Το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι προστατεύει από καρκίνους!

melaki

«Ασπίδα» απέναντι στον καρκίνο του προστάτη και του μαστού αποτελεί το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. «Tο θυμαρίσιο μέλι αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό κυττάρων καρκίνου προστάτη και μαστού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βιολογικές ιδιότητες μιας ένωσης (μονοτερπένιο) που απαντάται μόνο στο θυμαρίσιο μέλι και ρυθμίζει κυτταρικές και βιοχημικές διαδικασίες σημαντικές για την αναστολή του πολλαπλασιασμού των συγκεκριμένων τύπων καρκίνου», τόνισε η επικεφαλής του Εργαστηρίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής δρ Παρασκευή Μουτσάτσου – Λαδικού, μιλώντας στο πλαίσιο του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου και Σεμιναρίου Μελισσοθεραπείας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

Αναλύοντας τη χημική σύσταση και τις βιολογικές δράσεις των ελληνικών μελιών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι το ελληνικό μέλι και ειδικότερα το θυμαρίσιο, συγκρινόμενο με μέλια άλλης προέλευσης, είναι πλουσιότερο σε πολυφαινόλες και φαινολικά οξέα, δηλαδή αντιοξειδωτικές ενώσεις. Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα άνθη από τα οποία έγινε η συλλογή από τις μέλισσες. Εκτός από τον καρκίνο, οι φαινολικές ενώσεις του μελιού έχουν προστατευτική δράση και απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις. «Αυξάνοντας το αντιοξειδωτικό φορτίο του οργανισμού, το μέλι προστατεύει από την κυτταρική ζημιά που προκαλεί στα αγγεία η LDL (κακή) χοληστερόλη, όταν οξειδώνεται από τις ελεύθερες ρίζες», τόνισε ο διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Παρασκευάς Παπαχρήστος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο. Αναφέρθηκε, δε, σε έρευνα του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, που εξέτασε in vitro τη δράση του πευκόμελου.

Η έρευνα έδειξε ότι η συστηματική, μέτρια κατανάλωση μελιού καθυστερεί την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και πιθανόν συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Απέδειξε, μάλιστα, ότι όσο υψηλότερες ήταν οι συγκεντρώσεις του μελιού τόσο μεγαλύτερη ήταν η αντιοξειδωτική προστασία.
«Μείωση της αντιοξειδωτικής δράσης του έχει παρατηρηθεί μόνο λόγω συγκεκριμένων μεθόδων που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία του και λόγω της παρατεταμένης αποθήκευσής του», παρατήρησε ο κ. Παπαχρήστος συστήνοντας «την αντικατάσταση των γλυκαντικών ουσιών με όσο το δυνατόν πιο φρέσκο μέλι».

Πηγές http://www.greekinsight.com

6 σκέψεις σχετικά με το “Το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι προστατεύει από καρκίνους!

  1. Μπορεί το μονοτερπένιο να προστατεύει από τον καρκίνο, αλλά δεν μας είπε η κυρία Παρασκευή Μουτσάτσου – Λαδικού ποια είναι η απαραίτητη ημερήσια δόση σε μονοτερπένιο, και πόσο περιέχει το θυμαρίσιο μέλι.

    Αν δηλαδή για να πάρω την απαιτούμενη δόση χρειάζεται να φάω 5 κιλά μέλι την ημέρα, τότε … «άνθρακες ο θησαυρός»

    Να ξέρετε οτι τα σκούρα μέλια, όπως τα μέλια μελιτωμάτων πχ Ελάτου, Πεύκου, Βελανιδιάς, Καστανιάς κλπ, έχουν ασύγκριτα περισσότερα ιχνοστοιχεία από τα ανθόμελα όπως το θυμαρίσιο.

  2. ολα τα ξερει αυτος ο ιχνηλατης.. τα λεει γιατι αυτος πουλα μελια μελιτωματων. ελεος κυριε

  3. Κάνεις λάθος. Μόνον φέτος δεν ασχολήθηκα με το θυμαρίσιο. έχω μελίσσια στην Αττική όπου όλη η περιοχή από τον Υμηττό μέχρι και το Λαύριο είναι γεμάτη θυμάρια.
    Αλλά έχω πιά κουραστεί να ακούω για το «καλύτερο» μέλι.
    Μπορεί το μέλι να έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά πιό φυσικό τρόφιμο δεν έχει; Δεν έχουν τα όσπρια, τα δημητριακά, τα λαχανικά ή δεν έχουν τα φρούτα;
    Μάλιστα τα αντιοξειδωτικά που έχει το φασκόμηλο, το μέλι ούτε τα έχει ονειρευτεί.

    Όλα τα μέλια είναι καλά αν δεν τα έχει πειράξει-νοθεύσει ο άνθρωπος. Και το μεγαλύτερο ποσοστό νοθείας παρατηρείται στα θυμαρίσια. Αυτό γιατί δεν το λένε; Αν θέλεις πες μου να παραθέσω στοιχεία.

    Όσο για το μονοτερπένιο … η ερώτησή μου δεν έχει ακόμα απαντηθεί. !!!

  4. […] • Το Θυμαρίσιο Μέλι είναι μία τροφή που βοηθά στην καταπολέμηση προβλημάτων στο στομάχι και στο έντερο. Βοηθά στην ανακούφιση από το βήχα, το συνάχι τη γρίπη και τονώνει το νευρικό σύστημα. • Βοηθά στις περιπτώσεις πνευματικής κατάπτωσης & στο άγχος. • Συνιστάται ως καταπραϋντικό. • Συντελεί στην καλή υγεία του δέρματος & των ιστών. • Χαρίζει πνευματική διαύγεια & τονώνει τα νεύρα. • Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (σίδηρο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο) ενώ είναι γνωστό για τις αντισηπτικές του ιδιότητες και τη σημαντική αντιοξειδωτική του δράση. • Τo Θυμαρίσιο Μέλι προστατεύει τον άνθρωπο από τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, σύμφωνα με διάφορες έρευνες που έχουν γίνει σε πανεπιστήμια όπως το το Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. . Πηγή. […]

Σχολιάστε