θεος να σας χαρισει υγεια και δυναμη! με τιμη….

  15. Γιατί κανείς δεν απαντάει στις ερωτήσεις του block στο block?

  16. Γεια σας
    Η ορθοδοξη εκκλησια στο Gothenburg λειτουργει? ειναι σημαντικο να απαντησει καποιος
    Ευχαριστω

  17. Ο Θεός επιτρέπει τα αποστεωμένα κορμιά των παιδιών ως τεκμήρια της εσφαλμένης χρήσης της «ελεύθερης θέλησης» (βούλησης) εκπορνεύοντας τον ανθρώπινο πόνο, για να αποδείξει πως το ελαττωματικό ον «άνθρωπος» που έφτιαξε ο ίδιος, το κυβερνά η Θεά Τύχη. Άρα πάνω απ’ τον Θεό ιεραρχικά βρίσκεται η «Ελεύθερη Θέληση», ενώ πάνω από αυτήν η Τυχαιότητα, σύμφωνα πάντα με την Ορθόδοξη αιτιολόγηση των «εγκλημάτων του ανθρώπου», εγκλημάτων για τα οποία φυσικά ο Πανάγαθος Θεός δεν φέρει καμία ευθύνη. Συνειδητά δεν επεμβαίνει όταν οι ενήλικοι βλάπτουν ανυπεράσπιστους ανήλικους, ενώ ως Παντοδύναμος μπορεί. Εκμεταλλεύεται και χρησιμοποιεί δηλαδή τον πόνο των παιδιών, για να αποδείξει ότι οι ενήλικοι είτε είναι εγκληματίες, είτε αδιάφοροι. Δηλαδή ο Θεός είναι ψυχανώμαλος. Από νομικής σκοπιάς, η μη δράση Του ενώ γνωρίζει, αποτελεί απολύτως ισοδύναμο έγκλημα με όσους άλλους αδιαφορούν. Με απλά λόγια, ο Θεός είναι ένας δογματικά ψυχανώμαλος εγκληματίας, κι ως τέτοιος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, ακόμη κι αν ως μίζα μας λαδώνει δελεαστικά με την αθανασία μας.

Σχολιάστε