Αυστρία-Η Ελληνίδα Μαρία Βασιλάκου στη μελλοντική τοπική κυβέρνηση της Βιέννης

Την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό της μελλοντικής τοπικής κυβέρνησης συνασπισμού στο ομόσπονδο κρατίδιο και στο Δήμο της Βιέννης, μετά τις πρόσφατες τοπικές και δημοτικές εκλογές της 10ης Οκτωβρίου, με το Κόμμα των Πρασίνων και την επικεφαλής του, την Ελληνίδα Μαρία Βασιλάκου, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης στην αυστριακή πρωτεύουσα, Μίχαελ Χόιπλ.

Την απόφαση για διαπραγματεύσεις συνασπισμού με τους Πράσινους της κ. Βασιλάκου, η οποία θα είναι μελλοντικά η πρώτη αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια τοπική κυβερνήτης, πήρε ομόφωνα τις πρώτες πρωινές ώρες, στη σύνοδό του το προεδρείο των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών. Είναι η πρώτη φορά που οι Σοσιαλδημοκράτες αποφάσισαν με τέτοια συνεργασία με τους Οικολόγους στην Αυστρία, και αυτό ενάντια στις προβλέψεις που ήθελαν έναν συνασπισμό τους με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, με το οποίο συνεργάζονται στην αυστριακή κεντρική κυβέρνηση.

Ο κ. Χόιπλ τόνισε πως το Κόμμα των Πρασίνων αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, «κάτι το οποίο το κόμμα απέδειξε στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα», και παρέπεμψε στα περισσότερα κοινά σημεία που υπάρχουν στο πρόγραμμα των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πρασίνους, απ΄ό,τι με το Λαικό Κόμμα, όπως στα θέματα, παιδείας, ενσωμάτωσης, πολυπολιτισμικής συμβίωσης στην πόλη, αλλά και οικονομίας και οικολογίας.

Επισημαίνοντας πως οι διαπραγματεύσεις μόλις τώρα αρχίζουν αλλά στόχος είναι η θετική κατάληξή τους, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης ανέφερε ότι αυτές θα διεξαχθούν σε οκτώ ομάδες εργασίας, που αναμένεται να ανακοινωθούν ίσως και σήμερα το απόγευμα, με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, των οποίων θα ηγούνται ο ίδιος και η κ. Βασιλάκου, αντίστοιχα, αλλά και ειδικών και εμπειρογνωμόνων. Ο κ. Χόιπλ θα διεξαγάγει προσωπικά τις διαπραγματεύσεις στις δύο ομάδες εργασίας, με θέματα την ασφάλεια και τη διεθνή και ευρωπαϊκή θέση της Βιέννης.

Ο ίδιος πιστεύει πως με τους Πράσινους στον συνασπισμό θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία, της μέχρι τώρα αυτοδύναμης διακυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ πρόθεσή του είναι οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 3 Νοεμβρίου ώστε ο νέος προϋπολογισμός για το ομόσπονδο κρατίδιο και το δήμο να κατατεθεί από τη νέα τοπική κυβέρνηση.

Η απόφαση των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών να συνασπιστούν με το κόμμα της κ. Βασιλάκου, αποτελεί καινοτομία σε παναυστριακό επίπεδο, καθώς τόσο σε επίπεδο κεντρικής, ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όσο και σε τοπικό επίπεδο ομόσπονδης κυβέρνησης στα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν παρόμοια συνεργασία, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν βρεθεί σε συνασπισμό μόνον με το Λαϊκό Κόμμα.

Η Μαρία Βασιλάκου είχε εκλεγεί τον Ιούνιο του 2004 νέα αρχηγός των Πρασίνων της Βιέννης και αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας τους στην τοπική Βουλή, και από το 2008 είναι και αντιπρόεδρος των Πρασίνων της Αυστρίας, με τους οποίους εκλέγεται στην τοπική Βουλή της Βιέννης από το 1996.

Το κόμμα της, μετά τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2008, είναι η πέμπτη σε δύναμη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, διαθέτοντας στην αυστριακή Βουλή, 20 στο σύνολο των 183 εδρών της.

Η Ελληνίδα πολιτικός γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1969 στην Αθήνα και βρίσκεται από το 1986 στη Βιέννη, όπου σπούδασε ψυχολογία και γλωσσολογία, συμμετέχοντας από τα πρώτα χρόνια των σπουδών της ενεργά στο αυστριακό φοιτητικό κίνημα.

Χάριν των φετινών τοπικών και δημοτικών εκλογών της Βιέννης, για τις οποίες η ίδια είχε δηλώσει ότι θέλει «να αγωνιστεί και να νικήσει», η κ. Βασιλάκου δεν είχε αποδεχτεί την «πολύ ενδιαφέρουσα και τιμητική» για την ίδια, πρόταση που φέρεται να της είχε κάνει, την επόμενη των περσινών βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, ο νεοεκλεγείς τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του ως υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η κ. Βασιλάκου είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου των Ελλήνων Οικολόγων-Πρασίνων στις περσινές ευρωεκλογές, με μια υποψηφιότητα «αλληλεγγύης», όπως την είχε χαρακτηρίσει τότε, για να συνδράμει στον προεκλογικό τους αγώνα ως γνωστή προσωπικότητα και ως επιτυχημένη πολιτικός των Πρασίνων της Αυστρίας.

Στις τοπικές και δημοτικές εκλογές στη Βιέννη στις 10 Οκτωβίου, εκμεταλλευόμενη τις ανησυχίες των μη προνομιούχων πολιτών για το αύριο και τις ως εκ τούτου επιφυλάξεις τους απέναντι στη μετανάστευση, η αυστριακή Ακροδεξιά πέτυχε, μέσα από μια πρωτοφανή σε σκληρότητα ξενοφοβική, ισλαμοφοβική και ρατσιστική προεκλογική εκστρατεία, μια εντυπωσιακή ενίσχυση της δύναμής της, σχεδόν διπλασιάζοντας το ποσοστό της, από το 15% στις προηγούμενες εκλογές του 2005, στο 25,8%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, με ποσοστό 44,3% (έναντι 49%) παραμένουν η με απόσταση πρώτη πολιτική δύναμη στη Βιέννη, που είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, χάνουν όμως την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών (49 έδρες αντί των 55 στο σύνολο των 100 εδρών της τοπικής Βουλής) και αναγκάζονται τώρα να σχηματίσουν την τοπική ομόσπονδη κυβέρνηση σε συνασπισμό με κάποιο άλλο κόμμα.

Ο από το 1994 δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ, που θεωρείται ο ισχυρότερος πολιτικός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, είχε να επιλέξει ως εταίρο του για το συνασπισμό είτε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που, έχοντας τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία του, μείωσε τη δύναμή του από το 19 στο 14%, είτε με το Κόμμα των Πρασίνων, που μείωσε από το 14% στο 12% το ποσοστό του και του οποίου ηγείται στη Βιέννη η Ελληνίδα Μαρία Βασιλάκου, η οποία και κάλεσε ήδη το βράδυ των εκλογών τον κ. Χόιπλ να καινοτομήσει, προχωρώντας σε συγκυβέρνηση με τους Πράσινους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε